Судили пасторів секти, які примушували львів'ян брати кредити і вкладати гроші у церковний бізнес

Судили пасторів секти, які примушували львів'ян брати кредити і вкладати гроші у церковний бізнес.

Судили пасторів секти, які примушували львів'ян брати кредити і вкладати гроші у церковний бізнес. Фото: zaxid.net.

Події
23 серпня 2023 09:25

Залізничний райсуд Львова виніс вирок трьом пасторам організації «Церква Посольство Боже» Сандея Аделаджі за шахрайство і обман львів’ян. Пастори переконували послідовників секти брати кредити та вкладати гроші у церковний бізнес. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як вказано у вироку суду, який оприлюднили у серпні 2023 року, Леся Олексюк зареєструвала релігійну громадську організацію «Церква «Посольство Благословенного царства Божого для всіх народів» («Церква Посольства Божого» Сандея Аделаджі), вона разом із своїм чоловіком Олександром Олексюком були пасторами у цій організації. Також до організації залучили й інших людей, зокрема Романа Ревка, який, окрім того, що був пастором «Посольства Божого», також очолював львівську філію «Ліонебанк Україна», пише Zaxid.net.

Протягом 2007 – 2008 років Леся Олексюк, Олександр Олексюк, Роман Ревко та інші невстановлені судом люди шахрайським способом виманювали гроші у львів’ян та мешканців Львівської області.

Вони проводили тренінги та семінари на тему збагачення та спонукали послідовників секти оформлювати кредити, закладаючи майно під заставу. Таким чином кілька львів'ян позбулись своїх квартир. Отримані кошти люди передавали пасторам «Посольства Божого» для розвитку церковного бізнесу. За даними правоохоронців, ошукані люди вкладали у «Посольство Боже» різні суми у доларах на загальну суму понад 3,5 мільйона гривень (по курсу НБУ станом на 2007 – 2008 роки).

Зазначимо, протестантську церкву «Посольство боже» у 1994 році заснував Сандей Аделаджа. Наприкінці 2008 року Рада єпископів України заявила, що Сандей Аделаджа займається антибіблійною діяльністю, а у 2009 році його разом із кількома особами правоохоронці звинуватили у шахрайстві та причетності до незаконного заволодіння грошовими коштами громадян. Усього в цій справі потерпілими визнали більше 600 осіб, а загальні збитки постраждалих оцінювали у 52 мільйони гривень.

У 2017 року справу щодо пасторів «Посольства Божого» уже розглядав суд, однак тоді обвинуваченим призначили умовні терміни. Прокуратура подала апеляцію і справу відправили на новий судовий розгляд.

У серпні 2023 року справу розглянула колегія суддів Залізничного суду Львова у складі Андрія Ліуша, Наталії Палюх, Богдани Гедз. Дослідивши усі матеріали справи, судді визнали обвинувачених винним у шахрайстві. Лесі Олексюк призначили 10 років тюрми, а Олександру Олексюку та Роману Ревку по вісім років тюрми. Вони також мають виплатити 14 ошуканим людям понад 28 мільйонів гривень. На вирок ще може бути подана апеляція.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах