Як буде виглядати "ревіталізована" площа Святого Теодора

Фото з сайту http://maisterniamista.org.ua/

Фото з сайту http://maisterniamista.org.ua/

Транспорт та інфраструктура
16 червня 2015 14:30

Як на площі виготовляли вуличні меблі, що про це думають місцеві мешканці, та власне яким буде новий проект площі — у нашому огляді з воркшопу ревіталізації площі Святого Теодора в рамках Майстерні міста.

Проект громадського простору, який максимально задовольняв би всіх — як мешканців, так і управлінців — представили архітектори, які тиждень працювали над ревіталізацією площі Святого Теодора. Ініціаторами воркшопу є ГО Urbanideas (минулого року на Майстерні ними був організований воркшоп з ревіталізації площі Митнї) та Управління охорони історичного середовища, до роботи долучилися  харківська ГО Міські реформи, спеціалісти з різних сфер і, звичайно, мешканці району.


Зустріч з мешканцями


Завдяки останнім робота розпочалась трохи не так, як планували. Зацікавлені мешканці замість того, щоб послухати історичну лекцію від Мар’яни Прийми, влаштували мітинг з вимогою забрати соціальну кав’ярню "У сусідів", що відкрилась за тиждень до того. Очевидно, саме кав’ярня спричинила таку надзвичайну активність мешканців: всього з одного будинку прийшло близько двадцяти людей. Незважаючи на їхній бурхливий настрій, воркшопівцям вдалося зібрати пропозиції щодо покращення площі, незалежно від кав’ярні.

Як буде виглядати "ревіталізована" площа Святого Теодора фото


Дослідження площі


В наступні дні архітектори вивчали містобудівельну ситуацію. Заслухали експертів, зробили польові дослідження: як люди використовують площу, як довкола їздять машини та велосипеди. Опитування та підрахунки показали, що площа Святого Теодора використовується найбільше місцевими мешканцями: протягом всього дня тут бавляться діти, відпочивають дорослі, гуляють домашні улюбленці разом зі своїми власниками. Дуже багато людей тут опиняється з єдиною метою: постояти в черзі на маршрутку. Але за останні два тижні на цьому просторі стали гостювати мешканці й інших районів: завдяки "У сусідів" та "Майстерні міста". Нові функції площі показали її потенціал як місця громадського відпочинку. А її минуле говорить про те, що вона могла би бути привабливою для туристів, адже тут стояла древня церква. Але наразі від храму залишилась тільки назва — Святого Теодора, а знайти саму площу складно не тільки туристам, а й самим львів’янам.


Спорудження лавок


Поки одна частина команди проводила дослідження, інша частина будувала вуличні меблі — обов’язковий елемент воркшопів від Urbanideas: "Лавки зробили, щоб показати, що зміни вже відбуваються". Одну з них розташували всередині площі для відпочинку, другу спорудили біля транспортної зупинки таким чином, щоб вона також виконала функцію декорації для розвалених бетонних підпірних стінок. Лавки учасники воркшопу самі проектували та виготовляли за допомогою місцевих діток волонтерів. Лавки покрили захистом із кольорованої на оливково-зеленій терасній олії.

Як буде виглядати "ревіталізована" площа Святого Теодора фото 1

Як буде виглядати "ревіталізована" площа Святого Теодора фото 2

Як буде виглядати "ревіталізована" площа Святого Теодора фото 3

Як буде виглядати "ревіталізована" площа Святого Теодора фото 4

Львів у новинах:

Стало відомо, яким буде перший муніципальний велопрокат у Львові

Чергова негода у Львові: місто знов виявилося не готовим

У Львові жінка на "Chevrolet" збила дворічну дитину: дівчинка померла

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах