Лягав спати між дітьми і ґвалтував: з'явилися нові подробиці у справі львівського педофіла

Лягав спати між дітьми і ґвалтував: з'явилися нові подробиці у справі львівського педофіла. Фото: Getty Images (умовне).

Лягав спати між дітьми і ґвалтував: з'явилися нові подробиці у справі львівського педофіла. Фото: Getty Images (умовне).

Події
05 березня 2021 14:55

3 березня у Галицькому суді Львова розпочався суд над 47-річним Романом Московченком, якого обвинувачують у 147 епізодах зґвалтувань та розбещень неповнолітніх. Розгляд усіх епізодів найімовірніше триватиме кілька років. Підозрюваному загрожує максимальний термін покарання у 15 років.

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

Перший обшук у квартирі педофіла Романа Московченка, що у спальному районі Львова, було проведено 15 травня 2020 року, після майже року збору інформації та розмов з потерпілою, яка наважилася розповісти про усі ті жахіття.

Ставив дітям "оцінки" у вигляді сонечок

З'явилися нові подробиці у справі львівського педофіла. Фото: УніанЗ'явилися нові подробиці у справі львівського педофіла. Фото: Уніан

Як пише Zaxid.net, у невеликій двокімнатній квартирі Романа Московченка правоохоронці знайшли комп’ютери, ноутбуки, жорсткі диски, флешки з відео та фотографіями дітей. Поліцейські були вражені кількістю техніки. Також знайшли щоденники, в яких Московченко детально описував свої сексуальні стосунки з дітьми та їхню тривалість. Записи чоловік вів із 2005 до початку 2020 року. Все було посортовано по роках. Спочатку нотував від руки, а пізніше відсканував усі записи і продовжив набирати їх на комп’ютері. У записах ставив собі «оцінки» у вигляді сонечок. За диваном  знайшли дитячі трусики, виявилося, що діти ночували у нього часто.

147 злочинів сексуального характеру і 150 тисяч файлів

Після цього правоохоронці понад два місяці вивчали матеріали, вилучені у квартирі. Загалом переглянули 150 тисяч файлів. Навіть для працівників поліції це були місяці психологічного випробування. З цих відео ідентифікували багатьох потерпілих, які зараз є вже повнолітніми, але на той час вони всі були дітьми.

Три жертви відмовилися свідчити 

З'явилися нові подробиці у справі львівського педофіла. Фото: Zaxid.netЗ'явилися нові подробиці у справі львівського педофіла. Фото: Zaxid.net

«Три потерпілі відмовилася давати покази і писати заяви. Офіційно у нас є шість дівчат, які по кримінальному провадженню визнано потерпілими. Вони погодилися дати покази і допомогли розшифрувати скорочення у його щоденниках. Слідством встановлено 147 злочинів сексуального характеру відносно шести малолітніх та неповнолітніх дітей, задокументованих із 2006 року. Ці злочини підтверджені фото та відео, а також допитами потерпілих», – розповіли у поліції.

Працював у престижній гімназії 

Роман Московченко протягом 2003-2018 років працював координатором зовнішніх зв'язків престижної «Школи-гімназії святої Софії» у центрі Львова.

«У цій школі він мав свій кабінет, який був достатньо ізольований, треба було пройти двоє дверей, які розділяв маленький коридор. Можна було закритися і ніхто нічого не чув. Там він розстеляв спальні мішки чи просив сісти на стіл і робив з нами, що хотів. До нього завжди приходили діти, у школі напевно думали, що ми приходимо вчитися», – пригадує одна із потерпілих.

З'явилися нові подробиці у справі львівського педофіла. Фото: СтранаЗ'явилися нові подробиці у справі львівського педофіла. Фото: Страна

Кривдник залучав дівчаток із дуже вразливих сімей, в яких батьки просто не могли постояти за своїх дітей. Він спеціально узалежнював дітей від себе, позичаючи їм гроші. Створював у них таке переконання, що діти йому багато чого винні за те, що він тримає їх при нормальному житті.

«Пам’ятаю, мені було 10 чи 11 років. Ми стояли на складі з подарунками від спонсорів при церкві. Там було холодно і брудно. Разом зі мною було іще двоє дівчат. І він починав з того, що просив торкнутися наших грудей, спочатку через одяг. Потім просив роздягатися і роздягався сам. Коли доходило до справи, він просив уявляти хлопця, який мені подобається, і повторювати його ім’я», – пригадує потерпіла Ірина.

Лягав спати між дітьми і щоночі ґвалтував

З'явилися нові подробиці у справі львівського педофіла. Фото: Zaxid.netЗ'явилися нові подробиці у справі львівського педофіла. Фото: Zaxid.net

Московченко час від часу організовував поїздки у інтернати. Там він лягав спати між дітьми і щоночі гвалтував їх. Іноді домовлявся, що подасть знак і дитина спеціально має сказати «Брате Роман, в мене болить живіт, вийдіть зі мною в туалет». І тоді продовжував у туалеті.

За погані вчинки доводилося "відробляти"

«Він казав, що ми погано себе поводили і за це давав «час». Це означало, що за якісь свої погані дії ми повинні «відробити» з ним: 15 хвилин чи півгодини, як коли. Не знаю, коли зрозуміла, що це насильство. Але завжди знала, що мені це не подобається, я була дуже нервова. Усвідомлювала, що цього не хочу. Але чомусь завжди на це погоджувалася... Він ще дуже не любив, коли під час процесу я його щипала від злості, за це давав додатковий час», – розповіла потерпіла Ірина.

Говорив, що любить, і завжди просив дітей говорити йому те саме

Дівчата знали одна про одну. Бували випадки, коли він хотів всіх разом. Ще він любив купувати дітям алкоголь, напоїти їх і робити фото чи відео. Він вів письмові нотатки. За словами дівчини, ці щоденники стали спасінням для потерпілих під час досудового розслідування. Сама ж Іра дізналася про них, коли одного разу помітила в комп'ютері його запис «Іринка вередувала, мабуть мене не кохає...» Він говорив дівчатам, що любить їх, і завжди просив говорити йому те саме.

З'явилися нові подробиці у справі львівського педофіла. Фото: поліція ЛьвівщиниЗ'явилися нові подробиці у справі львівського педофіла. Фото: поліція Львівщини

За скоєні злочини Романові Московченку загрожує 15 років у в’язниці. Попри те, що чоловіка визнано осудним, у лютому його адвокатка повідомила, що ініціюватиме повторну психологічну експертизу, оскільки підозрюваний кілька разів намагався скоїти самогубство.

Нагадаємо, організатора нелегальних дитячих таборів у Львові підозрюють у зґвалтуванні неповнолітніх дівчат, віком від 11 до 14 років. Львів’янка Ірина, якій нині 24 роки, лише зараз вона наважилася розповісти, про пастора, який ґвалтував її та подруг. «Процес» тривав 15-20 хвилин. Після зґвалтування, зробивши фото і відео, чоловік записував все у спеціальний зошит. Поліцейській знайшли у його квартирі гори моторошної «бухгалтерії» 12-річної давності.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах