Між Нижанковичами і Перемишлем відновили залізничне сполучення

Між Нижанковичами і Перемишлем відновили залізничне сполучення.

Між Нижанковичами і Перемишлем відновили залізничне сполучення. Фото: uk.wikipedia.org.

Транспорт та інфраструктура
17 лютого 2023 14:23

На Львівщині відновили залізничне сполучення між Нижанковичами і Перемишлем. Загалом відремонтовано приблизно 70 кілометрів колій та вокзали на Львівщині. Про це повідомили у пресслужбі Львівської обласної військової адміністрації. Читайте всі новини Львова та області

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Відновлення 12 кілометрів колії з польського боку розпочалося влітку 2022 року. За менш як рік українські залізничники відремонтували близько 70 кілометрів колії до польського кордону, відновили 10 мостів, чотири пасажирські платформи, дев'ять будівель технологічного призначення, а також вокзали у Хирові, Нижанковичах та Старжаві.

«Українські залізничники капітально відремонтували приблизно 70 км головної та приймально-відправних колій, із них 30 км – широкої, 9 км – європейського зразка та 30 км – суміщеної колії. У найближчій перспективі очікується відновлення руху поїздів міжнародною дільницею Мальховіце–Нижанковичі–Старжава–Кросценко», – розповів заступник начальника Львівської обласної військової адміністрації Юрій Бучко. 

Міністр розвитку громад та інфраструктури України Олександр Кубраков зазначив, що відновлення колій значно поліпшить пропускну спроможність західного кордону.

«Це додаткові можливості для експортерів, додаткові логістичні шляхи для транспортування міжнародної допомоги Україні та прискорення практичної інтеграції України в європейський ринок», – зазначив Олександр Кубраков.

На відкритті "чомусь" не було представників польських залізниць, тому виникає логічне запитання: чи справді найближчим часом цією лінією поїдуть потяги.

Нагадаємо, що у серпні 2017 року, задля підтримки відновлення залізничного сполучення між Польщею і Україною через Нижанковичі, поляки приїхали у Львівську область на дрезинах.

Особливість цієї лінії – колія європейського стандарту, що збереглася. Це дозволяє поїздам з Європи заїжджати в Україну без тривалої процедури зміни коліс.

Цікаво, що ще з часів СРСР до 1994 року за маршрутом Перемишль-Нижанковичі-Хирів-Смільниця-Устрики Долішні-Загуж курсував швидкий пасажирський поїзд "Соліна" Варшава-Загуж, який проїжджав трохи більше 30 кілометрів українською територією без зупинок та прикордонного контролю. Втім, у 1994 році рух цього потяга було скасовано, натомість поїзд Хирів-Загуж курсував до 2010 року, після чого був закритий через великі пошкодження вагонів контрабандистами.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах