Скандальчик: у передмісті Львова заборонили брати у дитсадок дітей «приїжджих»

Скандальчик: у передмісті Львова заборонили брати у дитсадок дітей «приїжджих». Фото: molva33.ru

Скандальчик: у передмісті Львова заборонили брати у дитсадок дітей «приїжджих». Фото: molva33.ru

Події
11 листопада 2021 09:47

У передмісті Львова заборонили брати у дитсадок дітей нових мешканців. Недитячий скандал стався у Сокільниках. Тут селян розділили на «корінних» – ті, що живуть тут понад 10 років, та «приїжджих» – менше 10 років. Таке рішення прийняли депутати Сокільницької громади. Читайте всі скандали Львова.

Депутати підтримали пропозицію майже одноголосно 

В одній із найбагатших громад Львівщини досі нема власного дитсадка – перший комунальний дитсадок на 75 місць планують відкрити лише наступного року, хоча у громаді зареєстровані близько 570 дітей дошкільного віку. Тому місцеві депутати вирішили надати пріоритетне право на зарахування до дитсадка тим дітям, у яких бодай один з батьків зареєстрований у Сокільниках понад 10 років.

Сільський голова Сокільників Тарас Сулимко не вважає таке рішення, прийняте 9 листопада майже одноголосно (утримався лише один депутат),  дискримінаційним. Натомість місцеві активісти уже заявили про намір скаржитися уповноваженій Верховної Ради з прав людини, пише Zaxid.net.

Садочок – не гумовий 

За словами Сулимки, лише за останні п’ять років у селі зареєструвалися близько 600 нових мешканців, а ще значно більше живе незареєстрованих. Депутати зустрічалися зі своїми виборцями і ті дуже переживають, що садочок не гумовий і проблему в громаді не вирішить. Тому й довелося доповнити перелік осіб на першочергове зарахування до дитсадка. 

Смітять, беруть світло, але не реєструються 

«У громаді зареєстровано близько 10 тисяч мешканців, у той час як фактично проживає у півтора рази більше. Вони [нові мешканці] не реєструються тут, їм нецікаво. Більшість з них мають ще у Львові помешкання, а тут мають будиночок, живуть тут, смітять, світло беруть, яке у нас проблематичне, каналізацію спускають в річку. Пріоритет [у селі] має людина, яка тут давно проживає», – розповів Тарас Сулимко.

Комунальний дитсадок будують 10 років

Керівниця місцевої громадської організації «Зручна громада» юристка Уляна Солонюк вважає таке рішення депутатів скандальним і таким, що порушує конституційні права мешканців. З цього приводу «Зручна громада» має намір звернутися до уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової.

«Сільська рада направо і наліво дозволяє будувати багатоповерхівки, суттєво збільшувати кількість населення, але не будує садочків. Це єдина громада на Львівщині, де немає [власного] дитячого садка», – розповіла Уляна Солонюк.

За словами Солонюк, садок на 75 місць будують у Сокільниках уже понад 10 років, а його кошторисна вартість вже сягнула 50 мільйонів гривень

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах