Троє львів'ян візьмуть участь у 27-й українській антарктичній експедиції

Троє львів'ян візьмуть участь у 27-й українській антарктичній експедиції

Троє львів'ян візьмуть участь у 27-й українській антарктичній експедиції Фото: facebook.com/Національний антарктичний науковий центр

Події
01 лютого 2022 11:28

Троє львів’ян візьмуть участь у 27-й українській антарктичній експедиції. 21-річний системний адміністратор зі Львова Володимир Хомко стане наймолодшим в історії учасником. Про це повідомили на Facebook-сторінці Національного антарктичного наукового центру.

Склад 27-ї української антарктичної експедиції

Склад 27-ї української антарктичної експедиціїСклад 27-ї української антарктичної експедиції Фото: facebook.com/Національний антарктичний науковий центр

На станцію «Академік Вернадський», у складі 27-ї української антарктичної експедиції, яка розпочнеться в березні 2022 року, відправляться 14 людей, із яких дев’ятеро – науковці, а п’ятеро – з команди життєзабезпечення станції. Троє учасників експедиції – львів’яни.

Хто очолить 27-му українську антарктичну експедицію

Юрій ОтрубаЮрій Отруба Фото: facebook.com/Національний антарктичний науковий центр

Очолить експедицію геофізик Юрій Отруба, який вже шість разів зимував на станції «Академік Вернадський».

11 чоловіків і троє жінок

Троє львів'ян візьмуть участь у 27-й українській антарктичній експедиціїТроє львів'ян візьмуть участь у 27-й українській антарктичній експедиції Фото: facebook.com/Національний антарктичний науковий центр

Серед 14 учасників експедиції – 11 чоловіків і троє жінок, дві метеорологині та одна біологиня. Відтоді, як 2018-го НАНЦ відновив можливість участі жінок у річних експедиціях після майже 20-річної перерви, це буде найбільша кількість учасниць на зимівлі. До цього в 24-й УАЕ працювали дві жінки – науковиця та лікарка, а в 25-й та 26-й по одній – вчені в галузі геофізики та біології відповідно.

Дев’ять вчених відповідатимуть за три напрямки – геофізика, метеорологія та біологія. Двоє біологів – Сергій Глотов та Марта Дзиндра – зі Львова, для них це буде перша зимівля. Також вперше в Антарктиду поїде 21-річний системний адміністратор зі Львова Володимир Хомко, який стане наймолодшим в історії учасником українських антарктичних експедицій.

Завдання метеорологів

За словами директора НАНЦ Євгена Дикого, одним із завдань метеорологів 27-ї УАЕ є участь у великому міжнародному проекті «Рік полярних передбачень». Інше завдання – розширення програми спостережень озонового шару, оскільки останній рік виявився аномальним і «озонова діра» поводилася непередбачувано.

Особливості відбору

Для відбору учасників 27-ї УАЕ влітку 2021 року було оголошено відкритий конкурс, на який подалося 137 охочих. Відбір відбувався у кілька етапів, й у підсумку конкурсна комісія визначила 24 кандидати для основного та запасного складів експедиції. Усі разом вони пройшли злагодження та навчання в грудні.

Троє львів'ян візьмуть участь у 27-й українській антарктичній експедиціїТроє львів'ян візьмуть участь у 27-й українській антарктичній експедиції Фото: facebook.com/Національний антарктичний науковий центр
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах