Дізнайся, хто представлятиме у Львові нову владу

фото з сайту dailylviv.com

фото з сайту dailylviv.com

Події
06 листопада 2015 14:38

"Пошта" дослідила кількісні та деякі якісні характеристики новообраних представників громади в міській раді Львова.Вибори, принаймні депутатів, уже завершилися. Час аналізувати, хто є хто у радах. На черзі – Львівська міська рада, офіційні результати виборів до якої оголосила міська виборча комісія у вівторок. Згідно з ними можна робити висновки щодо нового складу міськради Львова.

Ради будь-яких рівнів – це елемент представницької демократії. І оскільки функціонування безпосередньої (прямої) демократії в умовах великих міст, регіонів і цілої країни доволі проблематичне з функціональної точки зору, та й чинне законодавство суттєво обмежує можливості прямої демократії, то тягар відповідальності громадяни перекладають на своїх представників.

Львівська міськрада є представницьким органом громади Львова. Іншими словами – депутати цього органу повинні відстоювати інтереси виборців, які наділили їх мандатами, і працювати на благо як міста, так і держави в цілому! Ново­обрані депутати добровільно йшли на вибори і повинні усвідомлювати свою високу відповідальність.


Організаційний аспект


У новообраній міській раді засідатимуть 64 депутати на відміну від ради попереднього скликання, склад якої становив 90 осіб. Зменшення чисельності представників громади пов’язане з тим, що напередодні виборчого процесу парламентарі ухвалили новий закон “Про місцеві вибори”, який передбачав скорочення чисельності місцевих рад у середньому на 30%. Радикально змінилася й система визначення переможців: замість двох паралельних систем, які застосовували на минулих місцевих виборах (мажоритарної системи відносної більшості і пропорційної системи закритих списків) при обранні депутатів міст, районів і областей цього разу використали систему так званих “зв’язаних списків”, де голосування відбувалося одночасно за кандидата в окрузі і за партію, яка була суб’єктом його висування.

На 64 місця претендували 862 кандидати (більш ніж 13 на одне місце), які йшли до міськради під стягами 17 політичних сил. Десяти партіям виявилося не під силу подолати 5-відсотковий виборчий бар’єр, тому їхні представники “пролетіли” повз раду. Отож, у міськраді засідатимуть представники семи політичних сил. Найбільше депутатів завела “Самопоміч” – у них буде 24 “багнети”, десять представників – у лавах “Солідарності, вісім – у “Свободи”, ще сім депутатів делегувала “Громадянська позиція”, шість представлятимуть “Народний контроль”, п’ять – УКРОП і чотири – Українську Галицьку Партію.

Кращого залишає бажати явка виборців: з 581 тисячі 778 осіб, які мають право голосу, участь у волевиявленні взяли тільки 286 тисяч 558. При цьому майже 11 тисяч свої бюлетені зіпсували.


Віковий аспект


Якщо аналізувати віковий склад Львівської міськради, то він доволі строкатий. Наймолодшому депутатові Віталію Свіщову від “Солідарності” 21 рік, а найстаршому – Юрію Кужелюку від “Громадянської позиції” – 65. А от абстрактному середньостатистичному депутату міськради зараз 39 з половиною років. 

Якщо порахувати, то наймолодші депутати в раді – у “Народному контролі”. Їх середній вік – 33 роки і 4 місяці. Окрім “Народного контролю”, завели молодих людей у міськраду “Свобода” (середній вік – 35 років і 1 місяць), УКРОП та Українська Галицька Партія (36 років і 5 місяців та 36 років і 9 місяців відповідно). Більш зрілі депутати – в “Громадянській позиції” (45 років і 8 місяців у середньому) та в “Солідарності (44 роки і 8 місяців).

49 чоловіків і 15 жінок

Львівська міська рада може похвалитися більшою кількістю жінок, аніж обласна – як у абсолютних, так і у відносних показниках. Прекрасну половину людства представлятимуть 15 жінок, дев’ять з яких пройшли під стягами “Самопомочі”. Двох жінок-депутатів завів у міськраду “Народний контроль”, по одній – “Громадянська позиція”, “Свобода”, “Солідарність” і Українська Галицька Партія. Жодної жінки не буде тільки серед депутатів УКРОПу.

Чоловіків – 49. Говорити про справжню гендерну рівність у міській владі поки що зарано, однак порівняно з обласною радою, а також із ЛМР минулого скликання кількість жінок-депутатів суттєво більша. Варто наголосити, що в минулому скликанні ради жінок було тільки сім. І це при тому, що обирались 90 депутатів. У відсотках це виглядає так: жінок було 7,8%, а тепер стане 23,4%.


Професійний аспект


Найбільше депутатів мають стосунок до бізнесу (генеральні та виконавчі директори компаній, керівники підприємств тощо). “Пошта” нарахувала близько 20 депутатів, задіяних у цій сфері. Традиційно багато освітян (щонайменше вісім депутатів міськради мають стосунок до освітньої галузі). Шість міських обранців – лікарі, п’ять – практикуючі юристи. Багато з них пов’язані з комунальними службами або наближені до міської влади (переважно в “Самопомочі”). Однак ці підрахунки приблизні. Деякі депутати суміщають кілька сфер занять, найчастіше поєднуючи з бізнесом діяльність у третьому секторі, лікарську практику тощо.


Із оптимізмом


Львівська міська рада все-таки суттєво оновилася. Менш ніж 20% обранців були депутатами минулого скликання. Звісно, якщо брати до уваги тих осіб, які були депутатами минулих скликань, то оновлення це менш суттєве, однак все одно значне.

Середній вік нової міськ­ради – близько 40 років. Саме цей вік часто визначають як пік розумової активності. Людина ще досить молода тілом і душею, але вже має достатньо життєвого досвіду. Тому сподіватимемось на краще і надія­тимемось, що новообрана міська рада працюватиме ефективно, в інтересах громади Львова.

“Самопоміч” (24 мандати)

Назар Бичишин, 1979, директор “ХРТ Текстиль”;

Олег Василишин, 1969, директор львівської обласної дирекції АБ “Укргазбанк”;

Любов Давидович, 1975, керуюча справами ГО “Об’єднання “Самопоміч”, чинний депутат ЛМР;

Андрій Дворакевич, 1974, лікар-хірург лікарні ОХМАТДИТ;

Оксана Динік, 1973, гендиректор ТзОВ “Львівська ізоляторна компанія”;

Вікторія Довжик, 1976, заступник начальника управління економіки ЛМР;

Богданна Зубрицька, 1956, завідувач дошкільного закладу освіти №143;

Тетяна Іванів, 1975, директор школи №82;

Тарас Кльофа, 1974, старший координатор урологічного відділення клініки урології та гінекології Військово-медичного клінічного центру Західного регіону;  

Максим Коляда, 1981, асистент кафедри психології УКУ;

Ігор Корончевський, 1983, директор ПП “Кароль”;

Володимир Крицак, 1963, голова правління асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків “Галичина”;

Юрій Мельник, 1976, виконавчий директор адвокатського об’єднання “Павленко і Партнери”;

Христина Паньків, 1987, провідний спеціаліст Львівського обласного комітету з фізичного виховання та спорту МОН України; 

Олена Пасевич,1978, доцент кафедри економіки та управління персоналом Львівського інституту банківської справи Університету банківської справи Національного банку України;

Ольга Посипанко, 1980, начальник відділу економіки, планування, ціноутворення та житлової політики ЛМР;

Андрій Пундор, 1987, керівник програми “Стратегія” в Інституті міста;

Оксана Рубай, 1976, заступник директора – начальник відділу соціальної роботи Львівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;

Андрій Садовий, 1968, міський голова Львова (якщо відмовиться від мандата, то депутатом стане Олег Береза, директор ЛКП “Львівавтодор);

Ігор Стояновський, 1973, заступник головного лікаря з хірургічної роботи 8-ої міської лікарні;

Роман Федишин, 1969, радник директора ТзОВ “Шувар”, чинний депутат ЛМР;

Юлія Хомчин, 1984, координатор рек­ламної діяльності ТзОВ “Мистецьке об’єднання “Дзиґа”;

Андрій Шевців, 1988, радник міського голови Львова;

Олег Шмід, 1961, начальник відділу велодорожньої інфраструктури ЛКП “Львівавтодор”.
 

Блок Петра Порошенка “Солідарність” (10 мандатів)

Петро Адамик, 1969, заступник директора ТзОВ “Британський дім”, чинний депутат ЛМР;

Роман Грицевич, 1956, завідувач першого сімейного відділення 1-ої міської лікарні ім. Князя Лева;

Остап Доскіч, 1973, директор фірми “Галич-кабель”;

Сергій Івах, 1972, директор ТзОВ “Діамант Аурум”;

Григорій Козловський, 1971, гендиректор ТзОВ “Холдинг Гранд Готель”;

Юрій Моравецький, 1963, директор ПП “Світлиця”;

Уляна Пак, 1985, начальник сектору юридичної підтримки “Арени Львів”;

Володимир Роп'як, 1962, лікар 1-ої міської поліклініки Львова;

Іван Рудницький, 1957, помічник-консуль­тант парламентаря Михайла Хміля, чинний депутат ЛМР;

Віталій Свіщов, 1994, студент Львівської комерційної академії.
 

ВО “Свобода” (8 мандатів)

Мар'яна Батюк, 1990, учитель історії, заступник директора школи №100;

Володимир Гринишин, 1991, тимчасово не працює;

Тарас Гупало, 1976, помічник адвоката у адвокатському об’єднанні “Валько і партнери”, чинний депутат ЛМР;

Андріян Гутник, 1968, фізична особа-підприємець, чинний депутат ЛМР;

Андрій Карбовник, 1975, комерційний директор ТзОВ “Укрспектрол”, чинний  депутат ЛМР;

Маркіян Лопачак, 1980, старший сержант Збройних сил України;

Андрій Рікота, 1981, головний лікар клініки “Рікота”, чинний депутат ЛМР;

Дмитро Чунис, 1976, фізична особа-підприємець.
 

Громадянська позиція” (7 мандатів)

Ігор Вань, 1964, директор БП “Захід-Енергосервіс”;

Роман Іванців, 1978, керуючий партнер у юридичній компанії “АйЕмПартнерс”; 

Анатолій Забарило, 1960, директор ТзОВ “Професійна Ліга”;

Юрій Кужелюк, 1950, голова ГО “Спільнота”, чинний депутат ЛМР;

Назар Палідович, 1984, директор ТзОВ “Мостиський хлібокомбінат”, ТзОВ “Галицька здоба”, ПП “Вальтер”, ПП “Необхідність”.

Ірина Сердюк, 1967, приватний підприємець;

Олег Сорочкін, 1980, викладач Інституту права та психології НУ “Львівська політехніка”.
 

Народний контроль (6 мандатів)

Валерій Веремчук, 1979, керівник Львівського обласного осередку політичної партії “Громадський рух “Народний контроль”, керівник Народної Самооборони Львівщини, чинний депутат ЛМР;

Тарас Ворко, 1985, активіст Залізничної сотні ГФ Народна Самооборона Львівщини, ГО “Центр Волонтерства”;

Михайло Дідух, 1980, керівник “Народної самооборони” у мікрорайоні Рясне у Львові, волонтер, координатор Центру забезпечення військових;

Анна Мармуляк, 1986, викладач у Львівському вищому професійному художньому училищі; голова ініціативної групи Левандівки проти забудови Левандівського парку та за відродження КМЦ “Супутник”;

Ірина Оршак, 1981, консультант у Раді адвокатів Львівської області;

Віталій Свінціцький, 1977, учасник АТО, менеджер з регіонального розвитку в ПрАТ “Деко”.

УКРОП (5 мандатів)

Любомир Босаневич, 1992, тимчасово не працює;

Іван Гринда, 1969, тимчасово не працює, чинний депутат ЛМР;

Богдан Гула, 1962, інженер з охорони праці на Львівському заводі фрезерних верстатів;

Ігор Зінкевич, 1983, спеціаліст штабу Львівського міського управління ГУ МВС у Львівській області;

Ігор Телішевський, 1987, помічник-консультант парламентаря Тараса Батенка.

Українська Галицька партія (4 мандати)

Юлія Гвоздович, 1987, менеджер проектів ГО “Українська Галицька Асамблея”;

Мирослав Данилків, 1960, голова об'єднання ГО “Християнська Україна”;

Ігор Дякович, 1988, дяк РГ УГКЦ “Вознесіння Господнє”;

Тарас Чолій, 1978, директор музею “Територія терору” управління культури ЛМР, чинний депутат ЛМР.

Львів у новинах:

Які дороги відремонтували у цьому році на Львівщині, та що кажуть про них водії

Заробітчан узаконять, а відпустку збільшать: чого чекати львів'янам від нового трудового кодексу 

Львівський аеропорт досі не приймає літаки 

 

 

 

 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах