Шансів на життя майже не було: львівські лікарі врятували вагітну двійнею львів'янку

Львівські лікарі врятували вагітну двійнею львів'янку. Фото: unsplash.com

Львівські лікарі врятували вагітну двійнею львів'янку. Фото: unsplash.com

Події
17 вересня 2021 11:53

В кінці минулого тижня до Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги на «швидкій» доставили 33-річну вагітну львів’янку у критичному стані – вона була непритомною, з надзвичайно низьким тиском, а пульс і сатурація були менше 50. У лікарів практично не було надії, що жінка виживе. Читайте всі новини Львова за сьогодні.

Одразу у приймальному покої львів’янці надали реанімаційну допомогу і провели необхідні обстеження. Під час проведення ЕХО-серця лікарі побачили величезний тромб, який перекривав всю праву половину серця. При цьому жінка вагітна двійнею – 12 тижень вагітності після екстракорпорального запліднення, пише Zaxid.net.

«У правому шлуночку був величезний тромб, який практично зупинив рух крові. У такій ситуації було два виходи: або проводити операцію, хоч ризик дуже високий. Або тромболізис (розчинення), що також критично і для жінки, і для плоду. За життєвими показами зупинилися на тромболізисі, який розпочали відразу у реанімаційній палаті приймального покою», – розповіла завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії лікарні, доктор медичних наук Наталія Матолінець.

Лікарі впродовж трьох годин боролись за життя вагітної, зокрема провели процедуру тромболізису. І це дало результат! У пацієнтки піднявся тиск і сатурація, вирівнявся пульс. Тоді її перевели на непрямі коагулянти і продовжили лікування у реанімаційному відділенні.

Як виявилось, 33-річна жінка навесні перенесла важку форму COVID-19. Через тривале неефективне лікування безпліддя, жінка зважилася на штучне запліднення. Зараз жінка на 13 тижні вагітності і виношує двійню.

«Ковід сприяє тромбоутворенню ще тривалий час після одужання. Штучне запліднення, під час якого вводиться велика кількість гормонів, також призводить до підвищених ризиків утворення тромбів. У нашої пацієнтки збіглися декілька факторів і те, що нам вдалося врятувати і її, і її двійню – це просто диво», – каже Наталія Матолінець.

Ситуація була справді складною. Адже після проведених процедур у місці запліднення утворилася велика гематома. Все тому, що ліки не лише розчиняють тромб, а розріджують усю кров. Тож медики боялись, що станеться розшарування плаценти і виникне маткова кровотеча. До порятунку пацієнтки задіяли і гінекологів. На щастя, спільними зусиллями вдалося врятувати і жінку, і її малят. Тепер жінка у відділенні лікарні під спостереженням фахівців.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах