Рятують бездомних собак після ДТП: як у Львові працює унікальний банк крові для тварин

Рятують бездомних собак після ДТП: як у Львові працює унікальний банк крові для тварин. Фото: ЛКП Лев.

Рятують бездомних собак після ДТП: як у Львові працює унікальний банк крові для тварин. Фото: ЛКП Лев.

Події
20 вересня 2021 17:05

У березні 2019 року у Львові відкрили перший у Західній Україні банк крові для тварин. За понад два роки існування за допомогою львівського банку крові вдалося врятувати майже тисячу собак, серед яких чимало безпритульних. Для них гемотрансфузія (переливання крові) є безкоштовною. VG Львів розповідає про унікальний банк крові у місті Лева, а також про те, хто може стати донором крові, й показує собак, які рятують інших.

Шанс на порятунок за 300 тисяч гривень

Унікальний для Західної України банк крові, створений для порятунку собак завдяки коштам благодійників. Бюджет проекту – 300 тисяч гривень.

У приміщенні, відведеному під банк крові для собак, є все необхідне для роботи: холодильник для зберігання плазми та еритроцитарної маси, механічний екстрактор для розділення крові на компоненти, водяна баня для розморожування продуктів крові перед використанням, яка конче важлива для надання невідкладної допомоги тварині. Також тут є і спеціальний мікроскоп для діагностики патологічних станів тварин-донорів перед забором крові. Його використання дає змогу попередити потрапляння в програму донорів хворих тварин. Адже навіть якщо тварина за анонсованими показниками й підходить для донорства, це ще не означає, що вона стане донором, тож проходить ретельний відбір.

Як у Львові працює унікальний банк крові для тварин. Фото: ЛКП Лев.Як у Львові працює унікальний банк крові для тварин. Фото: ЛКП Лев.

Як у Львові працює унікальний банк крові для тварин. Фото: ЛКП Лев.Як у Львові працює унікальний банк крові для тварин. Фото: ЛКП Лев.

Тварини-донори крові потрібні завжди

Тварин, які стали жертвами дорожньо-транспортної пригоди, мають складні поранення, інфекції й потребують термінового переливання крові, рятують у Першій комунальній ветеринарній клініці. Вона, як і банк крові, функціонує на території Львівського комунального підприємства "Лев". Тут наголошують, що донорів крові потребують завжди.

Аби заохотити господарів до здачі крові їхніми чотирилапими улюбленцями у банку передбачили кілька безкоштовних бонусів. Так, записавшись у програму донорів, є можливість провести безкоштовний огляд собаки, дізнатися його групу крові, отримати показники загального та біохімічного аналізів крові, результати мазків крові на бабезіозу і мікрофілярію. Процедури з дослідження донора та забір крові тривають близько двох годин.

Хто може стати донором крові

Донором крові може стати вакцинована собака, масою від 25 кілограмів та віком від двох до восьми років. Порода значення не має.

Перед здачею крові ветеринар оцінює не лише здоров’я собаки, але й емоційний стан його власника. Адже надмірні переживання передаються тварині, що може суттєво ускладнити роботу.

Долучитися до благодійної справи можна в ЛКП «Лев», що за адресою: Львів, вулиця Промислова, 56. Телефон: 068 535 45 45.

Львівські собаки-донори

Арманда, Майк, Рей, Дарсі мужньо прийняли виклик та стали донорами крові для хворих собак. Дарсі, до речі, вже навіть має звання «почесний донор» у банку крові для тварин ЛКП "Лев".

Собака-донор. Фото: ЛКП "Лев".Собака-донор. Фото: ЛКП "Лев".

Львівські собаки-донори крові. Фото: ЛКП "Лев".Львівські собаки-донори крові. Фото: ЛКП "Лев".

Собака-донор. Фото: ЛКП "Лев".Собака-донор. Фото: ЛКП "Лев".

Рятують собак по всій Україні

Гемотрансфузія в українській ветеринарії не є дуже поширеною процедурою, головним чином через відсутність достатньої кількості донорів. І хоча потреба у переливанні крові собаці виникає часто, але тривалі пошуки донора, на які іноді йде кілька днів, можуть суттєво знизити його шанси на порятунок. Поки що банків крові для тварин в Україні є лише два – у Львові та у Києві.

Тому кров і її компоненти, які зберігаються у львівському банку застосовуються не тільки для їхніх пацієнтів. Завдяки спеціальному обладнанню, банк має можливість транспортувати її по всій Україні.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах