З Україною в серці. Українська капела бандуристів ім. Т.Шевченка (Північна Америка)

Афіша - Концерти - З Україною в серці. Українська капела бандуристів ім. Т.Шевченка (Північна Америка)

Афіша - Концерти - З Україною в серці. Українська капела бандуристів ім. Т.Шевченка (Північна Америка)

25 жовтня у Львівському театрі опери та балету пройде концерт "З Україною в серці" Української капели бандуристів ім. Т.Шевченка (Північна Америка).

Детройт (США) — Українська Капеля Бандуристів Північної Америки ім. Т. Шевченка (УКБімТШ) цього року відзначає свій столітній ювілей. З цієї нагоди УКБімТШ на чолі зі своїм мистецьким керівником і диригентом Олегом Махлаєм гастролюватиме в Україні з 20-го до 28-го жовтня. Почути капелу можна буде в Чернігові, Києві, Рівному, Берестечку, Луцьку та Львові, де колектив виступатиме з концертами, представить освітні програми для молодих бандуристів та візьме участь у Божественних Літургіях.

Свою історію Капеля почала з "Кобзарського хору", який заснував Василь Ємець у Києві ще в 1918-му році. Радянський уряд ліквідував цей колектив на початку Другої світової війни. Одначе вже у 1941-му році ансамбль відновив свою діяльність завдяки багатьом колишнім учасникам, і згодом, у 1949-му році, емігрував до Сполучених Штатів Америки, де і сьогодні продовжує свою мистецьку місію: нести бандурне та кобзарське мистецтво до широкого кола слухачів.

Понад століття УКБімТШ презентує в світі бандурне мистецтво та популяризує українську пісню. Географія гастрольних поїздок колективу надзвичайно широка — від Північної Америки до Австралії, а також країни Європи. Капеля виступала на таких всесвітньо відомих сценах, як Карнеґі Холл (Carnegi Hall) в Нью-Йорку, США; Катедрі Нотр Дам (Notre Dame Cathedral) в Парижі, Франція; Мессі Холл (Massey Hall) в Торонто, Канада та багатьох інших. В Україні Капеля гастролювала у 1991-му, 1994-му та 2001-му роках та концертувала на сценах Львівського, Одеського та Київського оперних театрів.

Примітною особливістю ансамблю є те, що музиканти плекають та зберігають рідкісний харківський спосіб гри на бандурі. Репертуар колективу складається з понад 600 творів, в тому числі — унікальних композицій Григорія Китастого та Гната Хоткевича. Зараз більшість членів УКБімТШ, а їх понад п’ятдесят, є американцями та канадцями у другому, третьому і четвертому поколінні емігрантів з України. Багато учасників не є фаховими музикантами і мають інші професії.

Крім виступів з концертами, метою гастролей УКБімТШ є налагодження зв’язків з численними бандуристами, школами та ансамблями бандури по всій Україні для того, щоб закласти наріжний камінь побудови міжнародної програми обміну бандуристів. У 1992 році УКБімТШ було присвоєно звання лауреата Національної державної премії України імені Тараса Шевченка за популяризацію української музичної спадщини.

Купити квитки на концерт З Україною в серці. Українська капела бандуристів ім. Т.Шевченка (Північна Америка)

Приєднуйтесь до соцмереж Vgorode.ua - Telegram, Viber, Instagram, Facebook

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах