Львівські студенти розробляють унікальний гемостатичний бинт для військових

Львівські студенти розробляють унікальний гемостатичний бинт для військових

Львівські студенти розробляють унікальний гемостатичний бинт для військових Фото ілюстративне: kyivcity.gov.ua

Події
27 вересня 2022 18:59

Студенти Львівської Політехніки розробляють унікальний гемостатичний бинт, який не просто зупинятиме кровотечу, а й збільшуватиме шанси на порятунок пораненої кінцівки.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь щоб бути в курсі найважливішої інформації. 

«Процес створення бинта доволі клопіткий. Ми підбираємо спочатку основу матриці, паралельно ми синтезуємо наш основний компонент, а саме гемостатичний ксерогель, а після цього ми проводимо кілька процедур з нанесення нашого компоненту на матрицю, приводимо до товарного виду й ось ми отримуємо свій гемостатичний бинт», - розповіла pravdatutnews.com студентка НУ «Львівська політехніка» Соломія Капаціло.

При накладені медичного турнікету на рану повністю зупиняється подача крові у кінцівку, але інколи на фронті евакуація поранених до медзакладів триває досить довго, що зовсім не на користь пацієнтів.

Якщо не послабити й частково не відновити кровообіг через півтори години вже починаються незворотні зміни, а якщо не послабити й не відновити кровообіг, то через 3 години формально омертвіє кінцівка.

За словами професора кафедри органічної хімії Володимира Самарика, в цей бинт закладена спроможність формувати значно сильніший тромб для того, щоб можна було походу доставки частково відновлювати кровообіг по колотералях. Над цим проєктом по декілька годин з понеділка по п’ятницю працюють від 4-х до 6-ти людей. За кілька місяців їм вдалося досягти результатів.

«В нас вже розроблений й досліджений макет, виготовлені дослідні зразки гемостатичного бинта, які проходять реальні випробування на стендах й на інших засобах. Підготовлена вже домовленість про вже доклінічних випробувань цього засобу й виявлена новизна в цій розробці, яка дозволяє нам готувати патент до подачі на винахід», - додав Володимир Самарик.

Розробники кажуть, що у повноцінне виробництво бинт запустять після додаткової низки випробувань та отримання дозвільних документів. За прогнозами це відбудеться вже зовсім скоро.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах