Зазирни у майбутнє: як зміниться площа Коліївщини і чи повернуть хіпі-бус

Як зміниться площа Коліївщини і чи повернуть хіпі-бус. Фото: lookmytrips.com

Як зміниться площа Коліївщини і чи повернуть хіпі-бус. Фото: lookmytrips.com

Транспорт та інфраструктура
23 листопада 2020 17:34

У Львові планують реконструювати площу Коліївщини, яка є найменшою у місті – 650 квадратних метри, що є її особливістю. Наразі вже напрацьовують концепцію ремонту. Читайте всі новини Львова за сьогодні.

«Мешканців там дуже мало, але вони активні і самі звернулися до управління охорони історичного середовища ЛМР, коли ми почали напрацювання. Два дерева – стару горобину і сливу – вже зрізали, інші залишаємо. Мешканці якраз наголошують на максимальному озелененні території», – розповіла архітектора Ольга Криворучко під час презентації. 

Головними проблемами площі Коліївщини є просіле мощення, зношений благоустрій, зокрема понищені лавки, а також незадовільний стан озеленення і відсутність освітлення. Ще раніше тут була кам’яниця.

Відповідно до проєкту, тут планують оновити криницю, вода в якій має набиратися до самого верху і пізніше перетікати через край та повертатися в резервуар. Бортик криниці з металевої пластини підсвітять, на ньому ж мають бути прорізані написи – імена людей, які тут жили і працювали. Цим займається Центр міської історії.

Так зараз виглядає криниця на площі. Фото: Твоє МістоТак зараз виглядає криниця на площі. Фото: Твоє Місто

Ось так вона виглядатиме після реконструкції. Фото: Твоє МістоОсь так вона виглядатиме після реконструкції. Фото: Твоє Місто

Водночас, у проекті немає ні слова про популярний розмальований хіпі-бус, який раніше був окрасою площі Коліївщини. Влітку 2019 року його забрали з площі Коліївщини на евакуаторі та планували відреставрувати. Та подальша доля буса не відома.

«Мешканці проти великої кількості місць для сидіння на площі, але оскільки це – громадський простір, то вирішили поставити металеві стільці. Є також можливість досадити дерева на вибір: гіркокаштан червоний, сакура та райська яблуня. Вони мають бути більш декоративні, квітучі і невеликі», – додає вона.

Загалом на площі Коліївщини планують висадити близько 775 рослин. Проєктом реконструкції займається ПП «Науково-виробнича фірма «Рутенія». Термін його реалізації проекту цей та наступний роки.

За словами архітектори, назва площі – післявоєнна і вона дисонує з історією території, як серця єврейського кварталу. Тож уже протягом року ведуть дискусії про те, чи варто її перейменовувати. Та наразі з назвою ще не вирішили, тож це в процесі.

Нагадаємо, на «Новий ЦУМ» у Львові, простір перед ним та вулицю Княгині Ольги чекають великі зміни. Про це розповів головний архітектор Львова Антон Коломєйцев. За його словами, на перетині вулиць Володимира Великого та Наукової проведуть масштабну реконструкцію. Місце стане комфортним, стильним і зеленим.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах