Будь в курсі: як працюватиме е-квиток у Львові

Новина - Транспорт та інфраструктура - Будь в курсі: як працюватиме е-квиток у Львові

Новина - Транспорт та інфраструктура - Будь в курсі: як працюватиме е-квиток у Львові

Транспорт та інфраструктура
18 сiчня 2017 09:20

17 січня Верховна Рада ухвалила закон, яким дозволила принципово новий вид оплати за проїзд у громадському транспорті – електронний квиток. Тим часом у Львові вже підписали угоду з ЄБРР і вже працюють над впровадженням е-квитка.

Закон прийняли: коли чекати електронний квиток у транспорті Львова

ZAXID.NET пояснює, що означає цей закон і на на які нововведення слід очікувати.

Що ухвалила Верховна Рада?

Закон, ухвалений 17 січня українським парламентом, по суті містить перелік змін до інших нормативних документів. Завдяки цим змінам в українське законодавство вводиться саме поняття електронного квитка. До цього в різних містах України, зокрема у Львові, робили ті чи інші кроки до впровадження е-квитка, проте запрацювати повноцінно він не міг через елементарну відсутність законодавчої бази.

Цим законом Верховна Рада дозволила місцевим радам впроваджувати е-квиток та встановлювати правила користування громадським транспортом. Крім того, закон передбачає, що пільговики зможуть замість пільгового посвідчення використовувати е-квитком, та підвищує штрафи за несплату за проїзд до 30-кратної вартості квитка (зараз 20-кратна).


Що дозволяє е-квиток?


Запровадження електронної оплати за проїзд дозволить створити так званий "єдиний квиток" для всіх видів громадського транспорту – автобусів, трамваїв, тролейбусів.

Е-квиток дасть змогу відмежувати водіїв від "чорної" готівки, а це своєю чергою покращить їхню роботу, оскільки водій керуватиме автобусом, а не збиратиме гроші з пасажирів.

Е-квиток нарешті дозволить вести чіткий облік пасажирів, зокрема і пільговиків. Облік допоможе краще спланувати маршрути та випуск на них транспорту.

Що роблять у Львові?

У Львові про впровадження е-квитка говорять ще з 2011 року, коли був оголошений перший конкурс на цей проект, однак тоді депутати ЛМР заблокували голосування за відповідну ухвалу. Після того був ще один невдалий конкурс. І лише в листопаді 2016 року директор ЛКП "Львівавтодор" Олег Береза та директор представництва ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер підписали угоду щодо кредитного фінансування проекту з впровадження електронного квитка у громадському транспорті Львова.

Згідно з угодою, ЄБРР надасть Львову 10 млн євро кредиту на закупівлю, встановлення та експлуатацію необхідного обладнання та електронних карток.

Як розповів ZAXID.NET керівник відділу впровадження електронного квитка "Львівавтодору" Сергій Журбенко, зараз "Львівавтодор" спільно з ЄБРР обирають компанію-консультанта. Навесні планують оголосити тендер на визначення підрядника, який займатиметься впровадженням е-квитка. Встановлювати обладнання у громадському транспорті розпочнуть на початку 2018 року.


Як е-квиток працюватиме у Львові?


У всіх видах громадського транспорту будуть встановлені валідатори, через які пасажири платитимуть за проїзд. При цьому протягом визначеного часу пасажири зможуть безкоштовно пересідати з одного автобуса чи трамвая на інший. Планується, що на це відведуть 60-70 хвилин.

Основним способом оплати стане електронна платіжна картка (типу MIFARE+). Крім того, разово оплатити за проїзд можна буде банківськими картками та за допомогою додатку для смартфонів (такий спосіб оплати, до речі, уже працює на трамвайному маршруті №8).

У Львові планують запровадити різні види квитків – разовий квиток, короткостроковий абонемент (1, 2, 3, 5 днів) та довгостроковий абонемент (1, 6 або 12 місяців), а також пільгові квитки. При цьому чим на довший термін пасажир купуватиме абонемент, тим дешевшою йому виходитиме разова поїздка.

Електронні картки продаватимуть у супермаркетах, кіосках, відділеннях пошти. Поповнити картки пасажири зможуть там же, а також через інтернет та в платіжних терміналах.

Планується, що оплату за проїзд збиратиме ЛКП "Львівавтодор". Після цього перевізникам платитимуть за кілометраж, а не за кількість перевезених пасажирів.

Варто зауважити, що всі вказані параметри впровадження е-квитка у Львові є попередніми. Остаточно їх затвердять навесні або влітку 2017 року – після того, як до проекту долучиться компанія-консультант.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах