Вакцинація від коронавірусу: у чому різниця між бустерною та додатковою дозами, та за яку з них платять

Вакцинація від коронавірусу: у чому різниця між бустерною та додатковою дозами, та за яку з них платять

Вакцинація від коронавірусу: у чому різниця між бустерною та додатковою дозами, та за яку з них платять Фото: unsplash.com/CDC

Події
28 сiчня 2022 14:32

Після проходження повного курсу щеплень від коронавірусу, українці мають можливість отримати бустерну дозу вакцини, а дехто – ще й додаткову. VG Львів пояснить, у чому різниця між бустерною та додатковою дозами, та за яку з них платять.

Що таке додаткова доза

Додаткова доза призначена тільки для людей з ослабленим через важкі хвороби імунітетом. Її роблять через 28-90 днів після повного курсу щеплення. При додатковій дозі термін сертифіката не подовжують і становить 270 днів із дати введення другої дози.

Люди з ослабленим імунітетом, які отримали додаткову дозу, також можуть отримати й бустерну дозу. Рекомендований термін — від 3 до 6 місяців після додаткової дози.

Що таке бустерна доза

Міністерство охорони здоров'я України дозволило вводити бустерну дозу вакцини від коронавірусу для всіх повнолітніх людей. Її вводять через 6-9 місяців після повного курсу щеплення. Для бустерної дози перевагу надають м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від Pfizer, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. Призначення бустерної дози вакцини – посилення вже наявного імунітету.

При отриманні бустерної дози строк дії COVID-сертифіката подовжують на 270 днів після введення. Згенерувати його можна буде в «Дії» вже від кінця січня.

В рамках державної програми «єПідтримка» українцям, які вакцинуються від коронавірусної інфекції бустерною дозою, виплатять ще по 500 гривень.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах