Прив'яжи sim-картку до паспорта: в Україні з'явився новий вид шахрайства

Прив'яжи sim-картку до паспорта: в Україні з'явився новий вид шахрайства. Фото: unsplash.com

Прив'яжи sim-картку до паспорта: в Україні з'явився новий вид шахрайства. Фото: unsplash.com

Події
10 червня 2021 16:47

В Україні набирає популярності новий вид шахрайства. Співвітчизники скаржаться на те, що потрапляють на гачок шахраям просто перевипустивши sim-картку. Більшість жертв навіть не одразу розуміє, що на їх ім'я оформили купу кредитів, і що віддавати борги доведеться саме їм. 

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

Шахраї працюють за нескладною схемою: напередодні телефонують своїй жертві з двох-трьох номерів і, до прикладу, кажуть, що помилилися. Згодом ідуть в сервісний центр мобільного оператора, де вимагають замінити sim-карту. Консультант просить назвати їм два-три номери, з якими розмовляли, і це стає підставою для заміни. Перевипустивши sim-карту жертви, шахраям достатньо й пів години, аби набрати кредитів на її ім'я. 

Дуже часто жертва не одразу розуміє, що сталося. І лише коли за кілька тижнів їй починають настирливо телефонувати колектори з вимогою повернути гроші, розуміє, що її ошукали. 

Як розповіла старша співробітниця відділу кіберполіції МВС Анна Селезньова, шахрайська схема з перевипуску sim-картки дуже популярна в Україні. Нещодавно кіберполіція викрила злочинне угруповання, яке ошукало громадян на 10 мільйонів гривень.

"Вберегтися від такого різновиду шахрайства можна. Головне – потрібно заблокувати дистанційну заміну sim-карти та прив’язати її до паспорта і зробити додаткове підтвердження на всі інтернет-операції" – порадила Анна Селезньова.

Нагадаємо, що 30-річний мешканець Нового Роздолу оформив на знайомого дев'ять кредитів, переказавши потім гроші на свої картки. Сума відсотків і пені за півроку набігла на 250 тисяч гривень.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах