Доторкнись до прекрасного: перед Львівською оперою встановили мініатюрну копію театру

Перед Львівською оперою встановили мініатюрну копію театру. Фото: Львівська міська рада

Перед Львівською оперою встановили мініатюрну копію театру. Фото: Львівська міська рада

Транспорт та інфраструктура
05 грудня 2020 09:22

До Міжнародного дня людей з інвалідністю на площі перед Львівською оперою встановили металеву мініатюрну копію театру. Тепер люди з вадами зору зможуть дотиком «відчути» красу театру та однієї із архітектурних візитівок міста. Читайте всі новини Львова за сьогодні.

Як повідомили в пресслужбі Львівської міськради, зменшена модель театру виготовлена із бронзи та встановлена на граніті. Інформація про театр українською та англійською мовами, а також шрифтом Брайля міститься на таблиці, розташованій біля моделі.

Перед Львівською оперою встановили мініатюрну копію театру. Фото: Львівська міська радаПеред Львівською оперою встановили мініатюрну копію театру. Фото: Львівська міська рада

 За словами скульптора Василя Одрехівського, бронзова модель максимально передає пропорції театру і навіть його скульптури, адже задля цього навіть використовувалося 3D-сканування будівлі Львівської національної опери дронами. Модель також увінчують маленькі копії скульптур «Слава», «Геній трагедії» та «Геній музики» (авторства Петра Війтовича), які розташовані на верхівці фасаду Львівської національної опери.

Перед Львівською оперою встановили мініатюрну копію театру. Фото: Львівська міська радаПеред Львівською оперою встановили мініатюрну копію театру. Фото: Львівська міська рада

«Головними ініціаторами та мотиваторами створення таких об'єктів є люди, які потребують бачити по-іншому. У Львові цю ініціативу започаткувала Оксана Потимко. Макет Львівського оперного театру створювався приблизно рік. Спочатку одна ІТ-компанія розробила нам цифрову 3D-модель скульптури, опісля ми вже почали працювати над нею вручну.Тішусь, що процес створення таких мініатюр не зупиняється і вже скоро ви дізнаєтесь про новинку, над якою ми зараз працюємо», — розповів скульптор Василь Одрехівський.

Таких скульптур у Львові вже є чотири. У 2018 році на проспекті Свободи встановили зменшену копію пам’ятника Тарасові Шевченку. Раніше у межах проекту «Львів на долонях» у місті встановили макети Ратуші і Собору святого Юра.

Нагадаємо, у Львові планують реконструювати площу Коліївщини, яка є найменшою у місті – 650 квадратних метри, що є її особливістю. Наразі вже напрацьовують концепцію ремонту.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах