Що відомо про будинок у Львові, з якого обвалився балкон із чоловіком, і хто мав його ремонтувати

Що відомо про будинок у Львові, з якого обвалився балкон із чоловіком, і хто мав його ремонтувати.

Що відомо про будинок у Львові, з якого обвалився балкон із чоловіком, і хто мав його ремонтувати. Фото: city-adm.lviv.ua

Події
14 серпня 2023 14:21

У неділю, 13 серпня, у Львові з четвертого поверху впав балкон. У цей момент на ньому перебував 43-річний чоловік. Розповідаємо, що відомо про цей будинок і хто повинен був ремонтувати балкон.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Подробиці обвалу балкона на вулиці Під Дубом

13 серпня, близько 23:00, на четвертому поверсі житлового будинку на вулиці Під Дубом, 2 у Львові обірвався балкон із людиною. 

43-літній чоловік, котрий перебував на балконі, після падіння вижив. Його оперативно забрала карета швидкої допомоги та відвезла в лікарню святого Пантелеймона Першого територіального медоб’єднання Львова.

Що з постраждалим

У Першому медичному об’єднанні Львова згодом розповіли, що чоловіка, який впав з балконом, госпіталізували у стані найважчої коми, тобто без свідомості. Він отримав травми, несумісні з життям. Серце ще деякий час працювало, лікарі робили все можливе, щоб врятувати чоловіка. Однак о 04:00 ранку він помер. 

На місці трагедії працюють правоохоронці 

На місці обвалу нині працюють фахівці й проводять слідчі дії. Усі небезпечні елементи, які могли б загрожувати падінням, знято.

Районна адміністрація перебуває на зв’язку з сім’єю загиблого і допомагає з організацією поховання.

Що відомо про будинок на вулиці Під Дубом, 2

Як розповіла голова Галицької районної адміністрації Галина Гладяк, будинок на вулиці Під Дубом, 2, де стався обвал балкону, – це будинок забудови 1896-1905 років. У 2014 році, коли відкривали Торговий центр "Форум", спільно з торговим центром у цьому будинку проводили ремонтні роботи. Будинок списаний з балансу міста у 2020 році. Сама квартира приватизована у 2009 році. Управителем там є ЛКП "Старий Львів". 

"Коли будинок списували, було проведено обстеження. Все було у задовільному стані, балкон не потребував невідкладного ремонту, і офіційного висновку, що він аварійний, не було", – розповіла Галина Гладяк.

За її словами, візуально балкон не потребував невідкладного ремонту.

Хто відповідальний за стан балкона, який обвалився 

"Було звернення від мешканців до управляючої компанії ЛКП "Старий Львів" – в кінці 2022 року і червні 2023 року. Але тоді було роз’яснення, що балкон є приватним майном власників квартири і вони мають обов’язок щодо утримання балкона", – зазначила Галина Гладяк.

У Львові є 380 тисяч балконів 

Як повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, у Львові є 380 тисяч балконів. 98% з них (а це 372 тисячі) перебувають у приватній власності, тож відповідальними за стан балконів є власники.

У районній адміністрації наголосили, якщо балкон має певні дефекти, то слід, щоб мешканці не користувалися ним, а звернулися на «Гарячу лінію» міста чи до балансоутримувача, щоб замовити фахівців і провести офіційну перевірку стану балкона.

"Зараз у старій частині міста проводять обстеження усіх балконів – зокрема тих, які виходять на проїзну частину і на хідники. Якщо при візуальному обстеженні буде видно, що балкон потребує ремонту, то будемо замовляти відповідні дослідження, аварійні елементи будемо знімати і покривати балкон сіткою", – додала Галина Гладяк.

Куди скаржитися на аварійний балкон 

Мешканців, чиї балкони перебувають в неналежному стані, просять зголошуватися на Гарячу лінію міста за номером – 15-80.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах