Як врятуватися від спеки у Львові

Як врятуватися від спеки у Львові

Як врятуватися від спеки у Львові Фото: city-adm.lviv.ua

Події
16 серпня 2023 09:55
Автор: Юрій Богун

Цей і наступний тиждень, за прогнозами синоптиків, будуть доволі спекотними. А спека може бути небезпечною для здоров'я, особливо для людей, які мають певні захворювання. В міському управлінні охорони здоров’я нагадують прості поради, як врятуватися від спеки.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

«Надто висока температура може призвести до теплового або сонячного удару, якщо нехтувати найпростішими правилами безпеки. Насамперед, треба пам’ятати, що найбільш вразливими до спеки є малюки та діти дошкільного віку, вагітні жінки, люди похилого віку, а також ті, хто має певні хронічні захворювання: серцево-судинні, бронхіальну астму, діабет», - наголошують в управлінні охорони здоров’я Львівської міської ради.

Топ-8 порад, як рятуватися від спеки:

Уникайте активного сонця. За можливості, перебувайте якомога менше на сонці, особливо в період з 11 до 16 години (це пік активності сонця). Шукайте прохолоду й тінь, щоб ваше тіло мало можливість відновитися.  Із собою в дорогу варто взяти пляшку води та вологі серветки.

Подбайте про помешкання/місце праці. Затуляйте вікна шторами/жалюзями вдень, щоб уникнути прямого потрапляння сонячних променів. Провітрюйте та зволожуйте приміщення. За можливості, використовуйте вентилятори та кондиціонери, але головне правило: різниця температур на вулиці і в будівлі не має перевищувати 10 градусів, бо це може бути шкідливим для здоров’я.

Одяг. Обирайте легкий, вільний одяг світлих кольорів із натуральних тканин, щоб тіло дихало. Одягайте сонцезахисні окуляри і капелюх, краще з широкими полями, щоб затінити обличчя, вуха та шию.

Вода. Під час високих температур наш організм вступає в захисну реакцію, виділяючи велику кількість поту, щоб охолодитись. І це може призвести до зневоднення. Тому регулярно пийте воду, не чекаючи відчуття спраги. Уникайте солодких, алкогольних та газованих напоїв, а також напоїв з кофеїном – вони призводить до втрати більшої кількості рідини. Крім того, уникайте дуже холодних напоїв, тому що вони можуть викликати судоми шлунка. Краще пити воду кімнатної температури та повільно.

Їжа. Під час спеки не вживайте жирну, важку, гостру та надто солону їжу. До раціону варто додати більше фруктів, овочів, салати, каші, а м’ясні та рибні страви краще споживати на вечерю чи сніданок.

Обережно із засмагою. Засмага – це ознака того, що шкіра постраждала від ультрафіолетового випромінювання, тож варто «захиститись», використовуючи креми з  SPF не менше 30.  Наносьте сонцезахист за півгодини перед виходом на вулицю. Засмага може значно уповільнити здатність шкіри вивільняти надлишок тепла.

Турбота про інших. Ніколи не залишайте немовлят, дітей або домашніх тварин у припаркованому авто, навіть з відкритими вікнами. Коли залишаєте авто, переконайтеся, що усі вийшли. Не забувайте давати свіжу воду своїм домашнім улюбленцям.

Медична допомога. Якщо ви почуваєте себе погано через спеку, обов’язково зверніться до лікаря. Симптомами теплового удару, зазвичай, є головний біль, запаморочення, слабкість, нудота, блювота, судоми, зниження тиску, непритомність. Фахова медична допомога у таких випадках можуть запобігти подальшому погіршенню здоровʼя і навіть врятувати життя.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах