Реконструкція площі св. Юра: будівники не знають яким буде результат

Фото з сайту http://vgolos.com.ua/

Фото з сайту http://vgolos.com.ua/

Транспорт та інфраструктура
03 липня 2015 15:50

Попри виступи активістів, реконструкція площі Святого Юра триває. Наразі до кінця не зрозуміло, якою ж буде площа після завершення робіт.

"А тут буде дорога чи піша частина?" – поцікавився кореспондент "Вголосу" в робочого в оранжевій накидці, прямуючи по вулиці Листопадового Чину, одразу навпроти входу в собор святого Юрія.

"Буде, все буде, буде гарна дорога, все бруківкою викладемо!" – відповів він.

Реконструкція площі св. Юра: будівники не знають яким буде результат фото

Ще півтора місяця тому тут був асфальт і двосторонній рух транспорту. Зараз – бетон, на який планують монтувати бруківку. За попереднім проектом, планували, що автомагістраль перетвориться на пішу зону, яка об’єднає собор Юра та решту площі Святого Юра, яку колись розділяла дорога з тролейбусною лінією.

Чоловік у зеленій накидці з написом "ONUR" (турецька фірма, яка є генпідрядником будівництва) також відповів, що не знає, чи буде тут дорога, чи піша зона, і порадив звернутися до інженера.

Реконструкція площі св. Юра: будівники не знають яким буде результат фото 1

"Нічого поки що сказати не можу, це не від мене залежить", – відповів інженер.

Ситуація з реконструкцією площі Святого Юра виглядає наразі загадково. Ніхто достеменно не знає, як в остаточному варіанті вона виглядатиме.

За тридцять метрів від входу на колишній магістралі монтують постамент для пам’ятника Андрею Шептицькому, який мають відкрити 29 липня з нагоди 150-го ювілею від дня народження митрополита.

Саме з нагоди цієї дати та будівництва пам’ятника ще п’ять років тому задумали цю реконструкцію. Проект об’єднання скверу та церкви і перенесення дороги на інший бік площі, вздовж корпусів "Політехніки", переміг ще 2010 року. Але тільки-но в травні 2015-го його взялися реалізовувати, кілька десятків активістів почали компанію із захисту скверу на площі Св. Юра.

Реконструкція площі св. Юра: будівники не знають яким буде результат фото 2

Адже проект передбачає часткову вирубку дерев на місці, де має пролягати нова дорога. До цього вздовж корпусів "Політехніки" була широка піша доріжка, і її треба розширити до меж дороги. Орієнтовна кількість зрубаних дерев – двадцять.

Громадські активісти кажуть: жодного дерева не дадуть зрубати. Хоча з іншого боку площі будівельникам таки вдалося спиляти дерева, які нібито були аварійними.

Деякі опоненти протесту у сквері кажуть, що активісти просто хочуть зупинити проект на користь якогось іншого проекту, тобто за цим рухом стоять чиїсь комерційні інтереси.

"Ми – звичайні студенти, проходили тут і зацікавилися проблемою. Зараз стоїмо і чергуємо, збираємо підписи", – розповіли дві дівчини біля намету. Про план дій у разі намагання спиляти дерева повідомити не змогли. Порадили зв’язуватися з координаторами з медіа. 

Координатори протесту обіцяють оперативно зупинити будь-які спроби спиляти хоч одне дерево. Для цього цілодобово чергують у сквері, поставивши чотири намети.

Тому поки що будівельники працюють у межах тих умов, в які їх поставили протестувальники. Зокрема, йдуть активні роботи з усіх боків скверу, крім самого скверу, який потребує значного поліпшення благоустрою, чого не робили десятиліттями. Центральні лавки там знищено, траву  стоптано, доріжки без асфальту чи то бруківки.

Роботи з прокладання дороги ведуть і вздовж корпусів "Політехніки", де наразі засипано гравій. Але очевидно, що через дерева тут не вдасться прокластинавіть двосмугову дорогу та тролейбусну лінію.

Одним з компромісних рішень для владнання конфлікту стала також відмова проектантів від закриття проїзду по вулиці Озаркевича, що пролягає вниз до цирку. Вона залишиться проїжджою. Відтак тролейбуси та частина авто з вулиці Митрополита Андрея звертатиме направо на новоутворену дорогу вздовж корпусів"Політехніки", решта їхатиме наліво вниз по Озаркевича на Городоцьку.

Реконструкція площі св. Юра: будівники не знають яким буде результат фото 3

Головний архітектор міста вже визнав, що до 29 липня через конфлікт не вдасться зробити всю площу. Радше за все, завершать лише сполучення між вулицею Митрополита Андрея та Озаркевича і площу перед церквою з пам’ятником.

Питання будівництва дороги з тролейбусною лінією зависне на невизначений термін. Тепер у міській раді заговорили про можливість пересадки височенних столітніх дерев, але поки що це питання лише вивчають.

Тим часом місцеві мешканці, що живуть поруч площі, сподіваються, що вся ця історія завершиться якнайшвидше, оскільки ремонтні роботи призводять до багатьох незручностей. Так, мама однорічної дівчинки поскаржилася, що тут не дотримано жодних правил безпеки будівництва, не встановлено огорожу із сітки, як це було, наприклад, під час реконструкції вулиці Городоцької.

Після її скарги, коли вона ледь не злетіла в котлован разом із дочкою, з боку музею Новаківського поставили бутафорну огорожу – дерев’яні стовпчики зі стрічкою, які постійно падають. Особливо небезпечно ходити там після дощу, оскільки розмокає пісок під ногами, а тимчасову доріжку з дерев’яних риштувань не облаштували. Тому мама з дочкою впали, і дитя забило обличчя.

Зауважимо, крім турецької фірми "ONUR", роботи тут проводить низка комунальних підприємств. Їх відрізняє оранжевий колір накидок.

Якою ж буде площа, поки що залишається лише здогадуватися.

 

Реконструкція площі св. Юра: будівники не знають яким буде результат фото 4Реконструкція площі св. Юра: будівники не знають яким буде результат фото 5Реконструкція площі св. Юра: будівники не знають яким буде результат фото 6Реконструкція площі св. Юра: будівники не знають яким буде результат фото 7

Реконструкція площі св. Юра: будівники не знають яким буде результат фото 8Реконструкція площі св. Юра: будівники не знають яким буде результат фото 9

Всі фото з сайту http://vgolos.com.ua/

Львів у новинах:

У ДТП загинув відомий львівський співак Владіслав Левицький 

Який з нічних маршрутів Львова виявився найпопулярнішим? 

"Файне місто", "Захід", "Бандерштат": фестивальне літо на Західній Україні

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах