Де народжувати львів'янкам: пологові будинки переповнені

фото: Микола Тис

фото: Микола Тис

Події
25 травня 2016 14:13

На реконструкцію Львівського обласного клінічного перинатального центру досі не надійшло фінансування з Державного бюджету. Тож, сьогодні ремонтні роботи у медичному закладі проводяться дуже млявими темпами. Невтішна ситуація і з іншими пологовими Львова.

Де народжувати львів'янкам: пологові будинки переповнені фото

Cьогодні у Львові діють два пологових будинки: Міський комунальний клінічний пологовий будинок №1 на вул. Мечникова та пологове відділення Львівської обласної клінічної лікарні на вул. Некрасова.

Пологове відділення комунальної 3-ої МКЛ м. Львова, що на вул. Раппопорта, тимчасово закрите на перемивку та дезінфекцію.

Де народжувати львів'янкам: пологові будинки переповнені фото 1Відтак, у Львові залишилося лише два пологових будинки, які приймають породіль. Та біля пологового №1 через ремонти перерита вся вулиця, що ускладнює доїзд транспорту до медустанови. А пологове відділення обласної лікарні, яке вже тривалий час не бачило ремонтів, має велике навантаження зі всієї області. Водночас обласний перинатальний центр вже кілька років закритий на реконструкцію.

То що ж робити львів’янкам, куди їхати народжувати? Адже складається ситуація, коли "попит" значно перевищує "пропозицію". Пологових відділень Львову катастрофічно не вистачає. Жінки скаржаться на погані умови, медики – на шалений ритм роботи та брак фінансування. А тим часом ситуація залишається невирішеною.

Де народжувати львів'янкам: пологові будинки переповнені фото 2Згідно з даними ГУ статистики Львівщини, станом на 1 квітня 2016 року на Львівщині було зареєстровано постійного населення 2 млн 531 тис. 994 особи. Водночас у Львові на початок року проживало 731 тис. 550 осіб. Зауважимо, що це офіційні дані і вони відображають лише зареєстрованих у регіоні мешканців. Проте не варто забувати, скільки людей проживає у Львові та області без "прописки", в тому числі і вимушених переселенців. Всі вони також користуються медичними послугами у лікарнях Львівщини, в тому числі звертаються тут і в пологові будинки

Можливо, доцільно було б задуматися, щоб повернути пологові відділення у лікарню на вул. Русових та у клінічну лікарню Львівської залізниці?

Як повідомила у коментарі IA ZIK начальник управління капітального будівництва Львівської ОДА Катерина Іванова, підтвердження щодо державного фінансування реконструкції перинатального центру наразі немає.

"Але з обласного бюджету затверджено вже 4 млн грн. Наразі проходить опрацювання фінансових документів. Думаю, що протягом тижня-двох ці гроші вже мають надійти. Роботи у перинатальному центрі ведуться, але не тими темпами, якими мають проводитися. Підряднику потрібні кошти для закупівлі матеріалів", – зазначила вона.

Де народжувати львів'янкам: пологові будинки переповнені фото 3Водночас директор Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Богдан Чечотка наголошує, що надія отримати кошти з Держбюджету все ж таки є.

"На сьогодні роботи ведуться, але не в тому обсязі, у якому хотілося б. Очікуємо на субвенцію з Державного бюджету. Надіємося, що роботи до кінця року будуть зроблені. Поки що кошти не надійшли, але ймовірність цього дуже висока", – сказав він у коментарі IA ZIK.

Зауважимо, що на територію обласного перинатального центру ZIK не пустили, мотивуючи тим, що він не має дозволів від начальника дільниці фірми-підрядника "Аеробуд" Маркіяна Дейнеки.

Де народжувати львів'янкам: пологові будинки переповнені фото 4На місці вдалося вияснити, що у приміщеннях закладу облаштовують теплотрасу та проводять монтаж ліфтів, два з яких вже готові.

Нагадаємо, з вересня 2013 року функціонування Львівського обласного клінічного перинатального центру зупинено для реконструкції у рамках національного проекту "Нове життя". Демонтовано все обладнання, 436 осіб медперсоналу частково працевлаштовано в інші медичні заклади. Але будівельні роботи були зупинені через відсутність фінансування.

У зв’язку із закриттям на реконструкцію перинатального центру збільшилось навантаження на інші заклади охорони здоров’я – виник брак місць у пологових будинках області.

У липні 2014 року Львівська облрада звернулася до Кабміну про виділення 100 млн грн бюджетних асигнувань на завершення реконструкції Львівського обласного клінічного перинатального центру. Проте у 2014 році через безгосподарність окремих посадовців не були освоєні 20 млн грн, виділені з держбюджету на реконструкцію Львівського обласного клінічного перинатального центру.

Де народжувати львів'янкам: пологові будинки переповнені фото 5Працівники перинатального центру неодноразово пікетували Львівську ОДА, вимагаючи відновити ремонт та пояснень, чому він затягується. Лікарі та медперсонал, які працювали у перинатальному центрі, уже багато місяців без роботи.Центр обіцяли ввести в експлуатацію до кінця 2016 року. Проте станом на лютий він все ще очікував фінансування. Хоча передбачалося, що на 2016 рік з Державного бюджету мали б виділити 111 млн грн, з обласного – 5-6 млн грн.На початку квітня 2016 року фінансування на цей рік ні з обласного, ні з Державного бюджету все ще не було затверджене.

фото: Миколи Тиса

Львів у новинах:

Стало відомо, коли нові автобуси "Електрон" виїдуть на вулиці Львова

"Львівелектротранс" скасував службу контролю 

Вартість проїзду у трамваях та тролейбусах планують підвищити, але зроблять диференційною 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах