Футуристична бібліотека, нові громадські простори та велодоріжки: як змінився Львів за останній час

Новина - Транспорт та інфраструктура - Футуристична бібліотека, нові громадські простори та велодоріжки:  як змінився Львів за останній час

Новина - Транспорт та інфраструктура - Футуристична бібліотека, нові громадські простори та велодоріжки: як змінився Львів за останній час

Транспорт та інфраструктура
27 березня 2018 18:22
Автор: Анна Голішевська

Через свій потенціал, швидкий розвиток та впровадження технологій, Львів вже давно називають "розумним містом". А кілька років тому місто Лева навіть потрапило у  рейтинг топ-500 найбільш інноваційних міст світу. VG Львів дослідив, чим жив і як розвивався Львів останнім часом.


Футуристична бібліотека

Футуристична бібліотека, нові громадські простори та велодоріжки:  як змінився Львів за останній час фото


Вже більш ніж півроку Центр Митрополита Андрея Шептицького є основним джерелом красивих фото в Instagram не лише для місцевих студентів. Це місце вигідно контрастує із традиційними львівськими новобудовами: сучасний інтер’єр, десятки нових комп’ютерів, смачна кава, тисячі книг та комфортна робоча зона  це саме те, за чим приходять у Центр Шептицького.

Нагадаємо: Бібліотека майбутнього: у Львові відкрили Центр Шептицького

Сучсний університетський інформаційно-ресурсний центр, бібліотека та навчальний простір — весь цей симбіоз покликаний стати місцем зустрічі та діалогу суспільства з академічним середовищем.

Футуристична бібліотека, нові громадські простори та велодоріжки:  як змінився Львів за останній час фото 1

Тут проводять різноманітні дискусії, виступають сучасні музичні колективи, читають свої лекції іноземні та українські експерти. Центр Шептицького поволі стає інтелектуальним простором для мешканців усього міста.

Над будівництвом п’ятиповерхової бібліотеки Українського католицького університету працювали рівно два роки. Проект Центру Шептицького розробила архітектурна фірма "Behnisch Architekten", а його вартість склала 5,7 мільйонів доларів.


Рік запуску курсування трамвая на Сихів


Футуристична бібліотека, нові громадські простори та велодоріжки:  як змінився Львів за останній час фото 2


У листопаді минулого року нарешті завершились балачки на тему "1000 і 1 причина, чому трамвай на Сихів не піде", і нарешті офіційно запустили перші трамвайні вагони.

Нагадаємо:Трамвай №8: все, що потрібно знати про новий маршрут

Перші місяці курсування трамвая №8 були доволі болісними: ледь не щодня пасажири скаржилися на різні технічні поломки, постійні перешкоди та навіть аварії. Аби добряче "розкачатись" сихівському трамваю знадобилося менш ніж півроку,  і вже опісля він почав працювати у нормальному режимі.



 


Відкриття перехрестя Мечникова-Личаківська


 

Футуристична бібліотека, нові громадські простори та велодоріжки:  як змінився Львів за останній час фото 3


Маршрут трамвая №7 за час ремонту здається просто забув про свій рідний напрямок. А ще у грудні, 2015 року розпочався ремонт вулиці Мечникова.
Саму вулицю закрили для проїзду, а трамвай почав курсувати вгору по Личаківській.

Нагадаємо: Перехрестя Мечникова-Личаківська встигнуть відкрити до жовтня

Проте вже у жовтні 2017 року перехрестя Личаківська-Мечникова нарешті відкрили, ремонт успішно завершили, а трамвай №7 курсує за своїм маршрутом аж до вулиці Вахнянина. Тепер львів’яни  з нетерпінням чекають на відремонтовану Личаківську.


Завершено ремонт дороги Львів-Тернопіль


Футуристична бібліотека, нові громадські простори та велодоріжки:  як змінився Львів за останній час фото 4


Та сама "вбита дорога", про яку кілька років поспіль гуділи містяни. Цікаво, що ремонтники витратили майже 600 тисяч гривень, аби підрихтувати і відновити те, що колись називалось дорогою "Львів-Тернопіль". Всього відремонтовано цілих  72,8 км дороги.

Нагадаємо: Відремонтована найнебезпечніша ділянка траси Львів – Тернопіль


Ремонти, на які ми так довго чекали


Футуристична бібліотека, нові громадські простори та велодоріжки:  як змінився Львів за останній час фото 5


Саме у 2017 році відкрили площу Митну із унікальним для Львова "сухим" фонтаном. Ремонт площі тривав майже два роки, зате сьогодні львів’яни можуть насолоджуватись ще одним громадським простором.



Цікаво, що скульптуру хлопчика, який був і в старому фонтані, залишили. Також нове обличчя отримав музей Пінзеля  у ньому відремонтували вітражі й частково будівлю всередині.
 

Футуристична бібліотека, нові громадські простори та велодоріжки:  як змінився Львів за останній час фото 6

 


Реконструкція парків


Футуристична бібліотека, нові громадські простори та велодоріжки:  як змінився Львів за останній час фото 7


Влітку минулого року розпочалась масштабна реконструкція парку "700-річчя Львова". Вартість проекту становить близько 18 мільйонів гривень.



За допомогою цих коштів у парку зайнялись відновленням: зробили нові доріжки,  встановили ворота, розробляють спортивний майданчик, та, навіть, планують зробити футбольне поле та майданчик для вигулу собак. Окрім цього ремонтники зробили чистку всієї території.


Канатна дорога у Львові: бути чи не бути?


Футуристична бібліотека, нові громадські простори та велодоріжки:  як змінився Львів за останній час фото 8

На Високому Замку сьогодні досліджують місця для розміщення опор для львівської канатної дороги.
 

Футуристична бібліотека, нові громадські простори та велодоріжки:  як змінився Львів за останній час фото 9


Цю фанатичну ідею побудувати у Львові "повітряний" шлях обговорюють доволі довго, але сама ідея вже не здається такою дивною, адже архітектори один за одним показують візуалізацію маршруту. Тому слідкуємо далі за новинами і тримаємо кулачки.
 


Шевченко для незрячих


Футуристична бібліотека, нові громадські простори та велодоріжки:  як змінився Львів за останній час фото 10


Над проектом "Шевченко для незрячих" у ЛМР працювали минулого року, проте самі львів’яни та туристи міста побачили пам’ятник на початку цього року.

Нагадаємо: У пам'ятника Шевченку з'явився мініатюрний "двійник" - В городе

"Шевченко для незрячих"  це зменшена копія пам’ятника Шевченкові, на макеті якого розміщена табличка з текстом шрифтом Брайля.

Це вже третій об’єкт Львова, який став доступним для людей, які не бачать. До речі, місяць тому цей пам’ятник вже двічі намагалися вкрасти.
 


Поезія на стінах


Футуристична бібліотека, нові громадські простори та велодоріжки:  як змінився Львів за останній час фото 11


Цього року на звичайнісіньких львівських стінах з’явилось ще більше графіті  і це не просто вандалізм чи малюнки, а справжня поезія! ГО "Граніт" разом із проектом "Вірші на стінах" охопили творчість поетів "Розстріляного відродження".

Нагадаємо: Як у Львові на стінах з'являються вірші (відео) - В городе

Це не лише красиво і ніжно, а й має глибокий сенс  літературу цих митців треба шанувати і берегти. Також по місту з’явилися десятки віршів на стінах сучасних українських письменників: Сергія Жадана, Іздрика, Ліни Костенко та інших.


 


Спортивні майданчики


Футуристична бібліотека, нові громадські простори та велодоріжки:  як змінився Львів за останній час фото 12


Минулого року у місті встановили майже 20 нових дитячих спортивних майданчиків. Управління молоді та спорту у 2018 році також планує реконструювати спортмайданчик біля цирку і відновити старий спорткомплекс на вул. Кастелівка, 8.

Нагадаємо: Як виглядатиме оновлений стадіон "Юність" - В городе

Також у 2017 році почали ремонтувати стадіон "Юність" у Парку культури. На його відновлення міська рада виділила більше 10 млн грн. Під час реконструкції на стадіоні відновлять роздягальні та побудують над трибунами накриття від дощу.


Будівництво та реставрація


photo-lviv.in.ua

photo-lviv.in.ua


В 2017 році у Львові відремонтували найдавніший храм міста  православну церкву Св. Миколая, яка є зразком архітектури ХІІІ ст. Основні реставраційно-ремонтні роботи проводили на даху храму та дзвіниці, а сам храм обладнали системою захисту від блискавок.

На ремонт церкви витратили 3, 5 мільонів гривень. Проте, вже цього року храм будуть ще реставрувати за 200 тисяч гривень.

Також у 2017 році закінчили реставрацію фасаду музею Пінзеля, який знаходиться в центрі, на площі Митній.

Нагадаємо: Фоторепортаж: як виглядає площа Митна у Львові перед відкриттям

Минулого року НУ "Львівська політехніка" вперше за 30 років розпочала будівництво нового студентського гуртожитку. Його почали зводити на вулиці Відкритій, поряд із 13 іншими студентськими гуртожитками. Розрахований він приблизно на тисячу місць.


Рух громадського транспорту онлайн


Футуристична бібліотека, нові громадські простори та велодоріжки:  як змінився Львів за останній час фото 13


"Львівський транспорт Онлайн"  це  мобільний додаток, завдяки якому можна слідкувати за рухом комунальних автобусів, трамваїв та тролейбусів у режимі реального часу. Його розробили та запустили минулого року.

Нагадаємо: Рух міського транспорту Львова відтепер можна відстежити онлайн

Також він показує обраний користувачем маршрут, зупинки та розташування транспорту. Таким чином, обравши на карті зупинку, можна побачити,  за який час той чи інший транспорт туди прибуде.

В меню можна поставити нагадування: наприклад, що за 5 хвилин автобус вже буде на місці, тому треба виходити із дому.  Проте додаток працює лише за умови постійного доступу до інтернету.

Минулого року у місті створили ще кілька мобільних додатків, які надають інформацію про теперішній рух транспорту. Ними вже активно користуються львів’яни, і поки що негативних відгуків доволі мало.

Android

IOS
 


Побудували 7 кілометрів велодоріжок


Футуристична бібліотека, нові громадські простори та велодоріжки:  як змінився Львів за останній час фото 14

На будівництво нових велодоріжок у Львові було витрачено майже 3,5 млн грн. Цікаво, що вже до 2019 року у місті планують збудувати ще 268 км велосипедних доріжок.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Львів згори: ТОП панорамних ресторанів міста

ТОП -10 концептуальних закладів Львова для тих, кого не здивуєш "Криївкою"

Весь Львів: гід туриста

Читайте всі новини на нашій сторінці в 
Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах