Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я України, відомий розвінчував міфів Уляна Супрун розповіла, що в спекотну погоду найкраще пити напої, що містять електроліти: узвар, морс, лимонад — або навіть теплий чай.
І якщо чай вам здається сумнівним методом охолодження, то про лимонади пропонуємо поговорити більш детально.
VG Львів ділиться з вами рецептами класичного, полуничного, імбирного, персикового, огіркового та кавунового лимонадів. Візьміть собі на замітку як приготувати декілька видів лимонаду з сезонних фруктів та ягід.
Класичний лимонад
- лимони - 2 шт.
- цукор - 200 г
- вода - 750 мл
Варимо сироп: цукор заливаємо склянкою води і варимо на середньому вогні до повного розчинення. З лимонів вичавлюємо сік, додаємо його до сиропу. Вливаємо воду, що залишилася, добре перемішуємо. Готову суміш відправляємо охолоджуватися в холодильник. При подачі можна прикрасити м'ятою.
Полуничний лимонад
- полуниця — 2 склянки
- цукор — 5 ст.л.
- лимон — 3 шт.
- вода — 1,5 л
- м’ята — 2 гілочки
Цукор в банячку заливаємо половиною літра води і варимо на невеликому вогні. Коли цукор розтане, видавлюємо в сироп сік з лимонів. Полуницю перетираємо виделкою і додаємо до сиропу. Заливаємо все залишками води, і залишаємо на кілька годин настоятися. Проціджуємо, переливаємо в глечик і охолоджуємо. Подаємо з льодом і листочками м'яти.
Огірковий лимонад
- огірок - 4 шт.
- лимон - 1 шт.
- цукор - 2 ст. л.
- вода - 0,5 склянки
- газована вода - за смаком
Один огірок нарізаємо тонесенькими слайсами. Решту чистимо від шкірки і подрібнюємо в блендері до консистенції пюре. Проціджуємо за допомогою сита і добре віджимаємо огіркову м'якоть. Залишаємо тільки огірковий сік. Варимо сироп: в каструлі змішуємо цукор з водою і нагріваємо, поки цукор не розчиниться. Охолоджуємо сироп і видавлюємо в нього сік лимона. Додаємо огірковий сік і добре перемішуємо. Розливаємо в склянки, додаємо огіркові слайси і газовану мінералку.
Кавуновий лимонад
- цукор - 5 ст. л.
- вода - 1 склянка
- лимон - 2 шт.
- м'якоть кавуна
- газована вода - за смаком
Цукор заливаємо склянкою води і доводимо до кипіння, періодично помішуючи. Коли вода закипить, знімаємо з плити і охолоджуємо сироп. Поки він холоне, в блендері збиваємо кавунову м'якоть, видавлюємо в неї сік з пари лимонів, з'єднуємо з охолодженим сиропом. Розбавляємо газованою мінералкою і розливаємо в стакани з льодом.
Імбирний лимонад
- імбир - шматочок (2-3 см)
- цукор - 6 ст. л.
- вода - за смаком
- лимон - 4 шт.
- м'ята - кілька гілочок
Імбир тремо на дрібній тертці, додаємо до нього вичавлений лимонний фреш. Ми залишаємо хвилин на 10-15, щоб імбир пустив якомога більше соку. Проціджуємо суміш, додаємо цукор і ставимо на вогонь. Нагріваємо до повного розчинення цукру. Охолоджуємо і розбавляємо водою за смаком. При подачі додаємо листочки м'яти.
Персиковий лимонад
- персики — 700 г
- цукор — 5 ст. л.
- вода — 3 л.
- базилік — кілька гілочок
З персиків забираємо кісточки, перекладаємо м'якоть в каструлю і заливаємо водою. Додаємо цукор і доводимо до кипіння. Коли почне кипіти, зменшуємо вогонь до мінімуму і залишаємо варитися ще хвилин на п'ятнадцять. Потім знімаємо з вогню, проціджуємо через сито і переливаємо в глечик. Додаємо жменю базиліку і чекаємо поки охолоне.
"Передусім слід пити просто воду. Вона відновлює баланс, але не дає калорій, не псує апетит і зуби. Проте, варто тішити себе й іншими напоями, які також корисні. Наприклад, не підсолоджені узвари та домашні лимонади", — розповіла Уляна Супрун.
ДИВИСЬ ЩЕ:
Які саме: 13 закладів Львова потрапили до фіналу національної ресторанної премії
Культова страва: де з’їсти львівський сирник
Видобування з-під землі, п’єц, пуровер та колд-брю: ТОП закладів, де покуштувати львівську каву
Веггі бургери, фундукове молоко та грибне капучіно: ТОП-5 вегетаріанських ресторанів Львова
ТОП -10 концептуальних закладів Львова для тих, кого не здивуєш "Криївкою"
Леопарди, будиночок барбі та пшонка-стайл: добірка найбільш трешових зйомних квартир у Львові
Читайте всі новини на нашій сторінці в та в