Львівська нерухомість: хто і скільки платитиме податку

фото з сайту www.facebook.com

фото з сайту www.facebook.com

Події
15 сiчня 2016 09:47

Львівська міська рада 14 січня збільшила  кількість осіб, які платитимуть податок на нерухоме майно. Насправді, це не ініціатива львівських депутатів, а фактично узаконення змін до Податкового кодексу, ухваленого Верховною Радою в кінці грудня.

ZAXID.NET відповідає на питання, які у вас виникнуть після бурхливого обговорення у соцмережах новин про податок на нерухомість.


З чого шум?


Досі цей податок стосувався лише власників квартир площею понад 80 м2 і власників будинків площею 160 м2. Тепер він поширюватиметься і на власників квартир площею більше 60 м2 і будинків - більше 120 м2.

Податок на нерухомість в Україні (і у Львові) діє насправді уже два роки, з з 1 січня 2014 року, хоча сплачувати його почали лише минулого року.. Справа у тому, що платити його треба наступного року після введення в дію – тобто цього року його сплачуватимуть лише власники квартир площею понад 80 м2.

А за нинішні зміни, які знижують так званий "поріг оподаткування" з 80 до 60 м2(для квартир) і з 160 до 120 м2 (для будинків), заплатити доведеться у 2017 році.


Хто взагалі має платити податок на нерухомість?


Податок платять власники нерухомості: власники квартир площею більше 60 м2 і власники будинків площею більше 120 м2. Податок нараховується не за всю площу, а лише за "зайві метри" - виключно за площу, яка перевищує 60 м2 (для квартир) і 120 м2 (для будинків).

Нагадаємо,Які квартири Львові обклали податком на нерухомість

Фактично, ці 60 м2 для квартир і 120 м2 для будинків – це пільга. Усе, що перевищує розмір пільги, стає об'єктом оподаткування. Важливо ще й те, що право на пільги мають виключно фізичні особи. Юридичні особи мають платити за всю площу нерухомості, причому за ставкою у чотири рази вищою.

Фізичні особи за кожен зайвий метр у квартирі платитимуть 6,89 грн (або 0,5% від мінімальної заробітної плати), а за зайві метри у будинках - 13,78 грн (або 1% від мінімальної заробітної плати).

Юридичні особи платять по 2% мінімальної заробітної плати за кожен квадратний метр - зараз це 27,56 грн.

Якщо зросте розмір мінімальної зарплати – зросте і сума податку на нерухомість.


А якщо у мене дві квартири по 60 кв. м?


Тоді вам потрібно буде заплатити за "зайві" 60 м2 - податок нараховується не за кожен об'єкт окремо, а за всю власність. Відтак, якщо ви володієте кількома квартирами, площа яких сумарно перевищує 60 м2, то доведеться платити за надлишок.


Якщо у мене квартира і будинок?


Ви маєте право на пільгу у 180 м2 (так-так, 120 м2+60 м2 не оподатковується). Платитимете податок за площу, яка перевищує цю цифру.


Якщо у моєму будинку живуть інші люди, хто з нас має платити?


Платить той, на кого оформлене право власності. Якщо цей будинок перебуває у спільній частковій власності, то податок нараховується відповідно до цих часток.

Якщо ви володієте 50% будинку площею 400 м2, то маєте заплатити за 80 м2 (50% від 400 кв. м - це 200 м2; від 200 м2 віднімаємо пільгу на 120 кв. м і виходить 80 м2).


Якщо у мене у власності багато часток у різних квартирах?


Площа усіх цих часток додається і ви змушені будете платити за кожен квадратний метр, який перевищує пільгу (60 м2 для квартир).


То мені просто сидіти й чекати платіжки?


Це один із двох варіантів, патріотичний. У липні податкова надішле вам платіжку, у якій буде підсумовано, за що ви маєте платити. На сплату податку ви матимете два місяці.

У випадку із юридичними особами сценарій дещо інший. Вони до лютого мають подавати звітність про свою власність, у липні отримують платіжки, однак на їх сплату мають цілий рік - платити потрібно авансом кожного кварталу.

Інший, менш патріотичний, варіант дозволяє економити. Теоретично, ви можете переписати на чоловіка/дружину/друга частку своєї квартири – фактично розділити її у документах на право власності – і спокійно чекати липня.


Стоп, а якщо у мене є нежитлова нерухомість?


За нежитлову нерухомість також потрібно платити. І тут не так важливо, володіють нею фізичні чи юридичні особи, як те, де саме вона розташована.

ЛМР передбачила три ставки податку для трьох зон у місті: 1) за квадратний метр нерухомості, яка розташована у межах історичної забудови, внесеної до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, потрібно платити по 1% від мінімальної заробітної плати (13,78 грн); 2) за нерухомість у межах історичного ареалу (за винятком першої зони) - по 0,75% від мінімальної заробітної плати (10,34 грн); 3) за всю іншу нерухомість - по 0,5% (6,89 грн) за квадратний метр.

Куди входить потрібна вам вулиця, можна дізнатися отут.


Цей податок платитимуть усі-усі?


Навіть, якщо площа вашої нерухомості мала б оподатковуватися, є перелік об'єктів, на які цей податок не поширюється.

Це гуртожитки, непридатна для проживання житлова нерухомість (має бути відповідне рішення міськради), нерухомість, яка належить дітям-сиротам, дітям-інвалідам, які виховуються одинокими матерями (батьками), особам-учасникам АТО та їх чоловікам (дружинам).

Також не потрібно платити за нерухомість, що перебуває у власності громадських організацій інвалідів та їх підприємств, або за ту, яка перебуває у стані реконструкції, модернізації чи капітального ремонту (це має бути підтверджене відповідною дозвільною документацією).

Весь перелік таких об'єктів прописано у 266 статті Податкового кодексу.


Куди підуть мої гроші?


Податок на нерухомість – місцевий податок і, відповідно, уся зібрана сума надходить у розпорядження органу місцевого самоврядування, який може витрачати її на власний розсуд.

У львівській Ратуші розраховують зібрати у 2016 році майже 26 млн грн від цього податку, причому понад 90% цієї суми сплатять не фізичні, а юридичні особи.

Львів у новинах:

У Львові більше 1000 власників авто сплачуватимуть податок

Львів'янину на замітку: що робити, коли спалили газу менше, ніж передбачено субсидією

Львів розширюється: як зміняться межі міста у цьому році

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах