Таємниця розгадана: для чого на автомобіль вішають маленьке відерце

Для чого на автомобіль вішають маленьке відерце. Фото: avtovzglyad

Для чого на автомобіль вішають маленьке відерце. Фото: avtovzglyad

Транспорт та інфраструктура
02 листопада 2020 14:53

Мабуть, багато людей звертали увагу на відро, підвішене на кормі або бічній частині вантажівки. Іноді мініатюрне сувенірне відерце можна побачити і у легковиків, найчастіше, вітчизняного виробництва. Тут його кріплять на фаркоп, але буває і на глушник, або на буксирувальний гак. Якщо ви не знали, для чого на автомобіль вішають маленьке відерце, то VG Львів розповість вам цю таємницю.

Давня традиція візників

Традиція возити з собою відерце, та не маленьке, а справжнє, з’явилась ще в часи кінних екіпажів. Тоді не один візник не міг вирушити в дорогу без відра. Його кріпили на задній частині карети або воза та наповнювали дьогтем –  засобом для змащення маточини. Коли карети вдосконалили і вже не було потреби возити з собою дьоготь, відра все одно залишили. Для них знайшли інше призначення - з їх допомогою можна було напоїти коня.

У радянську епоху

Для чого на автомобіль вішають маленьке відерце. Фото: globusksДля чого на автомобіль вішають маленьке відерце. Фото: globusks

Перші власники автомобілів перейняли у кінних екіпажів традицію їздити скрізь із відром і вішали його теж ззаду. І у цього відерка було кілька важливих функцій.

За радянських часів вода, яку використовували в системі охолодження замість тосола і антифризу, часто закипала, і її доводилося постійно доливати. У літню пору це могло статися навіть серед дороги, тому кожен водій без відра нікуди не виїжджав. Воду в такій ситуації набирали де доведеться – в найближчому будинку, вуличній колонці, колодязі, ставку чи річці. За допомогою цього ж відра доливали воду у радіатор, коли це було потрібно.

І ще одна версія - практична, популярна серед далекобійників. Коли в лютий мороз в автомобілі замерзала солярка, водіям доводилось якось її розтоплювати. А в дорожніх умовах найлегше це зробити, розклавши багаття саме в відрі.

Крім того, відерце завжди могло стати в нагоді в дорозі для якихось інших господарських потреб, наприклад, для того, щоб помити автомобіль, протерти фари чи лобове скло.

Для чого на автомобіль вішають маленьке відерце. Фото: a.d-cd.netДля чого на автомобіль вішають маленьке відерце. Фото: a.d-cd.net

Сила відерця

Водії - народ забобонний. Вони оточують себе різними талісманами, оберегами, символами: іконки, чотки, гілочки полину, різні улюблені предмети тощо. Один з поширених способів уберегти себе в дорозі серед водіїв – повісити талісман на фаркоп. І йдеться якраз про те відерце.

Для чого на автомобіль вішають маленьке відерце. Фото: color-it.uaДля чого на автомобіль вішають маленьке відерце. Фото: color-it.ua

З тих давніх пір відерце вважають символом порятунку та удачі на дорозі, адже саме з його допомогою водії часто знаходили вихід із неприємних ситуацій. Сьогодні практичні властивості відерця, підвішеного ззаду, зведені нанівець. А на легкових автомобілях його використовується виключно як своєрідний водійський оберіг, який приносить водієві удачу, оберігає його від біди.

Проте практичні здатності відерка ще трохи залишились. На великі вантажівки з фаркопом відра вішають також для збереження причіпного пристрою – при їзді дужка відра постійно стикається з елементами фаркопа, і оббиває з нього бруд.

Для чого на автомобіль вішають маленьке відерце. Фото: globusksДля чого на автомобіль вішають маленьке відерце. Фото: globusks

Таємниця розгадана: що означає наліпка «рибка» на автомобілях

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах