Який транспорт курсуватиме біля площі св. Юра у Львові

Фото: Пошта, Андрій Польовий

Фото: Пошта, Андрій Польовий

Транспорт та інфраструктура
11 листопада 2015 11:35

Відколи у Львові у травні почали реконструювати площу Cв. Юра, відтоді сюди не їздять тролейбуси, маршрутки та автомобілі. У липні тут урочисто відкрили  пам’ятник Митрополитові Андрею Шептицькому. Згідно із проектом, дорогу, якою раніше курсував транспорт, перетворили на пішохідну зону. Автошлях планували перенести під стіни Національного університету “Львівська політехніка”. Тоді і почалися дорожні “коломийки” між владою та містянами. 

Читайте також: Який транспорт курсуватиме біля площі Юра у Львов

Коли почали проводити роботи під стінами вишу, активісти помітили, що збираються знищувати ті насадження у парку, які заважають прокладати дорогу. Тоді вони не пустили екскаватори, які наближалися впритул до дерев і знімали бордюр. Пізніше активісти встановили намети у сквері й налагодили цілодобове чергування. Так тривало два з половиною місяці. Увесь цей час робота з будівництва нової дороги завмерла. 

Читайте також: Як виглядає оновлена площа Св. Юра у Львові (фото)

Дороги для транспорту не зробили досі. У мерії кажуть: якби активісти не заважали, автошлях уже був би готовим. Протестувальники ж переконують, що сквер має історичну та культурну цінність. До того ж, із погляду екологів, нова конфігурація дороги призведе до ускладненого руху транспорту ділянкою, що погіршить стан загазованості повітря під стінами вишу. 

Відтак нарешті прийняли рішення – новозбудованою дорогою курсуватимуть лише тролейбуси. Нагадаємо, що ще нещодавно через площу Св. Юра до ЛНУ ім. І. Франка їздили тролейбуси 2, 7, 9, 10, 12 та 20. Вони з’єднували центр міста з перехрестям вул. Стрийська –Наукова, ст. Скнилів, аеропортом, вул. Ряшівською, Суботівською та автовокзалом. Зараз вони їздять лише до вул. С. Бандери. 

Наприкінці жовтня головний архітектор Львова Юліан Чаплінський повідомив активістам, що розробляється оновлений проект. Відтак через сквер пустять тролейбусну лінію, побудують дорогу, шириною 7,5 метрів, яка проходитиме вздовж пішохідної стежки між підпірною стіною бібліотеки та дитячим майданчиком. На в’їзді та виїзді зі скверу стоятимуть боларди, тож окрім тролейбусів туди ніхто не зможе заїхати. Для реалізації проекту треба пересадити дев’ять дерев, які перетинають саме дорогу. 

“Напередодні в експертів просили перевірити транспортне навантаження на вулиці С. Бандери як альтернативу для курсування автотранспорту. Вони таку можливість підтвердили, влаштувало це і реставраторів. Зараз ми майже готові, щоб почати роботи по прокладанню шляху для тролейбусів. Там залишився тільки один відрізок дороги завершити, – зазначив “Пошті” Юліан Чап­лінський. – Йшлося також про встановлення болардів, аби автомобілі по тій дорозі не їхали. Роботи заплановано завершити до січня. Якщо пересадити дерева, то потрібно всього-навсього два-три тижні, щоб пустити тролейбус”. 

Зі слів посадовця, після відкриття дороги там чергуватиме патрульна поліція, аби водії автівок не їздили попід стіни вишу. 


фото: Андрій Польовий 

Ще одним ймовірним яблуком розбрату між чиновниками та містянами міг стати дитячий майданчик, який частково підходить упритул до майбутнього шляху. Та його обіцяють перенести углиб скверу та реконструювати. 

“Геометрично дорога доходить до вежі майданчика. Він би міг собі бути, але з нього залишилися одні руїни. В проекті було перенести майданчик в глибину скверу. Очевидно у документі йдеться про монтаж нового майданчика. Ніхто не збирається діяти проти інтересів дітей”, – зазначає Юліан Чаплінський. 

До місцевих виборів жодних дорожніх робіт не відбувалось. На днях ЛКП “Зелений Львів” розпочав пересаджувати у сквері дерева, одне дерево вже перемістили в центр. 

Зі слів начальника управління екології та благоустрою Львівської міськ­ради Андрія Галушки, викопали триметрову яму, обрізали корінці, в нову яму насипали бельгійської глини і пересадили дерево. Зафіксували двома тросами до сусідніх насаджень, попередньо на місце фіксації підклали захисний матеріал, щоб не пошкодити кору дерева, до якого фіксують.

Цього тижня обіцяють пересадити липу і ще одне дерево за дитячим майданчиком. Червонокнижний ясен білоцвітний пересаджуватимуть в останню чергу, на острівець з підпірної стінки, три метри від теперішнього місця. Для нього потрібна більша техніка, в ході пересадки можуть пошкодити підпірну стінку. В ЛКП знають, що ясен занесений до Червоної книги, обіцяють бути обережними, йдеться у повідомленні активістів у соцмережі Facebook. 

Джерело: lvivpost.net. 

Львів у новинах:

Тактильна плитка, лавочки у формі кола: яким стане сквер Гідності у Львові 

У Львові випустили супертрамвай для Києва (фото) 

Паркування у Львові суттєво зросте в ціні

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах