На Львівщині батько з донькою потрапили до лікарні з ботулізмом, поївши тушкованки

На Львівщині батько з донькою потрапили до лікарні з ботулізмом, поївши тушкованки.

На Львівщині батько з донькою потрапили до лікарні з ботулізмом, поївши тушкованки. Ілюстративне фото: Sm.news

Події
24 сiчня 08:59

До Львівської обласної інфекційної лікарні госпіталізували двох мешканців Золочівщини, в яких діагностували ботулізм. Батько з донькою споживали тушкованку домашнього приготування. Це перший випадок ботулізму на Львівщині цього року.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Батько і донька (чоловікові – 81 рік, жінці – 44 роки), мешканці Золочівщини, захворіли 12 днів тому. Обоє мали однакові симптоми: блювота, загальна слабкість і двоїння в очах. Спершу лікувалися вдома самотужки, але легше не ставало. Тоді звернулися в районну лікарню, де запідозріли ботулізм, і скерували до інфекційної лікарні Львова.

Як розповіла Zaxid.net лікуючий лікар Каріна Калайдіна, пацієнтів госпіталізували до інфекційної лікарні у стані, наближеному до важкого. У них була важкість при ковтанні, невиразна мова, парез кишківника та інші симптоми, які виникають при ботулізмі. Їм ввели протиботулінічну сироватку, після чого їх стан дещо поліпшився.

Що таке ботулізм

Ботулізм – це гостра інфекційна хвороба, яку викликає токсин Clostridium botulinum, що міститься в неправильно виготовлених і збережених консервах.

Збудник ботулізму найчастіше міститься в продуктах домашнього приготування: в м’ясних, рибних, грибних та овочевих консервах, соленій, в’яленій та копченій рибі.

Симптоми

Симптоми, які найчастіші виникають при ботулізмі: порушення зору (двоїння або туман в очах), невиразність мови, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м'язова слабкість); загальна інфекційна інтоксикація: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт; пригнічені функції дихальних м'язів, внаслідок чого за відсутності терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності; у дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м'язової слабкості.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах