У Львові суд визнав 49-річного пастора винним у зґвалтуванні та розбещенні дітей

У Львові суд визнав 49-річного педофіла винним у зґвалтуванні та розбещенні неповнолітніх

У Львові суд визнав 49-річного педофіла винним у зґвалтуванні та розбещенні неповнолітніх Фото: zaxid.net

Події
07 листопада 2022 11:12

У Львові суд визнав організатора християнських таборів винним у 147 випадках  зґвалтувань та розбещень неповнолітніх. 49-річного педофіла Романа Московченка відправили на примусове лікування у психлікарню до кінця його життя.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь щоб бути в курсі найважливішої інформації. 

Як повідомили у громадській організації «Жіночі перспективи», яка переставляла інтереси потерпілих в цій справі, Роман Московченко мав незаплямовану репутацію релігійного наставника для дітей в організації “Діти Христа” найімовірніше до кінця життя перебуватиме на примусовому лікування у психлікарні.

“1 листопада 2022 року завершився розгляд справи, суд пішов у нарадчу кімнату і наступного дня виніс ухвалу, якою визнав його винуватим. Жоден епізод суд не відкинув і призначив заходи примусового лікування у вигляді госпіталізації до психіатричної лікарні з посиленим наглядом”, – сказав адвокат потерпілих Олег Іванов.

За його словами, якщо пацієнт буде одужувати і медична оцінка це підтвердить, то вони повернуться до розгляду обвинувального акту. Якщо ж він не буде одужувати, то все життя проведе у психіатричному закладі.

“Московченко приймав участь у засіданнях суду у режимі відеооконференції з психлікарні, з ним був поряд лікар. Його стан був такий, що він був нездатний нічого розуміти і відповідати. На екрані він був, але не реагував і на питання не відповідав. Він визнаний неосудним, тому йому призначили законного представника – його матір. Вона завжди була у залі судового засідання”, – додав Олег Іванов.

Одна з потерпілих звернулася у центр навесні 2019 року. Їй було 22 роки і вона потребувала психологічної допомоги після 10 років сексуального насильства від Московченка. Завдяки підтримці співзасновниці організації і психологині Марти Чумало, дівчина звернулася в поліцію і це стало проривом у розслідуванні.

Після майже року збору інформації та розмов з потерпілою, у травні 2020 року вони виїхали на обшук його помешкання, де знайшли комп’ютери, ноутбуки, жорсткі диски, флешки з відео та фотографіями дітей. Поліцейські були вражені кількістю фото та відео доказів. Також знайшли щоденники, в яких Московченко детально описував свої сексуальні стосунки з дітьми та їхню тривалість. Записи вів із 2005-го до початку 2020 року. Спочатку нотував від руки, а пізніше відсканував усі записи і продовжив набирати їх на комп’ютері. Ці записи стали вагомими доказами у справі.

На відео та фото, знайдених у квартирі Московченка, були ідентифіковані дівчатка, які зараз є вже дорослими жінками. Потерпілі, які звернулися до суду, зв’язувалися з ними, але багато жінок відмовилися давати свідчення і долучатися до справи, зокрема і через страх, що це вплине на їхню репутацію.

“Ця справа показала ще раз, що постраждалі можуть бути готовими свідчити про досвід згвалтування після багатьох років мовчання, після тривалої психотерапевтичної роботи, коли вони опрацюють свій травматичний досвід, зміцнять внутрішні ресурси та отримують соціальну та фахову підтримку, – сказала психологиня Центру.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах