У яких громадах Львівщини планують збудувати житло для переселенців

У яких громадах Львівщини планують збудувати житло для переселенців

У яких громадах Львівщини планують збудувати житло для переселенців Фото: unsplash.com/Julie Ricard (умовне)

Транспорт та інфраструктура
31 березня 2022 07:36

Благодійники та підприємці розробили проект евакуаційних хабів LeoStates на Львівщині, де зможуть безкоштовно розмістити близько двох тисяч переселенців. Такі містечка планують збудувати в Миколаївській та Жовківській громадах.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Йдеться про створення містечка з модульних конструкцій, відповідно до вимог ООН. Це окреме житло площею 15 квадратних метрів з підведеними комунікаціями, яке розраховане на двох або чотирьох осіб. Одне помешкання можна змонтувати за 4 години, воно стійке до морозів і спеки. Важливо, що це житло мобільне та може використовуватися понад десять років. Його можна легко перемістити в інший регіон, де відновлення житлового фонду потребуватиме багато часу. На території 1-3 гектарів можуть розмістити до 250 будиночків, пише видання «Наші гроші.Львів».

«Нам важливо не створити ефект «гетто», тут кожен будиночок буде обладнаний усім необхідним: туалетом, душем, плиткою для приготуванні їжі. На території хабу буде розміщений медичний пункт, пральня, wi-fi. А саме містечко буде збудоване близько до міської інфраструктури. Такий принцип житла вже випробували в Сирії – це світовий стандарт для переселенців», – розповів керівник проєкту Станіслав Луцкович.

У Жовківській громаді будівництво евакуаційного хабу планують об’єднати зі створенням технопарку в промисловій зоні, який дасть велику кількість робочих місць для людей, які вимушено покинули свої домівки через війну. Вже є ініціатива і від IT-компаній, які готові проводити для переселенців навчання.

Зараз проект перебуває на етапі збору коштів та оформлення проекто-кошторисної документації. Перші житлові модулі на Львівщині планують заселити в червні.

В ініціативі LeoStates оцінили бюджет цього проекту в 3 мільйони євро, а термін виконання у 2 місяці. Вартість одного модуля для чотирьох осіб з усіма комунікаціями коштує близько 10 тисяч євро. Державних коштів на цей проект не використовують, до фінансування та будівництва долучаються представники бізнесу та іноземні партнери.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах