Львів'янину на замітку: як вирахувати податок на нерухомість

Фото взято з сайту www.ipnews.in.ua

Фото взято з сайту www.ipnews.in.ua

Транспорт та інфраструктура
21 сiчня 2016 12:26

Відтепер львів’яни, які володіють квартирами площею понад 60 м кв. чи будинками площею більшою, аніж 120 м кв., змушені сплачувати у місцеві бюджети за “надлишкові” метри. В.о. начальника управління економіки Львівської міськради Вікторія Довжик розповіла, кому і скільки доведеться платити, як саме відбуватиметься нарахування та скільки коштів це принесе бюджету міста. 


Чому і скільки платити


Міністерство фінансів у рамках реформування податкової системи минулого року змінило систему оподаткування нерухомості. Відтак власники квартир площею понад 60 м кв. та будинків площею більшою за 120 м кв. змушені сплачувати у місцеві бюджети за “надлишкові” метри (до реформи податок на нерухомість сплачували власники квартир площею понад 80 м кв. та будинків площею більш ніж 160 м кв.). І лише місцеві ради мали встановлювати, скільки жителям міст доведеться платити. Сесія Львівської міської ради 14 січня 2016 року прийняла ухвалу, згідно з якою ставка за кожен метр квадратний, який перевищує встановлену державою пільгу, становить 0,5% мінімальної заробітної плати (МЗП) на 1 січня базового (звітного) року (в 2015 році – 1218 грн, у 2016 році – 1378 грн) для квартир та 1% МЗП для будинків. Відтак станом на 2016 рік ця сума становила 6,89 грн та 13,78 за м кв. відповідно.

Податок нараховується лише на ту площу, яка перевищує встановлений ліміт. Якщо площа квартири становить, до прикладу, 63,7 м кв., то її власник заплатить за 3,7 м кв., тобто близько 25,5 грн на рік. За квартиру площею 80 м кв. ця сума становитиме 137,8 грн.

У випадку, якщо особа володіє кількома квартирами, їх площу додаватимуть, а податок нараховуватимуть на перевищення пільги у сумі. Так само буде і у випадку з будинками, коли загальна сума площі перевищуватиме 120 м кв.

Якщо у власності є і квартира, і будинок, то їх площа додається, а податок нараховують на площу понад 180 м кв. Ставка нарахування становитиме 1% МЗП. Однак якщо квартира чи будинок перевищують свій встановлений ліміт (60 м кв. і 120 м кв.), проте загальна площа об’єктів нерухомості не перевищує 180 м кв., то податок не сплачується.

Разом із тим за наявності у власності платника податку об’єкта житлової нерухомості, в тому числі його частки, загальна площа якого перевищує 300 м кв. (для квартири) та/або 500 м кв. (для будинку), сума податку збільшується на 25 тис. грн за кожен такий об’єкт нерухомості. Відтак для власника квартири площею 300 м кв. загальна сума податку на рік становитиме 26,653 тис. грн (1653,6 грн за додаткові квадратні метри плюс 25 тис. грн).


Хто повинен платити


Якщо це спільна сумісна власність (спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності; майно, набуте подружжям за час шлюбу, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлене договором або законом), то всіма співвласниками визначається той, хто сплачуватиме податок.

Приклад: родина з чотирьох осіб (чоловік, дружина і двоє дітей) володіє квартирою площею 68,8 м кв. Вони визначають одного із членів родини як платника, який сплачує за всю площу, яка перевищує рівень пільги. Якщо це спільна часткова власність (власність, право на яку мають дві і більше фізичні та (або) юридичні особи з визначенням у правоустановлювальних документах розміру часток власності кожного співвласника), то платиться відповідно за кожну частку.


Хто звільнений від податку на нерухомість


Згідно з чинним законодавством, від сплати податку на нерухомість звільнені, зокрема, гуртожитки, дитячі будинки, житло, яке належить дітям-сиротам та сім’ям учасників АТО.


Коли платити


Ці зміни набувають чинності з 2016-го, однак фізично сплатити податок треба буде наступного, уже 2017 року. Тобто до 1 липня 2017-го львів’янам, які мають “зайві” метри, повинні надіслати повідомлення-рішення про нарахування податку за 2016 рік. Упродовж 60 днів після отримання листа податок треба сплатити.


Скільки отримає місто


Зі слів Вікторії Довжик, від податку на нерухоме майно в бюджет міста повинна надійти сума в розмірі 25,887 млн грн.


А як у інших містах


Міністерство фінансів у своїй реформі запропонувало містам самим визначати рівень податку, встановивши межу від 0 до 3% мінімальної заробітної плати за 1 м кв. До прикладу, у Вінниці, Запоріжжі, Івано-Франківську та Харкові ставка становить 2%, Хмельницькому, Черкасах, Чернівцях, Дніпропетровську та Києві – 1%, в Житомирі – 0,5%, в Ужгороді – 0,4%, у Кіровограді – 0,1%.

Джерело: lvivpost.net.

Львів у новинах:

Львівська нерухомість: хто і скільки платитиме податку

Попит на житло у Львові вищій, ніж у Києві

OLX повідомив, як змінилися ціни на житло у Львові

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах