Як переселенцям отримати житло у Львові — покрокова інструкція

Як переселенцям отримати житло у Львові — покрокова інструкція

Як переселенцям отримати житло у Львові — покрокова інструкція Фото: Evgeniy Maloletka/AP

Події
04 травня 2022 10:40

Кабінет міністрів України визначив механізм викупу та будівництва житла для тимчасового проживання переселенців. У Львові та області вже напрацювали базу житлового фонду під викуп.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь щоб бути в курсі найважливішої інформації. 

 «Маємо 85 житлових будинків (як багатоквартирні, так і котеджного типу). Є можливість викупу 1669 квартир, з них уже 220 ввели в експлуатацію», — зазначив керівник департаменту Степан Куйбіда.

Хто першочергово може отримати житло

Багатодітні сім’ї, сім’ї з дітьми, вагітні жінки, люди, які втратили працездатність, особи пенсійного віку, житло яких зруйноване або стало непридатним для проживання внаслідок воєнних дій рф.

Умови користування житлом

Житло надається у тимчасове користування на строк до одного року з можливістю продовження на наступний строк у разі відсутності змін у їх статусі та якщо вони не набули іншого місця проживання. 

Житло не підлягатиме приватизації, обміну, поділу, передачі у піднайми чи використанню для поселення в них інших осіб. 

Які кроки необхідно зробити, щоб отримати житло

Переселенці мають стати на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання. 

Для цього потрібно подати заяву, підписану всіма повнолітніми членами сім’ї до уповноваженого органу, у межах території якого вони перебувають на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб. Зразок заяви за посиланням

До такої заяви слід додати

  • копії документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України;
  • копію довідки внутрішньо переміщеної особи про взяття на облік в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб та копії відповідних довідок членів сім’ї (за наявності);
  • копії документів, виданих органами державної реєстрації актів цивільного стану або судом, що підтверджують родинні відносини заявника та всіх членів його сім’ї (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, посвідчення опікуна або піклувальника тощо);
  • копію реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • копії документів, що підтверджують підстави пріоритетності в наданні внутрішньо переміщеним особам житлових приміщень з фонду. 

Зазначимо, що викуп чи будівництво житла здійснюватимуть за субвенцію, яку надаватиме держбюджет місцевим бюджетам. Далі Держмолодьжитло, сільські, селищні, міські ради чи уповноважені ними органи купуватимуть житло у відчужувачів (власників житла, замовників будівництва житла, тощо) у порядку, встановленому законодавством.

Нагадаємо, на Львівщині виділили 95 ділянок для будівництва житла переселенцям. Також в області планують викупити понад 1200 квартир для переселенців. Усі ці помешкання зараз вільні, проте не всі підуть на продаж.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах