Відслужили своє: де обміняти старі та пошкоджені долари

Де обміняти старі та пошкоджені долари. Фото: media.morningbrew.com (ілюстративне)

Де обміняти старі та пошкоджені долари. Фото: media.morningbrew.com (ілюстративне)

Події
04 листопада 2021 13:30

Якщо у вашій заначці «доживають» старі чи пошкоджені долари, то не переймайтесь, адже їх можна і навіть треба обміняти! Це можна зробити у будь-якому українському банку, а також є й альтернативні варіанти. Читайте всі новини Львова за сьогодні.

Обмін в банку

Згідно з внутрішнім документом Національного банку України, українські банки не повинні відмовляти громадянам у прийомі зношених чи пошкоджених іноземних банкнот. Так, якщо клієнт приніс банкноту, фінустанова зобов'язана:

  • провести обмін іноземної банкноти на гривню після її перевірки на справжність (у окремих структур є послуга з обміну однієї іноземної купюри на іншу іноземну), якщо вона не зношена/пошкоджена або не підозріла, тобто не схожа на підробку;
  • взяти купюру на інкасо, якщо вона стара/зношена/пошкоджена — тобто відправити у свій банк-кореспондент за кордон і обміняти там. Після чого повернути українцю нову банкноту. За правилами Нацбанку, максимальний термін проведення такої операції — до 24 місяців;
  • здати іноземну готівку на дослідження в Нацбанк, якщо вона буде викликати підозри на підробку. Регулятор проведе свою експертизу, за результатами якої можливі два варіанти: якщо валюта справжня — має відбутися обмін, на якому наполягав клієнт, якщо вона виявиться фальшивкою — будуть залучені правоохоронні органи і людині доведеться давати пояснення, де вона її взяла. Підробка буде вилучена без будь-яких компенсацій.

Які банкноти фінустанови зобов'язані приймати

  • локальні потертості (часткова втрата фарби на зображеннях) і/або втрата папером жорсткості;
  • відбитки штампів/печаток, написи, включаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких не перевищує 200 мм²;
  • плями, загальна кількість яких не перевищує трьох штук діаметром до 5 мм кожна;
  • надриви або надрізи, загальна кількість яких не перевищує трьох штук довжиною до 3 мм кожен;
  • отвори і проколи, загальна кількість яких не перевищує чотирьох штук діаметром не більше 1 мм кожен.

Є альтернатива

Та не банками єдиними, є і кілька альтернативних способів, як можна позбутися від старих купюр. Так, в інтернеті можна знайти безліч компаній, які займаються миттєвим обміном пошкоджених іноземних купюр. Комісія в них, зазвичай, — близько 10%. Але часто це стосується тільки тих купюр, які мають лише незначні пошкодження. Взяти ж валюту в дійсно поганому стані такі компанії якщо і погодяться, то тільки за набагато вищу плату.

Ще один варіант, хто хоче «розпрощатись» зі старими доларами, – взяти їх з собою в подорож за кордон. В більшості випадків іноземні обмінні пункти більш лояльні до купюр в поганому стані, тож з легкістю їх обміняють. Але все буде залежати, знову ж таки, від стану купюри та країни, в якій ви намагаєтесь її обміняти.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах