Львівські лікарі вперше пересадили нирку 4-річному хлопчику від тата

Львівські лікарі вперше пересадили нирку 4-річному хлопчику від тата

Львівські лікарі вперше пересадили нирку 4-річному хлопчику від тата Фото: facebook.com/zusdmc

Події
12 жовтня 2022 16:55

У Львові вперше пересадили нирку 4-річному хлопчику від родинного донора. Орган йому трансплантували від тата.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Маленькому Миколці у 2019 році діагностували хронічний гломерулонефрит. На лікування у Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр малюка доправили каретою швидкої допомоги з важкою нирковою недостатністю. У реанімаційному відділенні лікарні медики стабілізували стан хлопчика. Відтак Миколка понад 1,5 року отримував лікування перитонеальним діалізом під спостереженням лікарів.

До операції маленького пацієнта готували кілька місяців: він отримував медикаментозний супровід для корекції ускладнень хронічної хвороби нирок та сеанси плазмаферезу.

Львівські лікарі вперше пересадили нирку 4-річному хлопчику від татаЛьвівські лікарі вперше пересадили нирку 4-річному хлопчику від тата Фото: facebook.com/zusdmc

Хірурги, які оперували хлопчика, кажуть, що трансплантація у Миколки мала свої хірургічні особливості через вік та вагу реципієнта і донора.

«Це була трансплантація нирки найменшій дитині в регіоні, досі такі проводили тільки в Києві. Хірургічні особливості включали нюанси позиціонування дорослої нирки в дитячому тілі та ювелірне формування судинних анастомозів з термінальною аортою та нижньою порожнистою веною реципієнта таким чином, щоб водночас забезпечити адекватний кровоплин у трансплантаті та уникнути порушень кровообігу тазу та ніжок у дитини, враховуючи малий калібр судин», – розповів zaxid.net головний трансплантолог Львівщини Ростислав Жук.

Трансплантація минула успішно: син і тато почуваються добре, і уже мріють про подорожі, на які досі не могли наважитись через хворобу.

Це уже сьома трансплантація нирки дітям у львівській лікарні, з них дві неродинні та п’ять родинних пересадок.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах