Культова страва: де з’їсти львівський сирник

Львівський сирник. Фото з сайту slezinger.ru

Львівський сирник. Фото з сайту slezinger.ru

Дозвілля та їжа
20 лютого 2018 17:37
Автор: Ольга Стоноженко

Рецепт легендарного сирника повністю належить легендарному галицькому кулінару Дарії Цвек, яка є автором бестселеру "Солодке печиво", який перевидавали аж дев’ять разів. З самого дитинства дівчинка записувала рецепти матері та бабусі, а ставши дорослою, почала вигадувати їх сама. Один з її солодких винаходів, львівський сирник, став візитівкою галицької кухні.

Існує понад 32 варіації львівського сирника. Його готують із лимонною або апельсиновою цедрою, кокосовою стружкою, горіхами, маком і навіть яблуками. Незмінним залишається жирний домашній сир, хороше вершкове масло і домашні яйця.

Зараз без сирника не можна уявити жодної кав'ярні Львова. VG Львів підготував для вас огляд закладів, де можна спробувати легендарний десерт.


Вероніка

Культова страва: де з’їсти львівський сирник - фото

Меню ресторану, звичайно ж, запропонує вам повний перелік страв, і перше, і друге, і компот, але ходять сюди, головним чином, за солодощами.

В залі під склом вітрини: хліб різних видів, сирні і ягідні торти (цілими і шматочками), печиво та тістечка, шоколадні цукерки ручної роботи з 40 видами начинок з чорного та білого шоколаду, горіхами, фруктами та ягодами, кавою.

Поруч зі знаменитими цукерками – пироги з фруктовим начинками, з маком, з рибою, з овочами, з грибами, кекси з цукатами, горіхами медом та шоколадом. І, звичайно, львівський сирник.

Адреса: пр. Шевченка, 21

Тел.: (032) 298 60 28; (095) 094-51-33


Білка

Культова страва: де з’їсти львівський сирник - фото

Тут готують сирники зі свіжого сиру, за бажанням клієнта, поливають їх смачним варенням, згущеним молоком або подадуть в класичній формі – з найніжнішою сметанкою чи вершками.

У "Білці" атмосферно, затишно та спокійно. Інтер’єр світлий, просторий та стильний.

Тут можна відпочити від метушні і гарно провести час. Особливо приємно смакувати улюбленим десертом укондитерської.

Тут пропонують сирнички з ягідним варенням (44грн), класичний (50грн), шоколадний, гарбузовий та чізкейк з сиром Дор-блю (35 грн).

Адреса: площа Соборна, 14, ТЦ "Роксолана", 4-й поверх

Тел.: (097) 772-74-85, (097) 947-20-70


Львівські пляцки

Культова страва: де з’їсти львівський сирник - фото

"Львівські пляцки" – перша міська пекарня сирників і штруделів, яка знаходиться у центрі Львова, навпроти Ратуші. 

Штруделі попали в Галичину за бабці Австрії. Сам цісар Франц Йосиф полюбляв поласувати яблучним штруделем з ванільним соусом та кавою. А ще наречених в Австрії колись обирали за вмінням готувати штрудель. Тісто мало бути настільки ніжним і прозорим, щоб крізь нього можна було читати. Зараз усілякі пляцки є невід'ємною частиною галицької гастрономічної культури. У меню: сирники з маком, шоколадними крихтами, шоколадним тістом і курагою, родзинками.

Зазначимо, будинок в якому розміщені Львівські пляцки – пам’ятка архітектури національного значення, збудована в 1589 році та носить назву “Венеціанської кам’яниці”, бо в цьому будинку жив посол Венеції – Антоніо Массарі.

Адреса: пл. Ринок, 13, вул. Кульпарківська, 226А (ТРЦ Victoria Gardens)

Тел.: (050) 371-38-33

"Валентино"

Серед тих, хто подорожує до міста Лева, скуштувати львівський сирник так само популярно, як прогулятися старовинною площею Ринок чи посидіти з філіжанкою запашної кави в одному з закладів міста. Ця страва популярна у Львові настільки, що готують її не лише в багатьох ресторанах та кав’ярнях, а й у львівських родинах.

Традиційний львівський сирник: простий рецепт смачного десерту в ресторані «Валентино» у Львові

У львівському сирнику, який готують кондитери італійського ресторану «Валентино» поєдналися максимально ніжний сир з присмаком апельсинової та лимонної цедри та шоколадна тягуча глазур. Цей десерт у міру солодкий та добре пасує до будь-якого гарячого напою – кави чи чаю. 
 
Шеф-кухар ресторану «Валентино» Михайло Змисний ділиться одним з рецептів львівського сирника. Щоб скуштувати фірмовий рецепт львівського сирника – запрошуємо Вас завітати в ресторан «Валентино» посмакувати цим легендарним галицьким десертом.

Приготування:

- Для львівського сирника не підходить мокрий сир. Тож, вибирайте сухий сир. Далі подрібнюємо сир блендером.
- В окремій ємності збиваємо жовтки з цукром, додаємо сюди манну крупу, порізаний кубиками персик, родзинки, ванільну есенцію, цедру лимона (або апельсина). Ми можемо використовувати в якості додатків ті фрукти, які вам подобаються і найбільше смакують. Все гарно перемішуємо;
- Додаємо в цю масу м'яке вершкове масло і збиваємо ще раз міксером;
- Цю масу з’єднуємо із сиром, і ще раз обережно протягом хвилини збиваємо міксером;
- Далі черга яєчних білків. Збиваємо їх до стану білої піни. Білкова маса має бути схожою на хмаринку;
- Білки викладаємо обережно лопаткою у сирну масу і перемішуємо обережними рухами лопаткою;
- Борти форми для випікання змазуємо вершковим маслом. Дно можна вистелити пергаментом. Якщо використовувати пергамент, то вірогідність того, що сирник не прилипне до форми, збільшується;
- Викладаємо масу у форму (застелену пергаментом). Випікаємо сирник протягом  55 хвилин при температурі 180 °С.
- Готовому сирнику треба дати час охолонути (приблизно 3 години). Прикрашати шоколадною глазур'ю потрібно вже добре охолоджений сирник.  В ідеалі сирник має "настоятись" в холодильнику біля 5 годин – тоді він буде дуже смачним.

Готуємо глазур:

- Розтоплюємо на тихому вогні шоколад;
- У шоколад додаємо шматочок вершкового масла та вершки;
- Все добре перемішуємо. Даємо глазурі 5 хвилин постояти і можна наносити її на охолоджений сирник.

Адреса: вулиця Остапа Нижанківського, 20

Тел.: +38 (097) 23 56 777, +38 (032) 23 56 766


Вівсянка, сер

Культова страва: де з’їсти львівський сирник - фото

"Вівсянка, сер!" – цю британську класичну фразу знає, мабуть, кожен. Вівсянка вважається визнаною англійською стравою, національною особливістю. Щорічно у другу п’ятницю квітня в американському містечку Сент-Джордж (штат Південна Кароліна) починається триденний Всесвітній фестиваль вівсянки.

Тематичний заклад відкрився і у Львові у жовтні цього року. Він розташований на вулиці Дудаєва, 5 та нагадує квартиру Шерлока Холмса. На стінах можна побачити різноманітні портрети акторів, які грали Шерлока, а також такі атрибути, як люлька, скрипка, лупа, кепка та ін. Загалом інтер’єр закладу витриманий в англійському стилі і викликає відчуття затишку та комфорту.

Адреса: вул. Дудаєва 5

Тел.: (096) 722-11-77


Вірменка

Культова страва: де з’їсти львівський сирник - фото

"Вірменка" – це культова кав’ярня міста, яка існує з 1979 року. У 2016 році її було обрано "Кращою кав'ярнею Львова" в рамках проведення десятого кавового фестивалю.

В далекому 1979 світ переповнювали неабиякі політичні, економічні та культурні події. І на цьому строкатому тлі в радянському Львові, на одній з найстаріших вулиць – Вірменській, в будинку під №19 (за Польщі тут працював майстер біжутерії Бадер), відкрилась кав’ярня, де почали збиратися "Діти квітів". Новина про тусовку хіпі ширилась Союзом. Сюди з’їжджались неформали, пацифісти, художники, актори, рок-музиканти з Москви, Ленінграда, Вільнюса, Таллінна. Тут обмінювались самвидавом, читали заборонених Солженіцина, Булгакова, слухали заборонений рок-н-ролл… 

Влітку 2016 року у "Вірменці" була проведена реставрація. Залишились автентичні кладка, перекриття, такі елементи, як фрагмент кам’яного порталу ХVI-XVII ст. та інше. З’явились старі фотографії, на яких можна знайти Кузю з Братів Гадюкіних та інших завсідників старої "Вірменки", книжкові полиці. Деякі книжки можна взяти почитати за філіжанкою кави, а деякі навіть купити.

Тут традиційно по-східному варять каву, а до неї пропонують львівський сирник та натуральні наливки власного виробництва, а також оригінальні лікери "Вірменка": кавова, тірамісу та шоколадна.

Адреса: вул.Вірменська, 19

Тел.: (067) 278-16-08


Cat Cafe

Культова страва: де з’їсти львівський сирник - фото

Завести вдома кішку – це величезна відповідальність і не кожен має можливість та час на це. Тому у Львові відкрили перший заклад у форматі Cat Cafe. Тут відвідувачі мають нагоду за чашечкою запашної кави провести час в компанії котиків.

Тут вам запропонують декілька видів сирних смаколиків: сирник Львівський (випечений сирний десерт з родзинками та цедрою лимона, покритий шоколадною глазур`ю), чізкейк "Нью-Йорк" (випечений сирний десерт, подається з соусами: карамель, вишня, чорна смородина, полуниця) та чізкейк Британський (вершково-сирний десерт, подається з соусами: карамель, вишня, чорна смородина, полуниця).

Адреса: вул. Степана Бандери, 47А

Тел.: (097) 650-99-11


На Бамбетлi

Культова страва: де з’їсти львівський сирник - фото

У 1766–1778 роках збудовано будинок №29, в якому розташовано заклад. Будинок має велике внутрішнє подвір’я та наскрізний прохід на вулицю Театральну. В XIX ст. цей прохід називався пасаж Андріоллі від імені купця Домініко Андріоллі, що прибув до Львова зі Швейцарії і відкрив тут першу у Львові цукерню. Також Андріоллі відомий ще й своєю участю в організації добровільної міської міліції. Коли цукерник помер, цукерню провадили його спадкоємці, та існувала вона до кінця ХІХ ст. 

У 2007 в історичному пасажі відкрили кав’ярню в тому вигляді, в якому вона є зараз. М’яке приглушене освітлення, тиха ненав’язлива мелодійна музика допоможуть поринути в особливий теплий світ, де нема місця метушні та повсякденним клопотам і негараздам.

Адреса: пл. Ринок, 29 (вул. Театральна)

Тел.: (032) 235-45-44


Світ кави

Культова страва: де з’їсти львівський сирник - фото

За легендарним закладом, який знайомить українців з якісною та свіжою кавою, стоїть 16-річна історія розвитку. Свого часу власник "Світу Кави" Маркіян Бедрій надихнувся на відкриття магазинчика з продажу кави після своїх подорожей по Німеччині. Так на одній з центральних вулиць Львова з'явився скромний магазинчик з чотирма столиками і кавовим апаратом. 

Сьогодні "Світ Кави" – це триповерхова кав’ярня, розташована в будівлі за Латинським кафедральним собором (що неподалік від Площі Ринок). 

Простора кав'ярня з широким асортиментом світової кави, де пропонують близько 30 сортів арабіки, різноманітні кавові коктейлі. До кави пропонуються різноманітні солодкі "лєґуміни" ("ласощі, смаколики" по-львівськи). У крамниці, що знаходиться поруч, можна придбати каву з собою та кавові аксесуари.

З кожним роком кав’ярня розвивається: до меню вводяться нові напої, запроваджуються альтернативні способи приготування кави, виробляється власна філософія кави, яка вирізняє кав’ярню серед інших.

Адреса: пл. Катедральна 7

Тел.: (032) 297-56-75


Кентавр

Культова страва: де з’їсти львівський сирник - фото

Ресторан "Кентавр" розташований в самому серці Львова на площі Ринок, а свою назву отримав від барильєфу, який розташований біля входу в заклад.

Будівля береже пам’ять про своїх жителів ще з XVI ст. У 1578 році тут поселився кушнір Авеншток – його ім’ям і названо було кам’яницю. На початку ХІХ ст. на площі Ринок, 34 розташувалася книгарня Міліковських. А вже 1847 року Людвік Штадтмюллер відкрив тут ресторан і торгівлю винами. Сучасний "Centaur" – це міське кафе у самому серці старовинного, проте завжди модерного Львова. Навколо вирують фестивалі, ярмарки, святкування, і ми живемо у ритмі міста.

В інтер'єрі кафе – колекція унікальних французьких та американських меню початку 20 ст. з колекції князя Курнонського – засновника найавторитетнішого у світі Мішленевского гіду. Дорогою в нижній зал можна насолодитися відновленим синописом Володимира Патика 1973 року, присвяченого темі виноробства. Настрій літа та атмосферу затишку створюють у "пивниці" безліч смачних "закруток" – консервацій, компотів, варення.

Адреса: пл. Ринок, 34

Тел.: (096) 188-24-45, (032) 235-55-12


Цукерня

Культова страва: де з’їсти львівський сирник - фото

Кав’ярня відкрилась в 1999 році, і стала, свого роду, продовжувачем традиції львівських довоєнних "цукерень". Зараз у закладі є три зали зі столиками. У першому залі – вітрина, де можна вибрати і купити кондитерські вироби з собою. В інших залах – столики для відвідувачів. Інтер'єр тут дуже домашній з смугастими шпалерами, віденськими стільцями з подушками та милими дрібничками на поличках. Також є літній майданчик.

Готують випічку в "Цукерні" з натуральних інгредієнтів за старовинними галицькими рецептами, так що торти, тістечка, штруделі, печиво, булочки та десерти – все смакує "як вдома у мами". До солодкого пропонують широкий асортимент натуральної кави, звареної за оригінальними рецептами, чай, гарячий шоколад, соки тощо.

Адреса: вул. Староєврейська, 3

Тел.: (032) 235-69-49


Рецепти сирника

Культова страва: де з’їсти львівський сирник - фото

Класичний львівський сирник

Інгредієнти: 500 грамів кисломолочного жирного сиру (не мокрого!), 1 склянка цукру, 130 грамів вершкового масла, 4 яйця, 1 столова ложка манної крупи, 50 грамів родзинок, 3 столові ложки сметани, 2 столові ложки какао, цедра одного лимона. Приготування. Збити жовтки з цукром, додати манку, масло, родзинки і цедру лимона, після чого все ретельно вимішати. До отриманої суміші додати сир (якщо сир крупинками, пропустити через м’ясорубку або змолоти у блендері), усе збити міксером на низькій швидкості не більше хвилини. Білки збити до густої білосніжної піни і додати в сирну масу, акуратно перемішати і викласти у форму для запікання. У розігріту духовку поставити сирник, випікати 40-60 хвилин при температурі 180?. Поки сирник печеться, приготувати глазур. Столову ложку масла і 2 столові ложки цукру перемішати, поставити на невеликий вогонь, постійно помішуючи розтопити. Додати 3 столові ложки сметани і 2 столові ложки какао, вимішати до однорідності і довести до кипіння. Готовий сирник полити шоколадною глазур’ю і помістити в холодильник мінімум на 5 годин.

Львівський сирник у шоколадному тісті

Інгредієнти: 750 грамів сиру, 7 яєць, півсклянки цукрової пудри, 2 склянки борошна, 1 столова ложка крохмалю, ванільний цукор, 175 грамів вершкового масла, 1 склянка молока, 2 столові ложки какао, півсклянки цукру, 50 грамів молочного шоколаду, 1 чайна ложка розпушувача для печива.

Приготування. Щоб приготувати сирну масу, потрібно сир (пропущений через м’ясорубку або збитий у блендері), 4 жовтки, цукрову пудру, столову ложку борошна, ванільний цукор, 50 грамів масла і крохмаль вимішати до однорідності. Білки збити до консистенції крутої стійкої. Частину з’єднати із сирною масою. Для приготування шоколадної маси необхідно в каструлю вилити молоко, додати цукор, какао, 125 грамів масла і шоколад. Варити на маленькому вогні до утворення однорідної маси, постійно помішуючи. Просіяне борошно, розпушувач і жовтки додати до охолодженої шоколадної маси, все вимішати і наприкінці додати частину збитих білків, акуратно перемішати. У форму для запікання спершу викласти половину шоколадної маси, на неї ложкою рівномірно викласти сирну масу і залити все шоколадною сумішшю, що залишилась. Випікати близько години при температурі 180?. Охолоджувати у напіввідчиненій духовці, щоб сирник відразу не осів.

Львівський сирник з вишнями

Інгредієнти: 500 грамів кисломолочного сиру, 3 яйця, 120 грамів цукру, цедра одного лимона, 1 столова ложка крохмалю або стільки ж манної крупи, 0,5 чайної ложки куркуми, півсклянки сушених вишень без кісточок, ванільний цукор до смаку. 

Приготування.  Сир, яйця, цукор і ванільний цукор перемішати у блендері. Додати куркуму, цедру лимона, крохмаль (манку) і збивати до однорідності. Залити сушену вишню окропом на 10 хвилин, обсушити і додати в сирну масу, перемішати і викласти у форму для запікання. Пекти протягом 50 хвилин при температурі 180?. Після випікання сирник необхідно охолодити, не виймаючи з форми, щоб він не розвалився. За бажання можна полити шоколадною глазур’ю.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Від "хренівки" до "штруделєвої":10 львівських закладів, де можна випити настоянки

Львів згори: ТОП панорамних ресторанів міста

ТОП -10 концептуальних закладів Львова для тих, кого не здивуєш "Криївкою"

Весь Львів: гід туриста

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах