Успенський піст: що їсти та чого не можна робити. Фото: unsplash.com
Успенський піст – один із чотирьох найбільших постів у православ'ї, названий на честь свята Успіння Пресвятої Богородиці, яке відзначають 28 серпня. Він триває два тижні: з 14 по 27 серпня. Дати цього посту незмінні. Про те, що можна та чого категорично не слід робити під час Успенського посту розповідає VG Львів.
Успенський піст – це період посиленої молитви, а також утримання від їжі та розваг, що дозволяє вірянам краще підготуватися до Успіння Пресвятої Богородиці. Це час для покаяння та молитви, що дає можливість досягти чистоти духу та тіла напередодні свята.
Священники про забобони: чи можна хрестити дитину у піст
Успенський піст за суворістю схожий на Великий. З 14 по 27 серпня потрібно утриматися від їжі тваринного походження (м'яса, молока, яєць), віддаючи перевагу, грибам, горіхам, овочам, фруктам і ягодам.
Понеділок, середа і п'ятниця – сухоїдіння (хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед).
Вівторок і четвер – гарячі страви без масла.
Субота і неділя – гаряча їжа з маслом, також можна вино.
Втім, у світле свято Преображення Господнього (19 серпня) дозволяється вживати в їжу рибу і вино.
Зазначимо, що такі суворі правила посту актуальні лише для ченців. Віряни ж можуть скласти посильний календар харчування самостійно, або ж разом зі своїми духівниками.
Окрім уже згаданих обмежень у їжі, під час Успенського посту не слід палити та вживати алколь. Також треба утриматися від забав із піснями та танцями, відмовитися від веселих розваг, обмежити перегляд телевізора і час перебування у соцмережах. Не можна сваритися, пліткувати, лихословити. Під час Успенського посту не варто вирушати у подорожі, якщо вони не є паломницькими.