Львівські бабаки прокинулись раніше: що це означає

Львівські бабаки прокинулись раніше: що це означає

Львівські бабаки прокинулись раніше: що це означає Фото: city-adm.lviv.ua/Роман Балук

Події
05 сiчня 2022 14:10

У Львівському міському дитячого еколого-натуралістичному центрі, що на вулиці Кубанській, 12, із зимової сплячки прокинулися бабаки Марічка і Мишко. Таке раннє пробудження сталось вперше за 13 років і це означає, що весна прийде рано.  

Як пояснив директор центру Ігор Антахович, це не остаточне пробудження бабаків, а перервана зимова сплячка. Тварини прокинулись у перший день нового року, 1 січня. Хоча, зазвичай, бабаки прокидаються на Стрітення. Такий короткий сон трапився вперше за 13 років спостережень за бабаками, пише Твоє Місто.

Цьогорічне раннє пробудження бабаків, за словами Ігоря Антаховича, пов’язане з аномально теплим січнем. Така поведінка бабаків може свідчити про те, що зимовий період буде короткий і весна прийде рано. Тепла погода вплинула не лише на те, що бабаки прокинулися рано, вони також заснули пізно – 1 грудня. Хоча у минулі роки засинали навіть у жовтні.

Найраніше пробудження бабакам не зашкодить. Вони у хорошу стані та набрали достатньо жиру. А про те, що вони не сплять, свідчить розкритий отвір в хатинці бабака, який до сплячки тварини самі закрили тирсою.

«Як і в дикій природі, у нашій хатинці бабаки мають окреме приміщення для сну, а також їдальню та вбиральню. Приблизно раз на 10-14 днів вони прокидаються, ідуть в туалет, їдять і знову лягають спати. Це при тому, що назовні, тобто з хатинки вони не виходять. Кожного тижня працівники нашого центру насипають їм їжу і заглядають, як ті почуваються. 1 січня, коли працівники відкрили гніздо, щоб насипати корм, то побачили рухливих бабаків, які дивилися і копирсалися. Бабаки самі відгорнули тирсу від входу та вийшли погуляти», – розповів Ігор Антахович.

До слова, День бабака відзначають 2 лютого. Цього дня спостерігають за поведінкою цих тварин, аби визначити, коли прийде весна, і якою вона буде. Традиція походить зі США. З року в рік 2 лютого американці спостерігають за спеціально призначеним бабаком-синоптиком і прогнозують погоду на найближчі тижні. Втім, у Львові День бабака, зазвичай, святкують 15 лютого — на Стрітення.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах