Студентка львівського університету через суд домоглася скасування відрахування

Студентка львівського університету через суд домоглася відміни відрахування

Студентка львівського університету через суд домоглася відміни відрахування Фото: telemetro.com

Події
17 лютого 2022 13:55

22-річна студентка другого курсу Львівського національного університету імені Івана Франка Анастасія Сухорукова через суд домоглася, аби її не відрахували з філософського факультету. Дівчина просила оформити академвідпустку через ґрантове навчання у Данії. Втім у деканаті їй відмовили та згодом відрахували за те, що вона протягом місяця не приходила на пари.

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram. 

Анастасія Сухорукова вступила на спеціальність «психологія» філософського факультету ЛНУ у 2017 році на державну форму навчання і отримувала соціальну стипендію як переселенка. У 2018 році студентку перевели на другий курс. У липні вона виграла ґрант на 5-місячне навчання у театральній школі Musik og Teaterhøjskolen у Данії. Дівчина одразу звернулась до декана, щоб отримати академічну відпустку на рік, втім її відправили до Вченої ради філософського факультету, повідомляє zaxid.net.

Як ідеться у матеріалах справи, мати Анастасії Сухорукової упродовж трьох місяців зверталась до ректора університету, декана філософського факультету та проректора з науково-педагогічної роботи з проханням надати або академвідпустку її доньці, або ж дозволити їй навчатись за індивідуальним графіком упродовж одного семестру.

У цьому Вчена раду філософського факультету відмовила Анастасії Сухорукової. Своє рішення рада мотивувала тим, що ґрант данської школи Musik og Teaterhøjskolen не відповідає спеціальності «Психологія».

В результаті у жовтні 2018 року Анастасію Сухорукову відрахували з університету за те, що вона не відвідувала пари упродовж вересня (на той момент дівчина вже навчалась у Данії). Підставою для відрахування студентки стало подання декана філософського факультету та відповідне рішення студентської ради факультету.

Анастасія Сухорукова оскаржила наказ ректора про відрахування в суді. На її думку, унверситет не надав доказів та пояснень, яким чином студентська рада факультету встановила факт невиконання нею навчального плану.

Галицький районний суд 5 серпня 2020 року відхилив позов Анастасії Сухорукової, однак разом з мамою вона подала апеляцію. На засіданні 8 лютого 2022 року цю справу розглянула колегія суддів Львівського апеляційного суду.

Головуючий суддя  вирішив скасувати рішення суду першої інстанції. На думку суду, в університеті порушили процедуру відрахування студентки, бо не отримали згоди від студентського уряду на таке рішення. Окрім того, наказ ректора про відрахування Анастасії Сухорукової був виданий у момент, коли був чинний інший наказ – про переведення студентки на другий курс навчання.

Апеляційний суд визнав незаконним відрахування студентки з університету та поновив її на другому курсі спеціальності «психологія» філософському факультеті. Упродовж 30 днів цю постанову можна оскаржити в касаційному суді.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах