Як отримати електронний рецепт на антибіотики

Українцям продаватимуть антибіотики лише за наявності електронного рецепту

Українцям продаватимуть антибіотики лише за наявності електронного рецепту Фото: pinterest.com

Події
28 сiчня 2022 10:15

Із 1 січня у лікарнях, які надають стаціонарну медичну допомогу, запровадили облік споживання антимікробних препаратів із груп спостереження та резерву. Йдеться про 29 лікарських засобів. Пацієнтам відпускатимуть антибіотики лише за наявності електронного рецепту.

Як повідомив під час брифінгу очільник Міністерства охорони здоров’я Віктор Ляшко, запуск електронного рецепту має вирішити проблему неконтрольованого та нецільового використання препаратів і допомогти запобігти розвитку стійкості до антимікробних препаратів.

З 1 квітня антибіотики в аптеках продаватимуть виключно за електронним рецептом.

 «Сьогодні, згідно з даними Центру громадського здоров’я, майже 64% людей помилково вважає, що гострі вірусні інфекційні захворювання і застуду можна лікувати антибіотики, тому маємо неправильне вживання антибактеріальних препаратів, що призводить до того, що вони втрачають свою ефективність. Наголошую, антибіотики лікують інфекційні хвороби, спричинені бактеріями, і зовсім неефективні у боротьбі з вірусними хворобами», – сказав він.

Як отримати електронний рецепт для придбання антибіотиків:

  • Необхідно бути зареєстрованим в системі охорони здоров’я. Подібна умова діє і для аптек та закладів охорони здоров’я. Слід буде зареєструватися всім працівникам, що будуть залучені до призначення та відпусту ліків за електронним рецептом. Упродовж лютого та березня МОЗ ще планує вести детальну комунікацію з учасниками цього процесу.
  • Признати антибіотики може виключно лікар. В е-рецепті ліки призначатимуть за діючої речовиною, зазначаючи її лікарську форму та дозування. Окрім цього, лікар також вкаже спосіб застосування та тривалість прийому. Рецепт можна отримати в будь-якого лікаря незалежно від декларації. 
  • Пацієнт зможе погасити рецепт в аптеці, що підключена до електронної системи охорони здоров’я, обравши будь-який із наявних лікарських засобів, який містить діючу речовину, зазначену в рецепті. 

За словами Віктора Ляшка, наступним кроком буде запуск рецептів на наркотичні речовини, а потім – на всі рецептурні препарати.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах