Є чим пишатись: три львівських проекти номінували на архітектурну премію Європейського Союзу

Три львівських проекти номінували на архітектурну премію Європейського Союзу. Фото: Роман Балук

Три львівських проекти номінували на архітектурну премію Європейського Союзу. Фото: Роман Балук

Транспорт та інфраструктура
03 лютого 2021 11:26

Три львівських проекти номінували на престижну архітектурну премію Європейського Союзу «The European Union Prize for Contemporary Architecture — Mies van der Rohe Award». Загалом номіновано п’ятнадцять українських проектів: сім з Києва, три зі Львова, два з Харкова та один з Дніпра. 

VG Львів пропонує ознайомитись з трьома архітектурними проектами міста Лева, які номінували на архітектурну премію Європейського Союзу.

BANKHOTEL

BANKHOTEL. Фото: Andrey AvdeenkoBANKHOTEL. Фото: Andrey Avdeenko

П’ятизірковий «Банк готель» у Львові працює в реконструйованій історичній будівлі колишнього Австро-Угорського банку. Головною ідеєю було збереження автентичності та планувальної структури будівлі. Цінні елементи були відновлені та делікатно поєднані з сучасним дизайном – вестибюль із мармуровими сходами та вітражами, кахельна підлога тощо. Навіть дизайн приміщень готелю базується на його колишній банківській ідентичності. Хоча автентичний дах будівлі був зруйнований, та архітектори відтворили його з допомогою копій оригінальних креслень, знайдених в архівах.

Де: на вулиці Листопадового Чину, 8

Креативна Міжнародна Дитяча Школа

Креативна Міжнародна Дитяча Школа. Фото: Maryna GrynykhaКреативна Міжнародна Дитяча Школа. Фото: Maryna Grynykha

У 2020 році у Львові запрацював новий приватний навчальний заклад — Креативна Міжнародна Дитяча Школа (КМДШ). Навчальний заклад ділить свою територію з виведеною з експлуатації радянською фабрикою «Полярон». Тут архітектори спроектувати зручне, функціональне та безпечне місце для школи з 500 дітей усіх вікових груп, яке містить класи, повністю обладнані лабораторії, спортивні зали та просторі коридори. Відкритість та безмежність - це те, що робить цей проект унікальним та гідним статусу регіонального громадського центру.

Де: на вулиці Угорській, 12Е

Меморіал Героїв Небесної Сотні

Меморіал Героїв Небесної Сотні. Фото: Роман БалукМеморіал Героїв Небесної Сотні. Фото: Роман Балук

У 2019 році у Львові відкрили перший в Україні Меморіал Героїв Небесної Сотні. Меморіал пропонує новий погляд на місця пам’яті, завдяки чому не вперше потрапляє у престижні рейтинги. Його проект був обраний на архітектурному конкурсі, а місце розміщення ‒ узгоджене з родинами загиблих. Меморіал передбачає дві частини. Першу, різнорівневі тераси з площею та стелою зверху, відкрили у 2019 році. Реалізацію другої частини меморіалу ‒ пішохідного мосту через вулицю Кривоноса ‒ поки відклали.

Головним завданням для архітекторів було переосмислення бачення пам’яті у вигляді пам’ятника, тобто відійти від стереотипів та створити публічний простір, який ненав’язливо несе історію. Сьогодні ж Меморіальний комплекс став місцем зустрічі сотень людей. Це місце є перевтіленням занедбаного простору у відкритий, що передає відчуття спокою, недоторканності та свободи.

Де: на вулиці Підвальній, 6

Довідково: Премія Європейського Союзу в галузі сучасної архітектури — нагорода Міс ван дер Рое (англ. The European Union Prize for Contemporary Architecture — Mies van der Rohe Award) — дається один раз у два роки коштом Європейського Союзу та Фонду Міса ван дер Рое, Барселона, для визнання і винагороди якості архітектурних творів у Європі.

Премія заснована 1987 року в рівноправному партнерстві між Європейською комісією, Європейським парламентом та Фондом Міса ван дер Рое. Премія відкрита для всіх робіт, завершених у Європі протягом дворічного періоду до видачі призу. Ці роботи представляються незалежними експертами, національними архітектурними об'єднаннями та консультативним комітетом премії, а потім оцінюються журі, яке визначається для кожного видання. П'ять робіт-фіналістів відвідує журі, яке обирає переможця (Prize Winner) і Новітнього архітектора. На премію 2019 року номінували сім українських робіт.

Нагадаємо, п’ять урбаністичних локацій Львова потрапили до престижного рейтингу київських архітекторів у виданні «Хмарочос». Ба більше, Львів лідирує у переліку з 15 муніципальних проєктів з різних міст України.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах