В якому районі Львова найчастіше можуть падати балкони

В якому районі Львова найчастіше можуть падати балкони.

В якому районі Львова найчастіше можуть падати балкони. Ілюстративне фото: Фото: dumskaya.net.

Транспорт та інфраструктура
13 вересня 2023 11:22

У Львові продовжують обстежувати балкони. Станом на вівторок, 12 вересня, перевірили вже 25 702 балкони. З них – 2 772 перебувають в незадовільному стані. Про це розповіла заступниця міського голови Львова з питань житлово комунального господарства Ірина Маруняк.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Обстеження балконів триватиме до 14 жовтня

Обстежувати балкони у Львові розпочали в середині серпня, триватимуть перевірки до 14 жовтня. 

«Комісія приходить до власника квартири, питає дозволу, чи можна зайти. Якщо власники впускають, то фахівці проводять обстеження зсередини, а також оглядають ззовні на наявність аварійних частин. Якщо є аварійні ділянки, то беремо вишку і знімаємо небезпечну частину балкона. Пропонуємо мешканцям, щоб вони за свої власні кошти відремонтували балкон», – розповіла Маруняк.

Де у Львові найбільше і найменше проблених балконів 

Найменше проблемних балконів виявили у Сихівському районі, натомість найбільше зафіксували у старій частині міста – у Галицькому районі. У Личаківському районі наразі обстежили 40% усіх балконів.

«Ми обстежили 2500 балконів, з них – 500 перебувають в аварійному стані, потребують ремонтів. У Личаківському районі більшість будинків є старими. Вартість реставрації балкона залежить від багатьох чинників. Ремонт балкона в історичній частині міста може коливатися від 100 тис. грн до 500 тис. грн, якщо з говорити про інші балкони, то вартість може бути від 50 тис. грн до 200 тис. грн. Але це приблизно», – розповіла голова Личаківської районної адміністрації Оксана Пригода.

Перед обстеженням розклеюють оголошення

Перед проведенням обстеження у будинках розміщують оголошення, щоб поінформувати мешканців. Якщо комісія визначає балкон аварійним, тоді власникам потрібно звернутися до ліцензованої проектної компанії і замовити проектну документацію. Далі з цим заключенням можна звернутися в ЦНАП для подання заяви на голову районної адміністрації і стати учасниками програми співфінансування відновлення балкону. Програма передбачає, що 80% вартості ремонту оплачує місто, а решту 20% дають власники балкона.

Ремонт балконів у будинках-пам’ятках архітектури

Окрім того, в місті є ще одна програма, яка стосується ремонту балконів у будинках-пам’ятках архітектури.

«Вона також діє, там мешканці платять 10 тис. грн лише. Зараз в нас 13 заявок на ремонт балконів в історичних будинках. До прикладу, зараз вже ремонтуємо балкон на вул. Гоголя», – додала Ірина Маруняк.

Хто відповідальний за стан балконів

У Львівській міськраді наголошують, що балкони належать власникам квартири, відповідно вони мають дбати про них. Наразі від львів’ян надійшо 50 заявок щодо ремонту балконів за програмою співфінансування. Найбільше коштів на ремонти балконів місто виділило для Галицкього району – 2,5 мільйона гривень, інші райони на такі роботи отримали по 2 мільйони гривень.

Що стосується балконів загального користування, то понад три тисячі балконів вже оглянули, з них – 1 872 потребують ремонтів. 

Нагадаємо, 13 серпня на вулиці Під Дубом, 2 у Львові разом із 43-річним чоловіком обвалився балкон. Від отриманих травм він помер у лікарні.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах