На польському військовому меморіалі у Львові відкрили статуї левів

У Львові на польському військовому меморіалі відкрили статуї левів

У Львові на польському військовому меморіалі відкрили статуї левів Фото: facebook.com/andriy.sadovyi

Події
20 травня 2022 14:03

У Львові на польському військовому меморіалі, що є частиною Личаківського кладовища, відкрили статуї левів. Також його називають згідно польської інтерпретації "Цвинтар Оборонців Львова".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь щоб бути в курсі найважливішої інформації. 

"Багато чого в історії було між українцями та поляками. Могили наших предків по обидва боки кордону є свідками конфліктів і взаємних кривд. І хоча це давні справи, часто вони ставали на перепоні взаєморозумінню. А наш спільний ворог ще й вдало підливав олії до вогню. Ця війна показала хто друг, а хто ворог", — повідомив мер Львова Андрій Садовий.

У 70-х роках минулого століття радянська влада прибрала скульптури левів з цвинтаря. У 2015 році їх знову встановили. Втім, тоді польське міністерство культури не погодило встановлення статуй з українською владою. Тому скульптури закрили дерев'яними щитами.

"Нехай ці леви на Польських військових похованнях у Львові, які свого часу були об‘єктом суперечки та стояли закритими, стануть кроком до остаточного взаємного прощення за минулі кривди", — написав Андрій Садовий.

«Цвинтар Оборонців Львова», частиною якого є «Меморіал львівських орлят», — польський військовий меморіал у Львові. Полеглі «Львівські орлята», учасники боїв проти ЗУНР (1918–1919) та проти більшовиків (1920), були поховані на «Цвинтарі захисників Львова», що становить частину Личаківського цвинтаря. Дві скульптури левів на меморіальному комплексі «Цвинтар орлят» стерегли вхід на цвинтар з південного боку. Один із них мав на щиті напис «Завжди вірний», інший – «Тобі, Польщо». На одному із щитів був зображений герб Польщі, на іншому – герб Львова. Зараз на обидвох щитах зображений герб Львова.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах