На дороги України виїхали фантомні патрулі — який вигляд мають і як працюють

Українська поліція запустила «фантомні автомобілі»

Українська поліція запустила «фантомні автомобілі» Фото: facebook.com/Bilosh

Події
25 сiчня 2022 12:51

Сьогодні, 25 січня, в Україні поліція запустила для патрулювання "фантомні" автомобілі. Це патрульні, які не матимуть розпізнавальних знаків. Вони фіксуватимуть порушення правил та перевищення швидкості на ходу.

Як повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький, наразі це автомобіль Skoda Kodiaq без розпізнавальних знаків поліції, а надалі марки та моделі авто не називатимуть відкрито, бо це суперечить концепції використання таких комплексів.

  • Як фіксують адмінправопорушення?

Ці авто оснащені системами контролю швидкості рухомих транспортних засобів, які дозволяють вимірювати швидкість, як під час руху фантому, так і коли фантом стоїть в певному місці. Після фіксації правопорушення відбувається зчитування та розпізнавання номерних знаків з подальшою перевіркою в базах даних.

Українська поліція запустила «фантомні автомобілі»Українська поліція запустила «фантомні автомобілі» Фото: mvs.gov.ua
  • Як порушників притягатимуть до відповідальності?

Метадані із відповідною інформацією відправляються до системи автоматичної фіксації, яка відповідні метадані опрацьовує та автоматично формує постанови про адміністративні правопорушення. До відповідальності, в такому випадку, притягується власник авто або належний користувач.

Майже всі правопорушення швидкісного режиму будуть фіксуватися в автоматичному режимі без зупинки автомобіля порушника.

  • Фіксація правопорушень не в автоматичному режимі?

Не в автоматичному режимі фіксація порушень правил здійснюватиметься спецавтомобілем за допомогою двох відеокамер, якими оснащений автомобіль. Вони мають здатність фіксувати порушення правил дорожнього руху, що відбуваються попереду та позаду службового авто. Як правило, це буде відбуватися досить рідко і стосуватиметься лише найзухваліших і найнебезпечніших для учасників дорожнього руху порушень правил, які будуть помічати інспектори під час патрулювання фантому. Наприклад, проїзд на червоне світло чи перетин подвійної суцільної, де це дійсно могло призвести до надсерйозних наслідків.

Українська поліція запустила «фантомні автомобілі»Українська поліція запустила «фантомні автомобілі» Фото: mvs.gov.ua
  • Як буде відбуватися притягнення до відповідальності таких водіїв?

У «фантомі» патрулюють інспектори. У такому разі вони будуть зупиняти автомобілі порушників та розглядати справи про адмінправопорушення. Притягуватись до відповідальності в такому випадку будуть водії авто, яких зупинили.

У 2022 році за Держпрограмою заплановано закупівлю 30 таких спецавтомобілів.

Українська поліція запустила «фантомні автомобілі»Українська поліція запустила «фантомні автомобілі» Фото: facebook.com/Bilosh
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах