Біля Трускавця утворилося нове провалля

Біля Трускавця утворилося нове провалля.

Біля Трускавця утворилося нове провалля. Фото ілюстративне.

Події
20 лютого 2023 20:08

Біля курортного міста Трускавця Львівської області виникло ще одне провалля. Першими про зсув ґрунту у соцмережах повідомили місцеві мешканці. Обвал карсту стався неподалік старого провалля. Наразі місцева влада не коментує цю ситуацію.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Біля Трускавця Львівської області виникло ще одне провалля.Біля Трускавця Львівської області виникло ще одне провалля. Фото: facebook.com/МРТ (міська рада Трускавець)

Нагадаємо, що попередній великий обвал карсту стався між Трускавцем та Стебником 15 березня 2020 року. Тоді першими про зсув повідомили також місцеві мешканці, які почули гуркіт від обвалу землі біля аматорського футбольного поля.

Фото великого обвалу біля Трускавця 15 березня 2020 року.Фото великого обвалу біля Трускавця 15 березня 2020 року. Фото: US Uliana.

Згодом цю інформацію офіційно підтвердила Дрогобицька міська рада, зазначивши, що діаметр провалля – 150 метрів, а глибина близько 100 метрів. Воно на 150 метрів розташоване від краю утвореного у 2017 році провалу, діаметр якого становить 300 метрів.

Через небезпеку подальшого зсуву ґрунту дорогу між Трускавцем і Дрогобичем перекрили, а об'їзд ділянки проводили через Стебник. Але так тривало недовго: місцеві водії, не бажаючи далеко об'їжджати, відсунули блоки, які перекривали дорогу, і вона знову стала відкритою для проїзду. 

Втім, фахівці припускають, що наступною під землю може провалитись саме дорога, тому було прийнято рішення збудувати нову. Роботи розпочалися у березні 2020 року, але так і не закінчилися.

У серпні 2022 року на новій об’їзній дорозі виникло провалля. 

Зазначимо, що між Трускавцем та Дрогобичем є значні підземні порожнини, які утворились внаслідок активного видобутку калійних солей ще у 1970-1980-х роках.

Як пише zaxid.net, науковці і сейсмологи уже багато років попереджали про небезпеку обвалів цих порожнин, що можуть спровокувати локальні землетруси. При руйнації відпрацьованих порожнин можуть виникати техногенні землетруси до 7 балів, що може викликати пошкодження будівель в містах Стебник, Трускавець та Дрогобич. 

Інформація доповнюється...

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах