П'ять унікальних каньйонів України, від яких перехоплює подих

П'ять унікальних каньйонів України, від яких перехоплює подих. Фото: pexels.com

П'ять унікальних каньйонів України, від яких перехоплює подих. Фото: pexels.com

Події
25 червня 2021 15:44

Літо — найкращий час для подорожей Україною. Враховуючи, що у світі ще не вщухла пандемія, туристи шукають місцини, де немає скупчення людей. Найкраще для цього підходять поїздки власним автомобілем у локації, про які мало хто знає. Найкраще для такого відпочинку обрати каньйони, де можна полежати на сонці біля води, перед тим досхочу нагулявшись лісами й намилувавшись скелями.

VG Львів підготував підбірку з п’яти каньйонів України, де природа створила неймовірні краєвиди у нетипових місцях.

Каньйон річки Синюхи

Каньйон річки Синюхи. Фото: ВікіпедіяКаньйон річки Синюхи. Фото: Вікіпедія

По цей каньйон в Україні мало хто знає. І хоч Синюху вважають однією з найчистіших річок в Україні, довжина якої понад 100 кілометрів, місцевість недооцінена.  Адже над річкою на 20-метровій висоті звисає гранітна скеля. У каньйоні є будівля старого водяного млина, який був побудований у 19 столітті. А вище за течією річки знаходиться гідроелектростанція.  

У сторону притоки Ятрань від млина розташований ландшафтний заказник «Когутовка». На місці злиття річки та її притоки розляглися гранітні скелі різної висоти. Тут проклали екологічну стежку.

Де: біля села Тернівка, Новоархангельський район, Кіровоградська область.

Буцький каньйон

Буцький каньйон. Фото: ВікіпедіяБуцький каньйон. Фото: Вікіпедія

Назва каньйону походить від букових дерев, які тут колись росли. Вік кам’яних берегів каньйону, які нависають над стрімкою річкою Гірський Тікич, оцінюють в 2 мільярди років. Це місце вже давно облюбували альпіністи. На річці Гірський Тікич, була збудована перша в Україні гідроелектростанція. Тут можна побачити мальовничі руїни, що залишилися від старого водяного млина, який побудували у 19 столітті. Зараз Буки – селище міського типу, де живе понад 2 тисячі мешканців. Воно нетипове для цієї місцевості і тим, що територія Маньківського району Черкаської області переважно рівнинна.

Де: біля села Буки, Маньківський район, Черкаська область.

Актівський каньйон

Актівський каньйон. Фото: teren.in.uaАктівський каньйон. Фото: teren.in.ua

«Долина диявола», «Малий Крим» – саме так називають Актовський каньйон, де застарілі вивітрені граніти, площею понад 250 гектарів. Тут протікає річка Мертвовод, насичена сірководнем. Вона має дивний колір, але є тут місця і для купання з чистою прозорою водою. Це унікальний комплекс гранітних скель, валунів та степової і водної екосистем, розміщений на одному з найстаріших клаптиків суші Євразії. Глибина українського каньйону сягає близько 50 метрів. Актовський каньйон називають українською Арізоною, бо він єдиний у Європі має подібні до знаменитих каньйонів у Північній Америці

Де: село Актове, Вознесенський район, Миколаївська область.

Арбузинський каньйон

Арбузинський каньйон. Фото: ВікіпедіяАрбузинський каньйон. Фото: Вікіпедія

Арбузинський каньйон входить до складу Національного природного парку «Бузький Гард». Його часто називають Малим Актовським каньйоном. Скельна порода Арбузинського каньйону утворилася понад 4 мільярди років тому внаслідок вулканічної активності. Вулкан, що колись створив ці скелі, ще повністю не охолов, тому ґрунт тут майже ніколи не промерзає. За Арбузинським каньйоном розташований великий гранітний кар’єр, який теж варто відвідати. Його особливість у Білих скелях – білі обвітрені виходи породи, які за формою нагадують рельєф Каппадокії.

Де: біля сіл Актове і Трикрати, Вознесенський район, Миколаївська область.

Каньйон Кок-Асан

Каньйон Кок-Асан. Фото: pinterestКаньйон Кок-Асан. Фото: pinterest

Каньйон Кок-Асан – це найбезлюдніша водоспадна і каскадна пам’ятка Східного Криму. Каньйон досить молодий, йому немає і 10 тисяч років. Він утворений річкою Мала Чорна, яка раніше називалася Кучук-Карасу. Численні малі і великі водоспади стікають зі скелястих гір та пагорбів, які є виходом базальту на поверхню. Найбільший водоспад тут розташований на 20-метровій висоті. Відомі і невеликі проточні озера, які називають «ваннами молодості».

Де: село Поворотне, Білогірський район, Крим.

Краще моря: три термальні курорти Закарпаття

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах