Львівські лікарі врятували немовля з критичними вадами серця

Львівські лікарі врятували немовля з критичними вадами серця

Львівські лікарі врятували немовля з критичними вадами серця Фото: facebook.com/1tmolviv

Події
09 грудня 2022 12:44

Львівські кардіохірурги врятували немовля з критичними вадами серця. Дитину прооперували наступного дня після народження.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь щоб бути в курсі найважливішої інформації. 

Немовля з транспозицією магістральних артерій прооперували дитячі кардіохірурги лікарні Святого Миколая. Критичну ваду у Михайлика діагностували відразу після народження.

«Дві головні артерії, що відходять від серця хлопчика, були змінені місцями: від правого шлуночка відходила аорта, а від лівого - легенева артерія. Та все мало би бути навпаки. Ця вроджена вада супроводжується ціанозом – синюшністю шкіри. Адже через важке порушення кровообігу кисень не надходив до органів дитини в потрібній кількості», – повідомили у Першому ТМО Львова.

Львівські лікарі врятували немовля з критичними вадами серцяЛьвівські лікарі врятували немовля з критичними вадами серця Фото: facebook.com/1tmolviv

У супроводі реанімаційної бригади медиків уже наступної доби Михайлика перевезли з Івано-Франківська до львівської дитячої лікарні. Аби врятувати дитину, операцію потрібно виконати в перші дні життя.

Кардіохірурги поміняли місцями основні артерії, повернувши їх в правильне положення та пересадили коронарні артерії – маленькі артерії, що живлять серцевий м'яз.
Операція тривала понад чотири години та пройшла вдало. Малюка виписали на 10 день після втручання.

Щороку в Україні народжується близько 80-100 діток з транспозицією магістральних артерій. Вони швидко впадають в критичний стан. Без хірургічного втручання близько 30% немовлят з таким діагнозом помирають протягом першого тижня життя, ще 70% - упродовж наступних шести місяців.

Львівські лікарі врятували немовля з критичними вадами серцяЛьвівські лікарі врятували немовля з критичними вадами серця Фото: facebook.com/1tmolviv

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах