На базарі та біля церкви: де у Львові роздають повістки

На базарі та біля церкви: де у Львові роздають повістки.

На базарі та біля церкви: де у Львові роздають повістки. Фото: radiotrek.rv.ua.

Події
04 липня 2022 15:03

У соцмережах дедалі більше з’являється повідомлень про те, що повістки до військкомату чоловікам у Львові вручають не лише вдома, за місцем реєстрації. Люди пишуть, що їх роздають на вулицях, ринках, пляжах, а також перед входом до храмів.

Де у Львові роздають повістки, чи законно це, та як діяти, отримавши «виклик» до військкомату, розповідає VG Львів.

Відео про те, що у Львові чоловікам роздають повістки на гуртовому ринку «Шувар» сьогодні, 4 липня, опублікував телеграм-канал Zahidwtf.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Народний депутат від партії «Європейська солідарність» Микола Княжицький розповів, що у Львові роздають повістки вже навіть перед службою Божою.

"Сьогодні у Львові неділя. Люди традиційно йдуть до церкви. І от хтось вигадав почати видавати перед церквою повістки у військкомати. Телефонують обурені священники…», - написав Княжицький.

А ось у місті-курорті Трускавець Львівської області чоловікам вручають повістки на березі озера. 

Нерідко вручення повістки використовують як каральний метод, роздаючи їх порушникам комендантської години, нетверезим водіям і всіляким хуліганам. Втім, це ще не означає, що усі ці чоловіки потраплять до війська, адже повістки бувають різні. 

«Повістки бувають різні, і сама по собі повістка не означає призов на службу. Військкомат може викликати для постановки на облік для уточнення певних даних чи для проходження військово-лікарської комісії чи для відправлення на службу – і все це робиться через повістку. І, на жаль, пересічному громадянину дуже важко розрізнити, яку повістку він отримав. Як правило, у тій повістці, що передбачає відправку на службу, вказана конкретна дата, година, коли треба з’явитись у військкомат, і є перелік речей, які треба брати з собою. Всі інші повістки видаються для постановки чоловіків на військовий облік», – розповіла Zaxid.net Дар’я Тарасенко. 

Юристка розповіла, що буде, якщо не відреагувати на повістку.

«Існує адміністративна і кримінальна відповідальність. Адміністративна передбачена за порушення правил військового обліку – це той випадок, коли чоловік змінив місце проживання, але не пішов ставати на облік. І до відповідальності можуть бути притягнуті і ті чоловіки, яким повістки не вручались», – розповіла Дар’я Тарасенко. 

До прикладу, якщо чоловік приїхав у Львів, отримав довідку ВПО, де видно, коли він переїхав у Львів, а у військкомат він не прийшов. У такому випадку якщо військкомат пізніше це виявить, то може бути складений протокол, і такого чоловіка притягнуть до відповідальності за порушення правил військового обліку. Штраф у такому випадку становить від 30 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 510 до 3400 гривень).

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах