"Гордість Карпат": українці обрали топ-10 місць

Фото Павло Пивовар

Фото Павло Пивовар

Дозвілля та їжа
29 грудня 2015 14:46

Україна надзвичайно мальовнича і має безліч дивовижних місць. А українські Карпати є одним з найзагадковіших куточків держави, адже саме тут можна знайти дивовижне розмаїття чудес природи.

Читайте також Топ-10 місць в Карпатах, куди варто завітати 

Протягом місяця ZAXID.NET писав про місця, якими може пишатись кожен українець. У проекті "Гордість Карпат" ми розповідали про правічні ліси, про озера та водоспади, про глибокі печери та мінеральні джерела з цілющою водою. З більшістю цих місць пов’язані старовинні легенди. Кожну з цих місцин варто побачити на власні очі.

Впродовж місяця читачі обирали, яку з природних пам’яток  у карпатських горах можна справді вважати гордістю Карпат. Протягом місяця голосування на сторінці проекту взяло участь майже сім тисяч читачів. 

Першу трійка рейтингу найвидатніших місць у Карпатах очолило Озеро Синевир. Друге місце зайняла Долина Нарцисів, а третє –Моршинські джерела.

Читайте також  Гори, замки та термальні фонтани: де саме відпочити у Карпатах

Всього проект охопив 17 різноманітних природних пам’яток Карпат, відомих як в Україні, так і за її межами. Метою проекту було не лише розповісти про красиві місця, але й заохотити українців більше подорожувати власною країною. 

Тож пропонуємо ще трошки дізнатись про топ-10 місць в Карпатах, які обрали українці. 

Прочитати про всі локації можна  на сторінці проекту.


Озеро Синевир (1 місце)


 

"Гордість Карпат": українці обрали топ-10 місць фото

Озеро Синевир – найбільше озеро Карпат. Воно розташоване у Міжгірському районі, Закарпатської області. Озеро знаходиться в середині гірського масиву Внутрішні Горгани. Синевир вважається візиткою Карпат. 

Купатись у водоймі суворо заборонено, оскільки навіть в найспекотніші  дні прогрівається лише поверхня води.

За повір’ям, озеро наплакала дівчина Синь, яка тужила за своїм коханим Виром.  Батько дівчини заборонив закоханим одружуватись, бо Вир був хлопцем із бідної сім’ї. Не витерпівши важкої долі, парубок зістрибнув зі скелі  та розбився. Синь, дізнавшись про смерть коханого, плакала на краю тієї скелі, доки не закам’яніла сама.


Долина нарцисів (2 місце)


"Гордість Карпат": українці обрали топ-10 місць фото 1

Долина нарцисів розташована на Закарпатті – в урочищі Кіреші, в 4 км від міста Хуст. Незвичність та унікальність цього місця полягає в тому, що нарциси вузьколисті (Narcissus angustifolius), які зазвичай ростуть високо в горах, цілком комфортно почувають себе у долині. Вчені кажуть, що це – наслідки льодовикового періоду, коли з гір зійшов великий пласт землі разом з унікальними рослинами. А вода, що сходила з гір разом із льодом, посприяла акліматизації та цвітінню нарцисів.

Зараз Долина є популярним туристичним об’єктом Закарпаття. У період масового цвітіння, який триває на початку травня, Долина нарцисів може приймати 4-5 тисяч відвідувачів на добу. 


Моршинські джерела (3 місце)


"Гордість Карпат": українці обрали топ-10 місць фото 2

Моршин – невеличке містечко на Прикарпатті, що розташоване серед тисяч квадратних кілометрів екологічно чистих лісів. Сьогодні це один з найвідоміших  курортів України, який прославився на весь світ своєю унікальною водою.

Перший курортний сезон в Моршині розпочався в  1878 році.  На початку ХХ століття Моршин називали Галицьким Карлсбадом та українськими Карловими Варами. Спочатку, зважаючи на чисте гірське повітря, тут лікували лише органи дихання. Згодом фахівці помітили, що місцева мінеральна вода має цілющі властивості. Вже за два роки курорт здобуває славу як бальнеологічний, де лікують мінеральною водою та грязями.

Моршинське родовище мінеральних вод було визнане унікальним на державному рівні. 


Мертве озеро (4 місце)


"Гордість Карпат": українці обрали топ-10 місць фото 3

Неподалік від  села Дубина Сколівського району, Львівської області  знаходиться Мертве або ж Журавлине озеро. Воно входить до території національного парку "Сколівські бескиди".

Свою назву водойма отримала через велику насиченість сірководнем: тут немає рибок або інших живих організмів. Через це в народі озеро стало "мертвим".

Місцеві жителі часто люблять розповідати, начебто мертве озеро не має дна, а острівець, який утворився всередині озера, вночі рухається.


Говерла (5 місце)


"Гордість Карпат": українці обрали топ-10 місць фото 4

Говерла – найвища вершина українських Карпат і найвища точка України. Її висота становить 2061 м. Гора стоїть на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей і відноситься до карпатського масиву Чорногора.

Є кілька версій, чому гора отримала назву "Говерла". Румунське слово "howirla" означає "важкопрохідне підняття". А угорською мовою "снігова вершина" буде "hovar".

Говерла дуже популярна серед туристів. Піднятись на найвищу гору України може кожен, незалежно від підготовки.


Село Кваси (6 місце)


"Гордість Карпат": українці обрали топ-10 місць фото 5

Кваси знаходяться в 14 кілометрах від Рахова і в 26 км від географічного центру Європи. Незвична назва села походить від слова "квасна вода" - тобто, кисла, мінеральна. В селі є багато мінеральних джерел, вода з яких подібна до відомих "Арзні" та "Єсентуки". Дехто з місцевих скаже, що в селі є не менше 200 мінеральних джерел – але про те, що їх понад 80, відомо точно. З них 22 – це великі джерела.

Село Кваси називають ще й столицею ліжникарства. Саме тут виготовляють ліжники — теплі різнобарвні гуцульські ковдри, які є невід'ємним елементом гуцульської культури.


Водоспад Пробій (7 місце)


"Гордість Карпат": українці обрали топ-10 місць фото 6

Водоспад Пробій шумить в каньйонах річки Прут. В кінці ущелини є кілька скелястих порогів та водоспад. Пробій чи не найповноводніший каскадний водоспад в українських Карпатах.

Він знаходиться у місті Яремче, Івано-Франківської області. Раніше висота водоспаду сягала майже 25 метрів. Понад століття тому, коли русло ріки готували до сплаву лісу, це місце кілька разів підривали. Русло річки поглибилось, а от водоспад зіщулився. Зараз його висота сягає близько 8 метрів.

Тепер річкою вже не сплавляють ліс, проте її глибоке русло стало чудовою забавою для туристів-екстремалів. Зараз Пробій слугує кінцевою точкою рафтингового маршруту Яремчанським каньйоном. За умови достатнього рівня води у Пруті, екстремали сплавляються від Ворохти до Яремче. Протяжність такого сплаву — близько 40 км.


Найдовша липова алея в Європі (8 місце)


"Гордість Карпат": українці обрали топ-10 місць фото 7

Найдовша липова алея в Європі розташована на Закарпатті, в Ужгороді. Її довжина становить 2 км 200 м. Для порівняння: відома берлінська алея Унтер-дер-Лінден (у перекладі – "під липами") простягнулась містом "лише" на 1 км 390 м. Загальна площа алеї становить 1 га.

Алея складається з кількох видів лип, які цвітуть по черзі: з травня по липень, кожний сорт приблизно протягом двох тижнів. Восени видовище не менш чарівне, коли три сотні лип розфарбовуються у всі відтінки осінніх барв.

Алея із запашними деревами є улюбленим місцем для прогулянок ужгородців та гостей міста. Звідси можна починати прогулянку старим містом.


Озеро Герешаска та Драгобратський водоспад (9 місце)


"Гордість Карпат": українці обрали топ-10 місць фото 8

Поруч із відомим курортом Драгобрат, на висоті понад 1500 метрів над рівнем моря, розташовані Драгобратський водоспад та льодовикове озеро Герешаска.

Каскадний Драгобратський водоспад (або – водоспад Свидовець) розташований у Рахівському районі Закарпатської області, на захід від смт Ясіня. Водоспад є частиною басейну річки Чорна Тиса. Він також є гідрологічною пам'яткою природи місцевого значення. Його висота становить 7 метрів.

Вище за водоспад, на схилах гори Догяска (1764 м) розташоване озеро неправильної прямокутної форми – Герешаска (інші назви - Вишнє-Герешаска, Догяска). Його довжина становить 125 м, ширина – 110 м, глибина – до 1,2. У цьому гірському озері завжди холодна вода – навіть влітку озеро не прогрівається більше, аніж до +11°. Вчені стверджують, що це озеро льодовикового походження.


Тисячолітні дуби в селі Стужиця (10 місце)


"Гордість Карпат": українці обрали топ-10 місць фото 9

Стужиця – це село у Великоберезнянському районі Закарпатської області. Село було засноване на рубежі XVII століття. У 1631 тут проживали лише 29 родин. Зараз в селі живе близько тисячі осіб. Стужиця відома тим, що саме тут ростуть найстаріші дуби України. Це Дідо-дуб та Дуб Чемпіон.

Дідо-дуб має вік 1100—1200 років, обіймище його стовбура становить 9,1 метра, а висота більше, ніж 30 метрів. Вік Дуба Чемпіона науковці оцінюють у 1300 років. Він має обіймище стовбура 9,6 метра та висоту 30 метрів. У 2010 році Дуб Чемпіон став Національним деревом України, перемігши у всеукраїнському конкурсі.

Новий рік на Західній Україні: 5 місць, де можна відпочити

Берегово, Косино, Лумшори: де і за скільки взимку скупатися в гарячих басейнах та чанах

Скільки коштує покататися на лижах в Карпатах

Де покататися на лижах неподалік від Львова

Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах