Руйнації і підтоплення: Львівщину тероризують бобри

Львівщину тероризують бобри. Фото: unsplash.com (умовне)

Львівщину тероризують бобри. Фото: unsplash.com (умовне)

Події
21 квiтня 2021 13:58

Чисельність бобрів у Яворівському районі вийшла за межі оптимального. Через збільшення популяції страждають люди і господарська діяльність, але не природа. Йдеться про підтоплення городів і будівель, а також руйнування дамб.

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

«Ніхто не заперечує важливої ролі бобрів в природних екосистемах. Однак все має бути в міру, і там, де це доречно. І насправді чисельність бобра на території району є надмірно високою. Звірі почали заселяти водойми навіть у межах населених пунктів. Створюючи греблі на невеличких водотоках (струмочках), підтоплюють городи, сіножаті, лісові масиви і навіть будівлі», - розповів науковий співробітник Яворівського національного природного парку Сергій Стельмах.

Львівщину тероризують бобри. Фото: Яворівський національний природний паркЛьвівщину тероризують бобри. Фото: Яворівський національний природний парк

Львівщину тероризують бобри. Фото: Яворівський національний природний паркЛьвівщину тероризують бобри. Фото: Яворівський національний природний парк

Щодо самого Яворівського парку, то й тут бобри встигли нашкодити. Йдеться про руйнування дамб рекреаційних водойм у долині річки Верещиці, частина з яких увійшла в територію парку.

«Щодо оптимальної чисельності бобра, то вона має бути такою, за якої не відбувається відчутної шкоди господарській діяльності людини та екосистемам. Конкретні нормативи чисельності розроблені лише для мисливських угідь (Настанова з упорядкування мисливських угідь, 2000)», - підсумував Сергій Стельмах.

Зазначимо, на Яворівщині бобрів вперше виявили на початку 1990-х років на річці Ретичин. У 1999 році бобри уже зустрічались на усіх притоках  басейну річку Сяну, а також з’явилися на водосховищах, водовідвідних та меліоративних каналах, на окремих карстових озерах і ставах.

На території Яворівського національного природного парку поселення бобрів вперше виявили  у 2005 році. А сьогодні їхня чисельність вийшла за межі оптимального, тож відчутна шкода від їхньої діяльності.

Додамо, посеред ночі цих вихідних поліцейські побачили на проїзній частині автодороги Львів — Шегині біля населеного пункту Судова Вишня несподіваного «пішохода» – бобра. Патрульні перегородили дорогу службовим автомобілем і увімкнули проблискові маячки синього та червоного кольорів, аби тварина змогла безпечно піти у сховок.

Нагадаємо, популярне серед туристів прикарпатське селище Ворохту атакували голодні вовки. Це вже не перший напад хижаків, та цього разу тварини наблизились ближче – підійшли до людських осель.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах