Хто може отримати відтермінування від мобілізації, якщо доглядає за людиною похилого віку: роз'яснення ТЦК

Хто може отримати відтермінування від мобілізації, якщо доглядає за людиною похилого віку: роз'яснення ТЦК.

Хто може отримати відтермінування від мобілізації, якщо доглядає за людиною похилого віку: роз'яснення ТЦК. Фото: zaxid.net

Події
15 липня 2023 09:17

30 червня змінилося законодавство, щодо права на відтермінування від мобілізації людей, що доглядають за родичами. Начальниця пресслужби Львівського обласного Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки Марія Левко розповіла про те, хто може отримати відтермінування від мобілізації, якщо доглядає за людиною похилого віку чи з інвалідністю.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За словами Марії Левко, право на відстрочку мають: по-перше, опікуни людини з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; по-друге, ті, що доглядають за людиною, яка за висновком МСЕК або лікарської комісії потребує постійного догляду і немає інших близьких осіб, які можуть це робити.  

У чому різниця між опікою та доглядом:

  • Опіка встановлюється над недієздатною людиною, яка має стійкі психічні розлади та не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, за рішенням суду.
  • Догляд встановлюється над людьми, які потребують стороннього догляду через стан здоровʼя чи інвалідність без звернення до суду за висновком МСЕК або лікарської комісії.

За ким можна здійснювати догляд:

Тільки за членами своєї сімʼї, які спільно проживають, повʼязані спільним побутом, мають взаємні права і обовʼязки. (Частина 6 статті 13 ЗУ «Про соціальні послуги»).

Мати чи батько старші 80 років, але не мають інвалідності. Чи можна оформити догляд для отримання відстрочки від служби?

  • Можна оформити догляд за людьми похилого віку з когнітивними порушеннями.
    Для цього обов'язково отримати висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді. (Частина 6 статті 13 ЗУ «Про соціальні послуги»).
  • Якщо батьки, дружина чи батьки дружини мають інвалідність.

Відстрочку від мобілізації можуть отримати люди, які мають:

  • дружину (чоловіка) з інвалідністю І, ІІ чи ІІІ групи;
  • батьків або батьків дружини/чоловіка з інвалідністю І чи II групи.

Але за умови, що ці люди з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобовʼязаних відповідно до закону їх утримувати. - Зміни набули чинності 30.06.2023. Стаття 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». 

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах