Якою буде площа Станіслава Лема у Львові: відео

Якою буде площа Станіслава Лема у Львові. Фото: ЛМР

Якою буде площа Станіслава Лема у Львові. Фото: ЛМР

Транспорт та інфраструктура
11 грудня 2020 12:32

На території колишнього трамвайного депо, що на вулиці Сахарова у Львові, планують облаштувати креативний простір із офісами, фуд-кортами, концерт-холом, інноваційною лабораторією. Читайте всі новини Львова за сьогодні.

Що там буде

«Площа біля депо називатиметься площею Станіслава Лема. Це буде інноваційно-креативний простір. Він буде максимально доступним, інклюзивним. Хочемо цю територію, яка багато років була закрита, відкрити. Вона має стати пішохідною. Втім залишимо колії, буде велодоріжка», – розповів головний виконавчий директор Lem Station Михайло Лемак виданню Твоє Місто.

Позаду ангарів буде сквер «Тихий», який назвали на честь героя творів Лема – Івана Тихого. Цей сквер з’єднає студентський парк із парком Культури і Стрийським парком.

«На площі будуть місця для відпочинку, дитячі майданчики, лавочки. Спробуємо імплементувати ділянку з водою. Люди, які приїжджатимуть трамваєм, матимуть безперешкодний доступ на площу, не буде огорожі, як зараз. Площа  має бути з’єднана з територією довкола, зокрема із перехрестям, яке планують реконструювати у 2022 році», – каже він.

Якою буде площа Станіслава Лема у Львові. Фото: ЛМР Якою буде площа Станіслава Лема у Львові. Фото: ЛМР

За словами Михайла Лемака, площа буде дещо вищою, аби змінити систему водовідведення і максимально інтегрувати її у простір довкола. Містобудівні умови та обмеження вже отримали, наступний крок - дозвіл ДАБІ на початок будівельних робіт, реконструкції.

Крім того, в ангарі, який ближче до вулиці Сахарова, буде концертний зал на 400 місць. А в центральному ангарі буде зона нетворку, для спілкування. Також буде фуд-корт і зона мистецьких експозицій, буде місце для проведення невеликих подій та місце для відпочинку.

Якою буде площа Станіслава Лема у Львові. Фото: ЛМР Якою буде площа Станіслава Лема у Львові. Фото: ЛМР

«Будуть тут і 3D-принтер і паяльники, інші пристрої, які дозволяють виготовляти щось, щоб люди могли перевірити якісь свої гіпотези, якихось стартап проєктів. Також буде невеличка лабораторія, щоби студенти, школярі могли вчитись перетворювати свої ідеї на готові продукти і сервіси», – розповідає виконавчий директор.

На площі хочуть залишити колію, щоби на територію міг заїжджати екскурсійний трамвай. Також планують зробити «рухомими» фуд-корти, аби ті могли з ангару переїздити на вулицю.

Якою буде площа Станіслава Лема у Львові. Фото: ЛМР Якою буде площа Станіслава Лема у Львові. Фото: ЛМР

Михайло Лемак зазначає, що для проектантів дуже важливо є зберегти історію, адже саме з цього місця колись виїхав перший електричний трамвай і звідси почалась електрифікація Львова. Тож електропідстанцію ЛКП «Львівелектротрансу» переносити не будуть».

Раніше на цій території був штрафмайданчик муніципальної служби, тепер її хочуть перетворити на велику парковку. А стару компресорну станцію перетворять на арт-центр.

Давні будівлі трамвайного депо будуть реконструювати. Наразі ведуть перемовини із фахівцями із Бюро спадщини для того, аби відновити давні вікна та браму. Споруди радянського періоду вже розібрали.

Коли площа оживе

Роботи розпочали цього року у жовтні. Перший етап – це реконструкція приміщення колишньої поліклініки і бойлерної. Їх в експлуатацію здадуть наступного року. Реконструкцію площі і ангарів планують розпочати у березні наступного року, закінчать орієнтовно весною 2022 року. Тож за 1,5 роки львів’яни зможуть прийти на цю площу. Повністю завершити облаштування нового простору планують до кінця 2023.

Якою буде площа Станіслава Лема у Львові. Фото: ЛМР Якою буде площа Станіслава Лема у Львові. Фото: ЛМР

Нагадаємо, у Львові планують реконструювати площу Коліївщини, яка є найменшою у місті – 650 квадратних метри, що є її особливістю. Наразі вже напрацьовують концепцію ремонту.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах