Скандальчик: у Львові відкрили пам'ятник Моцарту

Скандальчик: у Львові відкрили пам'ятник Францу Ксаверу Моцарту. Фото: Lviv.media.

Скандальчик: у Львові відкрили пам'ятник Францу Ксаверу Моцарту. Фото: Lviv.media.

Події
30 серпня 2021 10:08

На площі Маланюка у Львові встановили пам'ятник Францу Ксаверу Моцарту. Він викликав дуже суперечливу реакцію львів'ян. Місцева мисткиня Наталія Криничанка навіть зареєструвала петицію до Львівської міськради про його демонтаж. 

Пам'ятник Францу Ксаверу Моцарту на площі Маланюка у Львові відкрили 26 серпня. У відкритті взяли участь відома диригентка, ініціаторка встановлення скульптури Оксана Линів, міський голова Львова Андрій Садовий та німецький скульптор, автор пам'ятника Моцарту-молодшому Себастьян Швайкерт. Відкриття приурочили до дня народження видатного австрійського композитора. 

Творив цю скульптуру австрійський митець Себастьян Швайкерт у передмісті Зальцбурга. Він має власне ательє скульптури і неодноразово побував у Львові.

На площі Маланюка у Львові встановили пам'ятник Францу Ксаверу Моцарту. Фото: Твоє місто.На площі Маланюка у Львові встановили пам'ятник Францу Ксаверу Моцарту. Фото: Твоє місто.

Відкриття пам'ятника Францу Ксаверу Моцарту у Львові викликало неабияку реакцію серед містян. Одні захоплюються, інші обурюються. 

Мисткиня Наталія Криничанка навіть зареєструвала петицію до Львівської міськради про його демонтаж (нині вона на модерації).

"Мій перший досвід електронного звернення до Львівської міської ради. Поки на етапі "Петиція відправлена на модерацію і буде опублікована на порталі протягом 2 днів. Дякуємо за активну громадянську позицію!". Сподіваюсь, що буде змодерована і допущена до голосування. Чекаєм", – повідомила Криничанка.

На площі Маланюка у Львові встановили пам'ятник Францу Ксаверу Моцарту. Фото: Твоє місто.На площі Маланюка у Львові встановили пам'ятник Францу Ксаверу Моцарту. Фото: Твоє місто.

Втім, Оксана Линів пояснила, що скульптор звертається до алегоричних засобів та метафор, показуючи сина Моцарта у символічному диригентському русі, з перебільшеною бароковою перукою. Це підкреслює його зв’язок із легендарним батьком.

"Він зображений босим, адже сам мусив прокладати собі шлях. У 4 місяці Ксавер залишився сиротою, але світ не хотів бачити його власного таланту, його особистості. Усі бачили у ньому продовження батька. А Моцарт у світі насамперед асоціюється з перукою. Тож ця перука – це символ батька і попередньої епохи. Ксавер хотів вирватися з тіні батька все своє життя і тільки у Львові зміг це зробити", – зазначила Оксана Линів.

Нагадаємо, 26 липня 2021 року минуло 230 років від дня народження видатного австрійського композитора, молодшого сина Вольфганга Амадея Моцарта – Франца Ксавера. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах